Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

M-Audio Fast Track MKII: zvukovka pro muzikanty?

22.8.2011, Jiří Hruban, recenze
Značka M-Audio je synonymem pro cenově dostupné audio vybavení, dosahující studiové kvality. V případě zvukové karty Fast Track MKII lze hovořit o vstupní bráně do světa homerecordingu. V recenzi se zaměříme nejen na vlastnosti, ale i srovnání s předchůdkyní.

Zapojení a instalace zvukové karty


Pro instalaci byly použity aktuální ovladače z webu výrobce pro systém Windows 7 64bit. Instalace ovladačů měla bezproblémový průběh. Drivery jsou společné pro karty M-Audio Fast Track MKII a Fast Track USB.



Okno ovládacího panelu v prostředí Windows 7.


Po instalaci nalezneme v hlavním panelu ikonku s logem M-Audio, kde lze nastavit základní parametry převodníku. Nastavení je přehledné, minimalistické, ovšem postačující. Kromě velikosti bufferu (latence) a vzorkovací frekvence je k dispozici už jen 3. záložka s informací o ovladačích a s nápovědou. Pod Windows XP jsou k dispozici jen 2 záložky, záložka „Sample Rate“ zde není, ovládací panel ukazuje vzorkovací frekvenci v pravém horním rohu místo nápisu „connected“.



Také ve Windows Vista můžete volit vzorkovací frekvenci.



Ve Windows XP chybí záložka se vzorkovací frekvencí a lze nastavit jenom velikost latence (bufferu).


Dodávaný software


Druhé DVD obsahuje instalační soubory softwaru Pro Tools M-Powered Essentials v8.02. M-Powered značí, jaký hardware je podporován, a Essentials znamená, že jde o bezplatnou a omezenou verzi profesionálního programu Pro Tools, určenou k distribuci v balení se zvukovými kartami.





Vlastnosti softwaru Pro Tools M-Powered Essentials
  • 16 souběžných mono, nebo stereo stop
  • Integrovaný MIDI sekvencer
  • 8 souběžných stop virtuálních instrumentů, 8 MIDI stop
  • Virtuální instrument Structure Essentials s 60+ zvuky
  • Profesionální efektové pluginy
  • Vestavěný kytarový amp modelingový a distortion efekt SansAmp
  • 3 GB audio smyček
  • Přednastavené projekty pro snadný začátek podle typu nahrávaného nástroje
  • 2 souběžné audio vstupy a výstupy
  • Kompatibilita s PC a Mac počítači


Minimální systémové požadavky:
 
PC:
  • Windows XP (SP3)*
  • Windows Vista 32/64
  • 1,8GHz multi-core procesor (Intel nebo AMD)
  • 5400 rpm harddisk
  • DVD-Rom
  • 4 GB volného místa na disku (bez knihovny smyček)
* Pouze Home a Professional Edition. Windows Media Center nejsou podporovány.

Mac:
  • OSX 10.5.5
  • 1,8GHz multi-core procesor
  • 5400 rpm harddisk
  • DVD-Rom
  • 4 GB volného místa na disku (bez knihovny smyček)

Omezení ve verzi Essentials není časové, ale některé funkce nejsou dostupné a jsou označeny logem M-Audio. Po kliknutí na funkci označenou touto ikonkou jste přemístěni na seznam zakázaných funkcí. Tabulka říká, že v placené verzi máte k dispozici dalších 300 užitečných funkcí a nastavení.



Tabulka nedostupných funkcí v Pro Tools M-Powered Essentials.


Nicméně i v omezené konfiguraci jsou Pro Tools M-Powered Essentials dostatečně výkonným nástrojem, který nabízí základní možnosti nahrávání, editace i automatizace.

Pro Tools M-Powered Essentials začaly být distribuovány už s Fast Trackem USB, takže fungují na obou kartách. Pro Tools M-Powered Essentials jsou určeny pro začínající uživatele softwaru Pro Tools. A tak je program vybaven přednastavenými projekty, takzvanými „templates“.



