Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Logitech Harmony: kdo zkrotí PS3?

9.12.2011, Jakub Doležal, recenze
Sesbírali jsme pár ovladačů Logitech Harmony a vyzkoušeli, jakým způsobem lze díky nim ovládat PlayStation 3. Ne, tentokrát nebudeme hrát hry, ale využijeme konzoli jako multimediální centrum. Pohodlně se usaďte, jdeme na to.
Nejdříve srovnat rozleželá záda z testování na gauči a nyní už si můžete shrnout poznatky, které na mě tyto ovladače zanechaly. Musím říci, že mít v ruce jeden dálkový ovladač místo zhruba tří až čtyř dalších se mi velice zamlouvalo.


Logitech Harmony 200


Nejlevnější a zároveň nejméně vybavený model Harmony 200 paradoxně zvládá svou úlohu celkem obstojně a pokud nepatříte mezi náročné uživatele, tak hravě zaskočí za trojici jiných ovladačů. Jeho ergonomie patří ke špičce, i když je krapet těžší. Tlačítka jsou gumová a až příliš tuhá, tady by to chtělo více zapracovat. Mrzutá je absence podsvícení a díky černému povrchu máte ve tmě na hledací bojovku doslova zaděláno.



Mírný chaos pak způsobí „učení“ ovladače skrze webové rozhraní a otravná je především povinná registrace u Logitechu. Nicméně pokud zvládáte alespoň základní angličtinu, máte jej za malý moment nastavený. Při ceně okolo 500 Kč stojí tento ovladač za zvážení, zejména pak pro zmatené členy rodiny, kterým ty hromady ovladačů dělají mžitky před očima.


Dílenské zpracování
Paměť jen pro 3 zařízení
Jednoduché naučení
Nutnost registrace u Logitechu
Ergonomie těla
Tuhá gumová tlačítka
Nízká cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 500 Kč s DPH

 

 

Logitech Harmony 600


Náročnější uživatele by mohl oslovit model Harmony 600, který již sazí na vyspělejší funkce. Ovládat můžete až 5 přístrojů a tím již hravě pokryjete prakticky každý obývací pokoj. Proces učení vyžaduje stažení aplikace a znovu tu otravnou registraci, zbytek tohoto procesu je již víceméně jednoduchý, i když znovu v angličtině.



Tento model vám to však následně vynahradí podsvícenými klávesami a jednoduchým displejem, kde si můžete přepínat mezi předvolenými přístroji, případně se zde objeví některé ze speciálních funkcí každého z naučených zařízení. Ergonomie i pohodlí ovládání jsou na vysoké úrovni, jen snaha o univerzálnost dělá z tohoto ovladače menší pádlo. Cena kolem 1100 Kč je již poměrně vysoká, ale není nijak přehnaná.


Dílenské zpracování
Instalace software pro učení
Ergonomie těla
Nutnost registrace u Logitechu
Podsvícená tlačítka
Až příliš dlouhé tělo
Displej
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1 100 Kč s DPH
 


 

Logitech Harmony 1100


Milovníkům filmů s AV technikou v ceně rodinného vozu je určen nejvyšší model Harmony 1100, který přináší rozumně velký barevný dotykový displej a jen několik nejdůležitějších kláves v okolí. Paměť pro 15 zařízení snad postačí každému, jen ten proces učení skrze specializovaný software a registraci si mohl výrobce odpustit. Raději bych viděl přednahranou databázi s možností doplnění.



Zpracování tohoto ovladače je na vysoké úrovni, nicméně neměl jsem pocit, že bych v ruce držel naprostou dokonalost. Dojem kazí především podsvícení, které prosvítá více okolo kláves než skrze ně. Dalším zklamáním je displej s velmi malým rozlišením a podivným podáním barev. V porovnání s moderními AMOLED displeji vypadá jako praprapředek z doby kamenné. Naprosto největší bolístkou tohoto modelu je však cena okolo 10 000 Kč, za což si již koupíte univerzálnější tablet, pro který již na velkou část nových televizorů či AV receiverů existují aplikace.


Paměť pro 15 zařízení
Instalace software pro učení
Dílenské zpracování
Nutnost registrace u Logitechu
Dotykový displej
Nízké rozlišení displeje
Nabíjecí kolébka
Cena
Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH
 
 
 
 

Harmony PS3 Adapter


Pro ovládání konzole PlayStation 3 však ještě potřebujete Harmony Adapter za cca 1300 Kč, což značně komplikuje celou situaci. I s nejlevnějším ovladačem totiž atakujete hranici 2000 Kč a upřímně řečeno, zase tak zásadní změna v ovládání se oproti DualShocku nekoná. Tedy samozřejmě jsou modely Harmony pohodlnější, ale adaptér by se mohl prodávat výrazně levněji.




Kompaktní rozměry
Cena
Snadné zprovoznění
Ikona Odkaz na databázi
Rozsah senzoru
Ikona Odkaz na databázi
Bezdrátový spoj s PS3
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1250 Kč s DPH
 
 
 
 
Krocení konzole PlayStation 3 tedy dopadlo tak na půl, pokud ji totiž chcete ovládat skrze multifunkční ovladače Harmony, musíte si ještě připlatit nemalý poplatek za datového prostředníka (Harmony Adapter). Sledování filmů se však poté stane částečně pohodlnější než s klasickým DualShockem. Pokud ale nejste ochotni připlácet za již zmiňovaný adapter, stojí alespoň za zvážení pořízení modelů Harmony 200 nebo Harmony 600 pro sjednocení ostatních ovladačů, které vám zbyteční hyzdí televizní stolek. Pokud totiž modelům Logitech Harmony dopřejete důkladný trénink, dokáží divy.



Vývoj ceny testovaného produktu: