Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

MVIX MX-780HD: multimédia v kompaktním balení

7.5.2008, Jan Dedek, recenze
Dnes se podíváme na zoubek přístroji z kategorie multimediálních přehrávačů, který nese označení Mvix MX-780HD Wireless Multimedia Player. Název mluví sám za sebe a lze z něj vydedukovat, že přehrávač si poradí s HD videem a podporuje rozhraní Wi-Fi pro přenos videa do TV. To ale není zdaleka vše. V recenzi se dozvíte, že některé funkce jsou skutečně zajímavé.
Kapitoly článku:

Specifikace




VšeobecnéIkona Odkaz na databázi
NapájeníAC-DC Adapter 12V, 2.5A
Spotřeba-
Rozměry v mm (Š x HL. x V)145 x 160 x 52 mm
Hmotnost (kg)-
Provozní teplota-
Provozní vlhkost-
Televizní systémNTSC / PAL
Formát TV záznamu-
Podporované formáty videoDivX® (3/4/5), AVI, Xvid, MPEG, MPG, VCD(DAT), DVD(VOB, IFO), ISO, WMV,WMV9, ASF.TS,TP,TRP
Podporované formáty audioMP3, WMA, AAC, OGG, PCM, AC3, DTS decoding down mixing, DTS pass through
Podporované formáty obrázkůBMP, JPEG/JPG, PNG
SystémIkona Odkaz na databázi
Operační systémucLinux
ProcesorSEM8621L (By Sigma Designs)
Paměť64MB (RAM), 8MB (Flash)
Pevný diskinterní 3,5" až 750GB PATA, SATA
Systém souborů na HDDFAT32 (32GB), NTFS (do kapacity HDD)
TitulkySRT, SMI, SUB ( podpora českých titulků CP 1250)
NDAS - Network Direct Attached Storageano
LCD displayano
VstupyIkona Odkaz na databázi
Ethernet 10/100 RJ-45 port1x
Anténí wireless 802.11 B/G1x
Audio vstup-
Video vstup-
USB vstup1x USB B, 2x USB A
VýstupyIkona Odkaz na databázi
S-Video výstupMini DIN 4kolíkový
Komponentní video výstup3x RCA - Y / Pb / Pr (480p,576i, 720p,1080i)
HDMI výstup1x (480p,576i, 720p,1080i, 1080p)
Kompozitní výstup1x RCA video, 2x RCA audio
Koaxiální digitální audio výstup1x RCA
Optický audio výstup1x
Obsah baleníIkona Odkaz na databázi
Kabel A/V (3xRCA)1x
Kabel USB A-B1x
Kabal SATA1x
Redukce napájení SATA1x
Návod k obsluze v češtiněPouze EN / DE / Korea
Dokumentace1x list s kódy, 1x podmínky záruky, 1x copyright
CD (manuál, ovladač NDAS a Win98)1x
Baterie AAA2ks
Dálkový ovladač1x
Stojánek na Mvix1x
Anténa Wi-Fi1x

Instalace


Instalace přehrávače Mvix je poměrně jednoduchá záležitost, stačí se držet návodu. V první řadě budete potřebovat nějakou televizi, potom domací síť (nejlépe s připojením do internetu). Tzn. měli byste mít nějaký router i s možností připojení Wi-Fi, dobrý by byl i pevný disk.

Instalace HDD

Dříve, než začnete, doporučuji nainstalovat do Mvixu pevný disk. Na výběr máte rozhraní PATA nebo SATA, kabely k rozhraní PATA, jak už bylo řečeno, jsou přímo v přístroji a redukce na SATA v příslušenství.


- konektory pro připojení HDD, po kliknutí na obrázek se ukáže postup osazení -

Pokud budete instalovat pevný disk např. o kapacitě 320 GB, nejdříve si ho v PC naformátujte systémem NTFS a rozdělte na tři 100GB oddíly pro lepší přehlednost. Po provedení této operace by bylo záhodno nahrát na disk nějaké multimediální soubory. Lze to i později, Mvix jde totiž připojit k PC přes USB jako zařízení Mass Storage.

Proč volit systém NTFS? To je jednoduché. V manuálu k přehrávači je uvedeno, že systém FAT32 je limitován velikostí 32 GB na oddíl, což u NTFS neplatí. Když už jsme u těch velikostí, délka cesty včetně názvu souboru je limitována 256 znaky. Pokud je počet složek (v manuálu se píše sice jen o složkách, ale myslím, že autor měl na mysli spíše soubory) větší než 6400 dochází k dramatickému nárůstu přístupových dob a času vyhledávání.


Nastavení Mvixu

První, co je potřeba po zapnutí přehrávače udělat, je nastavení televizního systému, protože je defaultně nastaven na NTSC a obraz se po připojení přehrávače k televizi nezobrazuje korektně.