Pokud máte jasnou vizi a nevíte, jak v prostředí Pro Tools začít, předchystané templates vás rychle navedou.


Po zvolení template odpovídajícímu vašim potřebám, se otevře projekt připravený přesně na míru. Předchystané audio-stopy a sběrnice AUX vám ušetří nejednu minutu, když potřebujete rychle zaznamenat svou hudební inspiraci. Jednotlivé stopy jsou vybaveny užitečnými pluginy, od ekvalizérů, přes limitéry / kompresory, kytarové modulační efekty, až po sběrnice s efekty Reverb a Delay.



Template Metal Guitar je vybaven vším, na co si jen může kytarista vzpomenout.


Pomocí přednastavených projektů mohou i nezkušení uživatelé snadno a rychle proniknout do průmyslového standardu softwaru Pro Tools. Navíc si tak osvojí pracovní postupy pro nahrávání a mix, stejně jako v profesionálním studiu. Zkušenější uživatelé si jistě vytvoří projekt přesně podle svých potřeb.





K dispozici máte 16 mono nebo stereo audio stop, 8 midi stop, 8 stop virtuálních nástrojů a 4 pomocné sběrnice AUX. Pro začátek celkem slušná výbava. Ovšem ke správné hudební produkci nestačí jen samotné stopy. Zvuk je potřeba i něčím upravit. V Pro Tools M-Powered Essentials máme proto na výběr z několika profesionálních nástrojů ze série Digirack plugins.


Ekvalizéry

Konkrétně EQ3 v tří a sedmi-pásmovém provedení. EQ3 je parametrický ekvalizér s grafickým znázorněním korekční křivky. Je to velice jednoduchý a účinný nástroj, pokud potřebujete konkrétní akustické pásmo zdůraznit, nebo potlačit, případně ořezat okraje zvukového spektra.





Dynamické procesory

Kompresor/limitér ze série DYN 3 vám pomůže vypořádat se s problémy s dynamikou záznamu. Pokud potřebujete zesílit tiché pasáže a přitom zachovat hlasitost pasáží hlasitějších. Je také nezbytným pomocníkem při finálním mixu.





Reverb

Svým nahrávkám dodáte jednoduše prostor pomocí reverbového procesoru D-verb. Snadno a přehledně zde nastavíte libovolné parametry dozvuku.





Chorus a Flanger

Pluginy pro modulaci zvuku ocení především hudebníci. Konkrétně kytaristé při úpravách sólových nahrávek.





Série pluginů Digirack je zastoupena ve všech aktuálních distribucích softwaru Pro Tools, takže zkušenosti nabyté v Pro Tools Essentials můžete zúročit i v profesionálním prostředí a naopak. Pokud jste začátečníci a práce s pluginy vám připraví nejednu těžkou chvilku, určitě oceníte přednastavené parametry jednotlivých pluginů, tzv. „presety“.

A aby byly začátky ještě jednodušší, máte k dispozici ještě několik rozpracovaných projektů, které vás snadno navedou na správnou cestu.



V rozpracovaném projektu se začíná daleko snáze než na „zelené louce“.


Potenciál softwaru Pro Tools M-Powered Essential ocení nejen začínající, ale i zkušení uživatelé. Je totiž vhodnou odlehčenou a bezplatnou variantou, která přímo vybízí k mobilnímu využití. K provozování verze Essentials navíc není potřeba hardwarový licenční USB klíč iLok, takže se zbytečně nepřipravíte o další USB konektor.

Pokud si osvojíte základy práce se softwarem Pro Tools Essentials a zatoužíte po plnohodnotných Pro Tools 8 M-Powered, můžete tak učinit dodatečně. V současnosti máte k dispozici ještě Pro Tools 9, které boří hranici mezi hardwarem M-Audio a Digidesign.