Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

MSI D310 - Digitální televize v kapse

26.3.2007, Michal Učeň, recenze
V ČR se sice s pojmem digitální televize setkáváme celkem často, ale co se týče domácích přijímačů signálu zůstáváme ještě ve většině případů u těch analogových. Výrobci na nás už ale chrlí dostatek produktů s podporou digitální televize a jako novinky jsou také uváděny kapesní přijímače. Mezi ty, které u nás už lze sehnat, patří také MSI D310, jež přijímá televizní i rádiové vysílání v digitální podobě a navíc díky slotu na SD/MMC karty nechybí přehrávání videa a hudby.
Kapitoly článku:
Na úvod této kapitoly začneme s popisem hlavní nabídky a pak volně přejdeme na popis jednotlivých funkcí. Přístroj se zapíná a vypíná posuvným tlačítkem na horní hraně, které má také funkci Hold(zamknutí kláves). Po spuštění přijímače se rozsvítí modrá dioda nad displejem, která signalizuje pouze zapnutý přístroj, nikoliv třeba stav baterie. Když už jsem zmínil baterii, musím dodat, že před samotným začátkem nastavování je nutné přístroj nabít, protože k vám dorazí pravděpodobně zcela vybitý. Indikace stavu baterie je v pravém horním rohu displeje po zapnutí a na informační liště při spuštění digitální televize. Jakmile jste při spuštění úspěšní, je dobré si upravit nastavení podle vlastních představ. Začneme se stiskem tlačítka s ikonkou domečku, které slouží k zobrazení základního menu se čtyřmi položkami.



V té první s názvem DTV Channel si můžete zvolit, jestli budete sledovat televizi nebo poslouchat rádio. Z programů digitální televize jsou na výběr prakticky všechny prozatím dostupné, tedy ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 SPORT a NOVA, digitální vysílání rádia podporuje jen Český Rozhlas se svými sedmi kanály (CRo1, CRo2, CRo3, CRo4, D-Dur, Leonardo a Radiožurnál). Bohužel musím předem upozornit, že signál je zatím velmi slabý, a tak se přístroj dočká svého využití až časem. V nabídce kanálů (ať už rádia nebo televize) jsou vypsané kanály, jejich číslo na dálkovém ovládání a také možnost zařadit je mezi oblíbené. To má význam asi až u objemnějších seznamů, než bude ten český, ale pak se lze mezi oblíbenými kanály pohybovat jednoduše pomocí tlačítek -FAV a FAV+ na dálkovém ovládání. Užitečný je také náhled programu v menším okně, takže se vám bude snáze vyhledávat kanál, co vás zajímá.



U televizních programů si navíc můžete zobrazit i teletext, bohužel se mi na malém displeji zdá velmi nečitelný.



Kvalita přehrávání je vynikající, prakticky bez chyby a jako digitální přijímač televize je tento přístroj skvělý. Obraz je plynulý a pokud chytíte signál, pak si nelze stěžovat. Dostatečně silný je i integrovaný reproduktor, který má i slušnou kvalitu. Přístroj vydrží přehrávat digitální televizi přibližně dvě hodiny bez připojení do sítě. Zajímavostí je i možnost volby jazyka vysílání, pokud tedy televize u konkrétního pořadu tuto možnost nabízí.



Při zapnutí digitálního příjmu se v dolní části zobrazí podrobné informace o síle signálu, aktuálním času a stanici. Po chvíli tento informační pruh zmizí, aby sledování televize nebylo už ničím rušeno.




K dispozici je i funkce EPG, což je zkratka pro Electronic Program Guide. To je v podstatě program vysílání v elektronické podobě a to i u rádií. Nemusíte tedy už hledat začátek svého oblíbeného seriálu na Internetu nebo teletextu, ale stačí si projet aktuální program přímo v přístroji. Tato funkce má bohužel jeden háček, kterým je čeština a její diakritika, kterou přístroj nepodporuje. Pořady jsou sice pěkně aktualizovány a dokonce i se stručným popisem, ale text je přeci jen se zaměněnými znaky velmi těžko čitelný.



Další položkou je nastavení (Setting), následují ho ještě Hry (Games) a procházení obsahu paměťové karty (SD/MMC). Jak jsem ale slíbil, budeme se nejprve věnovat nastavení. První položkou v seznamu je nastavení DVT (DVT Setting), kde je možné si zvolit jazyk, ve kterém bude přístroj zobrazovat nabídky (opět chybí čeština), TV Ratio umožňující přepínání mezi formáty obrazu 4:3PS, 4:3LB a 16:9, přepínání externí a interní antény, zvolení země, v které přehrávač používáte (ČR chybí, ale nemá to na funkčnost vliv) a volbu časového pásma.



