Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nero Video Premium HD: v jednoduchosti je síla

21.3.2011, Radek Jahoda, recenze
Nero už není jen vypalovací program Nero Burning ROM, ale i spousta dalších programů pro přehrávání videa, multimédií, konverzi zvukových i video formátů a střih videa. A právě na balík, který je zaměřen na střih videa pro domácí uživatele, se podíváme.
Po dokončení střihu máme dvě možnosti exportu. Buď přímo z editačního prostředí stiskneme Export a vyexportujeme video do souboru nebo se vrátíme do základního menu a můžeme vytvořit optický disk.

Při první možnosti se objeví nové okno, kde zvolíme typ exportu:
  • export video souboru
  • export zvukového souboru
  • export do páskové kamery
  • export na web

Nejčastější asi bude export do souboru, pak vybereme formát, případně ho upravíme, k tomu ale moc možností nemáme, změnit jdou jen základní parametry. Na druhou stranu je na výběr ze všech možných formátů, které můžete dnes potřebovat.

Pokud je export do stejného formátu jako ten vstupní, lze zapnout funkci SmartEncoding, pak se nebudou renderovat části, které jsou nezměněny. Export je tak velice rychlý, dokonce bych řekl, že toto je u domácí střižny vlastnost důležitější, než různé akcelerace pomocí grafické karty nebo přídavných karet. Nero Vision Xtra ale má navíc i možnost exportu do H.264 pomocí CUDA na grafických kartách NVIDIA.

Trochu kritiky si dialogové okono zaslouží, protože nechápu, proč typ exportu zabírá tolik místa, ale volba formátu a profilu má již jen malé drop-down menu. Mělo by to být spíše naopak.


Export videa do souboru

Druhá možnost exportu je na optický disk z hlavního menu. Není nutné renderovat nejprve projekt do souboru, projekt se stane součástí tvořeného disku a vyrenderuje se podle nastaveného typu disku. Pokud tvoříme disk, který není kompatibilní s nastavením projektu (např. tvorba DVD z HD materiálu), jsme na to upozorněni.

Tvorba disku se provádí v několika krocích. V prvním vložíme požadované soubory (projekt se vloží automaticky) a nastavíme k nim případné kapitoly.


Tvorba Blu-ray - import projektu a souborů
(klepněte pro zvětšení souboru)

Druhým krokem je vytvoření menu disku. Opět je na výběr z několika template, které můžeme dále upravit, nahradit původní obrázky svými, stejně tak s tlačítky.


Tvorba Blu-ray - vytvoření menu
(klepněte pro zvětšení souboru)

Dalším krokem je náhled disku, takže si můžeme ověřit funkčnost a případně se vrátit a udělat opravy. Nakonec již jen nastavíme parametry renderování a zvolíme cíl - adresář, image disku nebo mechaniku pro vypálení.

Export na webové sociální sítě je možný na My Nero, YouTube nebo Facebook.