Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG BD390: Blu-ray s přidanou hodnotou

5.5.2010, Martin Kuchař, recenze
Blu-ray se pomalu prosazuje i v našich končinách a přehrávače již nejsou zcela nedostupné. Má ale Blu-ray opravdu smysl a jsou přehrávače atraktivní i pro běžné uživatele, nebo se tato HD filmová technologie neprosadí?
Dostal se nám do ruky opravdu zajímavý Blu-ray přehrávač, který svými funkcemi vlastně připomíná běžné multimediální centrum s přidanou hodnotou. Sice přehrávač ve skutečnosti poskytuje z pohledu Blu-ray (DVD) nebo běžného přehrávání počítačových formátů pouze standardní funkce, ve svém spojení se ale jedná o líbivou symbiózu, která může perfektně vybavit prakticky libovolný obývací pokoj.

Nejste odkázáni ani na přehrávání plastových placek (ať už se jedná o moderní HD formát nebo o starší SD), ale můžete si celý přístroj napojit na svou domácí síť a velmi rychle a hlavně snadno tak přehrávat veškerý uložený obsah. Jak jsme si navíc ukázali v testech, tak s běžnými počítačovými formáty nemá LG BD390 žádné problémy, poradí si i s titulky – dokonce v MKV kontejneru a nečiní mu problémy ani čeština s veškerou svou diakritikou.



Přidejme si k tomu síťové služby, rychlé sdílení dat, drátové i bezdrátové připojení k síti (v případě bezdrátu můžete počítat i s podporou standardu 802.11n) a nezapomeňme ani na YouTube, nebo automatické stahování aktualizací či informací o právě přehrávaném Blu-ray disku. Právě moderní Blu-ray filmy často obsahují ve svém kořenovém menu možnost využít rozšířených BD-Live funkcí, které přinesou do filmu doplňující informace uložené na internetu.

Prakticky samozřejmá podpora upscalingu do 1080p z běžných DVD disků je více méně již standardem, ale integrovaný DTS dekodér v zařízení se v mnoha případech může také hodit. Pokud pustíte běžný zvuk a chcete jej převést do své zvukové aparatury skrze digitální DTS kompresi, pak můžete v menu tuto funkci povolit a BD390 se o kompresi postará sám. Jedná se sice o drobnost, ale v mnoha případech může vyřešit složité požadavky uživatelů.

Abychom ale pořád jen nechválili, zmiňme si zde i drobné nedostatky, mezi které bychom zařadili především trochu hlučnější mechaniku, která o sobě dá při načítání disku vědět – při přehrávání filmů se ale rychlost zpomalí na neslyšitelnou hladinu. Druhým drobným nedostatkem je umístění tlačítka Eject, které není tradičně vyvedeno na straně mechaniky, ale nad samotnými tlačítky. V místě, kde byste hledali Eject, je pak nešikovně umístěno tlačítko Power. Jedná se sice o drobnost, ale troufáme si říci, že při prvním zkoušení a laborování s Blu-ray filmy si celé zařízení několikrát vypnete – na druhou stranu velmi rychle si pak zapamatujete, kde tlačítko Eject hledat.


Poměr ceny k výkonu
Nepodporuje GMC ani QPel
USB i síť s WiFi
Mechanika je hlučnější
Podpora všech současných formátů
Umístění tlačítka Eject
Titulky v MKV s diakritikou
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 6 500 Kč s DPH


Za zapůjčení přehrávače LG BD390 děkujeme společnosti LG.