Další položka Auto Scan už podle názvu naznačuje automatické vyhledávání kanálů, stejně tak o řádek níže naleznete manuální vyhledávání (Manual Scan) a tedy i možnost jemně doladit kanály do požadované kvality. To ale pravděpodobně nebudete potřebovat, protože pokud už nějaký signál chytíte, pak automatické ladění funguje perfektně.



U volby Display můžete nastavit, jestli chcete aktivovat výstup na obrazovku televize připojenou pomocí AV kabelu, upravit jas LCD displeje a navolit standard z nabídky NTSC (National Television Standards Committee pomužívaný v USA - 60 snímků za vteřinu s 525 řádky), PAL (používaný v Evropě - 50 snímků za vteřinu s 625 řádky) a PAL60 (evropský standard PAL s 60 snímky za vteřinu). Podle mého subjektivního názoru není mezi nastavením PAL60 a NTSC viditelný rozdíl, zato zřetelně je vidět kmitání obrazu při nastavení prostého PAL. Proto doporučuji zvolit některou z prvních dvou možností. Poslední položka nastavení s názvem System Info slouží k nastavení prodlevy pro vypnutí displeje při nečinnosti, dále je možné obnovit původní nastavení, nainstalovat nový firmware a zjistit aktuální informace o systému. V přístroji jsou také k dispozici dvě jednoduché hry, které slouží spíše na oddech a asi vás dlouho bavit nebudou. Jedná se o klasického Skladníka (Box Man) a jednoduchý Tetris, s největší pravděpodobností nebude možné do přístroje další hry nakopírovat.



Již dříve jsem zmínil podporu paměťových karet SD a MMC. Karta se zasune z levé boční hrany a po otevření položky v menu se začne obsah načítat. To je asi největší problém, protože přístroj téměř při každém kroku dost dlouho načítá. Pokud si na kartu nahrajete celý film, pak to může trvat i několik desítek sekund, v případě menšího objemu fotek nebo hudby to je snesitelné.



V případě prohlížení fotografií je na pravé straně seznam souborů a nalevo náhled, který lze otevřením souboru zvětšit na celý displej. Kvalita reprodukce je vynikající stejně jako u televizního signálu, problém je opět s dlouhými prodlevami mezi načtením obrázků, a tak musíte mít u souborů upravené rozlišení a tím i redukovanou velikost, což činí tuto funkci prakticky nepoužitelnou.



U přehrávání filmů, respektive hudby, je postup velmi podobný jako u fotek, jen s načítáním je to mnohem lepší. Hudba se dá poslouchat ve formátu MP3 stejně jednoduše jako na běžném přehrávači, jen tu bohužel nejsou některé standardní funkce. Co se týká filmů, přehrávač podporuje formát MPEG-4 (AVI), bohužel nelze zobrazit titulky. Kapacita baterie vydrží na cca čtyři hodiny přehrávání videa a šest hodin poslechu hudby s vypnutým displejem. Využití paměťové karty vidím pouze u přehrávání hudby, na což se dají ale pořídit i menší, vybavenější a levnější MP3 přehrávače. Z tohoto důvodu bych nákup karty spíše nedoporučoval a přístroj využíval jen k primární funkci příjmu digitálního signálu.




Kvalita obrazu a pozorovací úhly


Kvalita obrazu je překvapivě vynikající a v mnoha ohledech velmi podobná klasické televizní obrazovce. Bohužel při focení přístroje se zapnutým přijímačem je velmi těžké zachytit skutečnou kvalitu, proto berte následující snímky jen jako ukázku viditelnosti z různých pozorovacích úhlů. Navíc je docela problém vyfotit běžný program, kde se obraz pohybuje, proto jsem na testování zvolil jednu fotografii uloženou na paměťové kartě. Vzhledem k tomu, že je přístroj určen jako osobní přijímač, je otázka pozorovacích úhlů celkem zanedbatelná, ale díky stojanu a reproduktoru se často setkáte se sledováním ve více osobách.



Z pohledu ze spodní strany je obraz silně nečitelný a lze jej velmi těžko rozeznat.



Při pohledu shora je to už mnohem lepší.



Pohled ze strany je mnohem přijatelnější a dá se srovnávat s běžnou televizí.



Z velmi tupého úhlu je obraz stále celkem dobře viditelný.



Pohled na displej z běžného úhlu při použití stojanu je bez problémů.