Nejjednodušší je provést tuto činnost přes tlačítka na přehrávači a s pomocí LCD. Na přístroji stačí stisknout tlačítko SETUP a potom joystickem vybrat položku TV, potvrdit jí tlačítkem OK a následně první prázdný řádek (nezobrazuje se název) pod položkou Video Out, zde opět stisknout OK, vybrat systém PAL a potvrdit. Nyní se už obraz na televizi zobrazuje korektně.

V tomto stavu je už Mvix plně funkční, tedy pokud jste nainstalovali pevný disk a nahráli na něj nějaké multimediální soubory. Pokud ale chcete funkčnost rozšířit, je třeba přehrávač připojit do sítě. Nastavení sítě je vidět na následující animaci:



Na výběr jsou dva typy připojení, přes kabel nebo bezdrátově. Připojení přes kabel je nastaveno okamžitě, pokud máte v síti DHCP server, který přiděluje automaticky IP. S připojením Wi-Fi musíte chvíli laborovat. Přehrávač jste tedy připojili do sítě, ale ještě je třeba nastavit PC, aby se v menu přehrávače zobrazovaly složky z PC.


Nastavení PC

Do PC musíte nainstalovat další síťový protokol, konkrétně se jedná v případě WinXP o "Transportní protokol kompatibilní s NWLink IPX/SPX/NetBIOS". Po instalaci tohoto protokolu stačí vybrat složky v PC, které chcete zpřístupnit přehrávači Mvix a nastavit u nich sdílení.



Po tomto nastavení už v menu Mvixu najdete nové místo, z kterého lze přehrávat soubory, viz následující obrázek:


- USB1-1 představuje flashdisk, TEST FAT32 interní HDD a TEST NET je ona sdílená složka z PC -

Instalace NDAS

Poslední možností je připojení přehrávače Mvix jako síťového úložiště. Nastavit PC není složité, stačí si stáhnout aktualizované ovladače pro NDAS ze stránek technické podpory a spustit instalaci. Celou instalací vás provede srozumitelný průvodce (v anglickém jazyce):



Po dokončení instalace se ve správci zařízení ukáže následující zařízení:



Veškerá nastavení NDAS v PC můžete nastavovat přes ikonku vedle hodin:



Aby bylo vše plně funkční, je třeba zapnout podporu také v přehrávači Mvix, v menu SETUP pod záložkou MISC se nalézá položka NDAS, kde vyberete Start a je to.



Po aktivaci NDAS v Mvixu se v PC zpřístupní interní disk Mvixu, který se v PC tváří jako místní. Pokud jste při instalaci NDAS v PC povolili zápis, můžete na tento disk začít okamžitě nahrávat multimediální soubory:



Na krabici je uvedena podpora pro Win, Mac i pro Linux, bohužel manuál je napsaný pouze pro Windows XP a ani na přiloženém CD tomu není jinak.



Aktualizace firmwaru


Ještě před samotnou aktualizací si zkontrolujte verzi vámi používaného firmwaru. Podle manuálu je doporučeno stáhnout si aktualizační soubor z internetu a instalovat ho buď z HDD umístěného v přehrávači nebo z flash disku.

Možnost aktualizovat firmware najdete v základním menu pod položkou "SETUP", poté kliknete na "MISC" a "Firmware Upgrade" a vyberete stažený soubor například z flashdisku. Aktualizace probíhá ve třech krocích. Prvně dojde k ověření firmwaru, poté ke smazání firmwaru z přístroje a nakonec k zapsání nového, po zapsání nového vás přístroj vyzve k vypnutí.



Pozor: je důležité, aby při aktualizaci nebylo přerušeno napájení 230V, jinak se může stát, že bude Mvix nefunkční. V případě, že k tomu dojde, je v manuálu uveden sled kroků, jak lze učinit nápravu a vrátit přístroj do továrního nastavení (jestli tento postup funguje bohužel nemohu potvrdit ani vyvrátit).

Stav po aktualizaci ukazuje následující animace:



Nový firmware a nejenom ten lze nalézt na následujících stránkách:

Technická podpora Mvix MX780HD

Co přinesl firmware 2.0.3 nového oproti původnímu 2.0.0? První, čeho si všimnete, je umístění položky pro nastavení jazyka OSD. Teď je přímo v menu SETUP, dříve byla v menu MISC. K menším úpravám došlo i v menu MOVIE, kde přibyla položka TV, a také v menu nastavení sítí, kde je v novém firmwaru možnost vyhledat bezdrátové sítě v dosahu. Více ukazuje následující animace:



Pokud jde o technické změny, které přinesl nový firmware, najdete je na stránkách technické podpory zmíněných výše.