Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Logitech Harmony: kdo zkrotí PS3?

9.12.2011, Jakub Doležal, recenze
Sesbírali jsme pár ovladačů Logitech Harmony a vyzkoušeli, jakým způsobem lze díky nim ovládat PlayStation 3. Ne, tentokrát nebudeme hrát hry, ale využijeme konzoli jako multimediální centrum. Pohodlně se usaďte, jdeme na to.

Logitech Harmony 200


Prvním a zároveň nejméně vybaveným bojovníkem v dnešním klání je model Logitech Harmony 200. Dorazil v jednoduchém plastovém balení, kde kromě něj nalezneme nějaké ty stručné návody a USB kabel.
 
 
Svým způsobem tak trochu připomíná ty nejlevnější multifunkční modely, které visí po stovkách na stojanech v každém obchodě s elektrem, nicméně nesuďme knihu podle obalu, že? K jeho schopnostem a zejména synchronizaci se dostaneme později, nejdříve si pojďme říci něco o ergonomii ovladače a rozložení tlačítek.




Balení je velice skromné, obsahuje však vše důležité


Harmony 200 (H 200) jen těžko zapře svůj původ u jednoho z největších a nejzkušenějších výrobců periferií. Ihned, jak jej chytnete do ruky, uctíte tu promyšlenou ergonomii, která dává na frak prakticky jakémukoliv běžnému ovladači. Prsty neomylně padnou do jednotlivých výběžků a díky tomu je H 200 k ruce prakticky přilepený. Stejně tak důmyslně je rozložena hmotnost, která je situována do spodní části, ovladač tedy nemá tendenci přepadávat přes „hlavu“, ale při vychýlení se prakticky vždy zhoupne zpět do dlaně. Tady jsou vidět zkušenosti, které Logitech za ty roky vývoje nabral.



Povedená ergonomie, ovladač doslova zapadne do dlaně.


Stejně tak pozitivně vnímám i rozložení tlačítek, neboť při primárním uchycení padne váš palec na ovládací kříž, který je po stranách doplněn hlasitostí a změnou kanálu. Umístění na středu ovladače je mnohem šikovnější než např. u Sony, které tyto prvky umísťuje zásadně do spodní části. Na těle modelu H 200 toho však nalezneme mnohem více, a tak můžeme ovládat více než PS3 či televizi.



Když už řešíme jednotlivá tlačítka, musím zhodnotit i tuhost stisku či materiál. Jak v případě odezvy na stisk, tak u povrchu tlačítek nemohu zrovna pět chválu. Harmony 200 je totiž základem celé nabídky, a proto nemá tak kvalitní ovládací prvky jako jeho vybavenější sourozenci. Připravte se tedy na gumová tlačítka s místy až nepříjemně tuhým stiskem. Chybí také podsvícení, takže nočnímu lovu ovladače zdar!



Základní model Logitech Harmony 200 disponuje tvrdými gumovými tlačítky (pro zvětšení klikněte)


Mezi další nedostatky či nevýhody lze zařadit snahu o univerzálnost tohoto zařízení, která bohužel vyústila v poněkud větší rozměry. Ve výsledku vám Harmony 200 nedovolí jej ovládat bez ručkování nahoru dolů, nicméně stále se pohybujeme na velikostních parametrech klasických TV ovladačů.



Pro spojení s PC využívá Mini-USB


Ovladač jako takový je v továrním nastavení hloupý a neumí ovládat prakticky nic. Ihned po vybalení jej připojte k počítači a v prostředí internetového prohlížeče zadejte adresu „myharmony.com“. Po stažení několika souborů se vám znovu v internetovém prohlížeči zobrazí jednoduchý postup pro nastavení ovladače. Smutnou zprávou je, že model Harmony 200 uloží do paměti jen 3 zařízení, což je trochu málo. Dalším mírným nedostatkem je fakt, že zařízení musíte doslovně zadat a nelze je vybírat z nabídky.