Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG BD390: Blu-ray s přidanou hodnotou

5.5.2010, Martin Kuchař, recenze
Blu-ray se pomalu prosazuje i v našich končinách a přehrávače již nejsou zcela nedostupné. Má ale Blu-ray opravdu smysl a jsou přehrávače atraktivní i pro běžné uživatele, nebo se tato HD filmová technologie neprosadí?

Menu




Tradiční LG menu přístroje ničím nepřekvapí a až na drobnosti je prakticky zcela totožné s běžnými LG televizory nebo multimediálními centry. Základní nabídka je tak řazena do několika sekcí, které si vybíráte skrze čtvercové ikonky – přehledná grafika a stručné popisky jsou prakticky standardní záležitostí. Jak můžete sami vidět, v nabídce jsou zastoupeny pouze položky představující pokročilejší funkce ve stylu přehrávání počítačových multimediálních formátů (filmy, hudbu a obrázky) anebo využití internetových služeb, jako je YouTube.com apod.



Z tohoto pohledu se grafická část menu od televizorů lehce odlišuje. Videa jsou totiž v nabídce řazena horizontálně v malém filmovém rámečku s náhledem a popisem. Rychlost je relativně slušná a už díky malým náhledům v okénku například u fotografií ihned vidíte, co že si to chcete otevřít.



Pokročilé internetové služby jsou již prakticky standardní záležitostí a uživatele nepřekvapí. Výrobce osadil do přístroje možnost sledovat YouTube.com videa skrze bezdrátovou nebo i drátovou internetovou konektivitu. Černé pozadí celého menu je v tomto případě celkem promyšlené – videa se na něm neztrácejí a uživatel má ihned přehled, co mu server vyhledal.


Nastavení přístroje


Pod ikonkou ozubeného kola se tradičně schovává nastavení celého přístroje. U LG jsme tak nějak zvyklí, že jejich nabídky zdaleka nepatří mezi nejbohatší a že některé pokročilé funkce zde budeme hledat marně. Tak jako tak je ale nabídka v tomto konkrétním případě docela slušná a nic zásadního jí nebudeme vytýkat.



Hned první záložka ukazuje na opravdu skromný obsah, který ale bude s největší pravděpodobností bohatě postačovat všem uživatelům. Poměr stran můžete volit nejen na televizoru, ale i přímo v přehrávači, můžete pevně nastavovat rozlišení a můžete dokonce volit režim 1080p zobrazení, což se může kolikrát hodit.



Pod záložkou Jazyk volíte základní lokalizační atributy, mezi které samozřejmě nepatří jen jazyková mutace celého menu, ale především i preferovaný jazyk zvukové stopy a titulků. Ideální je tak si nastavit zvukovou stopu na původní nedabovanou verzi a titulky si pak vybrat v českém jazyce – nebudete muset u každého filmu složitě vybírat z nabídky. Tato funkce ale také nepatří mezi speciality a setkáte se s ním u většiny podobných přístrojů.



Víceméně opět strohá základní nabídka poskytující volbu jen těch nejnutnějších atributů. Díky možnosti volby těchto parametrů si budete moci přizpůsobit zvukový výstup podle potřeb vašeho domácího kina, ale pokročilejší funkce zde jednoduše nehledejte.



V předposlední záložce nastavujete parametry připojení k síti. Můžete volit jak z bezdrátové konektivity, tak i klasické drátové. Tak jako tak budete moci jednoduše sdílet své filmy, hudbu a fotografie v počítači a přehrávat je v obývacím pokoji. I když se jedná primárně o běžný Blu-ray přehrávač, tyto pokročilé funkce jej staví do role plnohodnotného domácího multimediálního centra.



Poslední záložkou je přehled funkcí, které se svou povahou nehodily do žádné z předchozích kategorií. Opět zde ale není moc co řešit – nabídka je prakticky klasická.