Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Minix Neo U1: potomek králů?

14.12.2016, Jakub Doležal, recenze
Výrobce Minix vstoupil na trh relativně nedávno a hned si získal velmi solidní reputaci napříč celým světem. My jsme proto otestovali jeden z jeho nejnovějších modelů. Naváže na své předchozí úspěchy, nebo výrobce usnul na vavřínech?
Minix před dnešní recenzí předcházela solidní pověst a očekávali jsme tak stroj, který mezi těmi dražšími stanoví nový benchmark a zaujme místo na trůně po svých předchůdcích. Nicméně přístroj nakonec nepodal úplně přesvědčivé výsledky.





V porovnání s konkurencí bych tolika pozitivních ohlasech z minulosti očekával plně vyladěný a v základu dobře nastavený stroj. U multimediálního centra si rozhodně nechci hledat výchozí přehrávač mezi ostatními aplikacemi. Přitom Minix je v oblasti vývoje poměrně aktivní a vydává aktualizace možná nejčastěji ze všech výrobců na poli multimediálních center.

Vzhled systému je zcela jistě otázkou preferencí, ale v porovnání s Android TV působí poněkud zastarale a příliš robustně. Moderní 4K televizory dokáží zobrazit neuvěřitelně širokou paletu barev a Minix jejich možností až trestuhodně nevyužívá. Zejména přehled instalovaných aplikací připomíná Android několik let nazpět.

Z hlediska výkonu či výbavy se ale Neo U1 nemá za co stydět a nabízí prakticky to nejnovější v rozumné kombinaci. Investice do tohoto modelu je tedy jistě na několik let dopředu, minimálně do plného příchodu HDR nebo později i 8K. Drobné zaváhání v našich testech je, doufejme otázkou softwarové aktualizace.

Co však musí každý zájemce zvážit, je cena. V době sepisování této recenze stojí Minix Neo U1 včetně klávesnice okolo 3 500 Kč, což je o 2000 Kč více než konkurent se stejným čipsetem a místy horší výbavou. Navíc Neo U1 nepodal natolik přesvědčivý výkon, aby tento cenový nárůst jednoznačně ospravedlnil.


Multimediální centrum je vhodné pro:


1) Přehrávání běžných formátů včetně 4K rozlišení
2) Pro náročnější uživatele hledící na výbavu


Plusy


+ Výkon čipsetu při přehrávání 4K
+ Svižnost prostředí a reakce přístroje
+ Velmi nízká spotřeba
+ Možnost dokoupit QWERTY klávesnici


Minusy


- Nutnost dohledání základních aplikací
- Zastaralé grafické rozhraní
- YouTube jen 1080p
- Vyšší cena oproti konkurenci
 

Za zapůjčení televizoru UE65KS9002 děkujeme Samsungu.
Za zapůjčení routeru Mikrotik RB751G-2HnD děkujeme HALshop.cz.
Za zapůjčení Minix Neo U1 děkujeme UMAXu.



Cena v době testování: cca 3 500 Kč s DPH 



Vývoj ceny testovaného produktu: