Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nero Video Premium HD: v jednoduchosti je síla

21.3.2011, Radek Jahoda, recenze
Nero už není jen vypalovací program Nero Burning ROM, ale i spousta dalších programů pro přehrávání videa, multimédií, konverzi zvukových i video formátů a střih videa. A právě na balík, který je zaměřen na střih videa pro domácí uživatele, se podíváme.
Že je Nero Vision Xtra určen pro domácí nenáročné uživatele, dokazuje i samotná konfigurace. Ta je rozdělena do 2 samostatných oken, jež jsou obě velice jednoduchá. Uživatel není obtěžován detailním nastavováním, pouze těmi nejdůležitějšími věcmi. Je to jako řídit auto s automatickou převodovkou bez manuální možnosti volby převodových stupňů.

Základní nastavení je v konfiguračním okně Application Settings po stisknutí tlačítka Configure. To má tři záložky, na každé je jen několik možností nastavení. Na první záložce je nastavení formátu ukládaných obrázků a zobrazování nápovědy tooltips. Druhá záložka nastavuje adresář pro dočasné soubory (temporary files), adresář pro ukládání obrázků a adresář pro uložení importovaného videa. Poslední záložka dovoluje zapnout renderování na pozadí již během práce pro lepší přehrávání náhledu a také základní doba trvání obrázků, textových efektů a ostatních efektů a také dobu přechodů.


Základní nastavení Nero Vision Xtra

Druhé okno pro nastavení nese název Recording Format Options a objeví se po stisknutí stejnojmenného tlačítka v dolní liště. Má mnohem více záložek, na nich je ale opět pouze to základní nastavení. Kromě první záložky, kde nastavíme video formát PAL nebo NTSC a SmartEncoding (zda se bude vstup překomprimovávat, pokud je výstup stejný se vstupem), je na každé záložce nastavení pro každý podporovaný typ videa resp. disku.


Nastavení video módu a SmartEncoding

Nastavení pro jednotlivé formáty je velmi podobné, nebo spíše identické. Podívejme se na příklad Blu-ray videa. Zde nastavíme video formát na MPEG-2 nebo MPEG-4 (myšleno H.264), zvukový formát AC3 2.0 nebo 5.1 nebo LPCM. Dále máme možnost pro video nastavit (u formátů, kde to má smysl) poměr stran, prokládání, kvalitu resp. datový tok a jednoprůchodové nebo dvouprůchodové kódování.


Nastavení Blu-ray videa

Pro MPEG-4 formát pak můžeme zobrazit bližší nastavení. Tedy bližší - lze nastavit jen kvalitu kódování na Normal, High nebo Highest.


Nastavení kódování MPEG-4 AVC

Jak je vidět, příliš možností nastavení nemáme. Ale nestěžujme si, je to filozofie produktu - neplést naprostým laikům hlavu složitostmi, ještě by nastavili něco špatně a pak by jim nic nefungovalo.