Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG 47SL9000: TV bez vystouplého rámu

25.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Mohutná reklama propaguje tento televizor jako historicky první kousek, který nemá kolem obrazovky žádný vystouplý rám. Tenké provedení spolu s LED podsvícením navíc napovídá, že se jedná o zajímavý kousek. Pojďme se tedy na něj společně podívat.
Pěkný designový televizor, se kterým se LG chlubí, kde se jen dá, nás v testech nepřekvapil. Podobné výsledky jsme prakticky čekali a jak jste mohli vidět, slibně vypadající LED technologie nemusí být vždy tak perfektní, jak se může zdát. Je sice jasné, že v oblastech, jako jsou gamut, spotřeba, regulace jasu apod. tato technologie zcela vyhrává, ale na druhou stranu podsvícení a jeho homogenita prakticky odpovídá parametrům běžných katódových LCD televizí.

Je samozřejmě třeba rozlišit televizory s celoplošným LED podsvícením (viz. Sony KDL-40ZX1) a modely s LED EDGE, jako je například dnes testovaný kousek. Výsledky dvojice těchto variant se od sebe velmi liší a to i přes to, že málo který výrobce uživatele na použitou variantu upozorní tak, jako to dělá právě LG, který přímo ve specifikacích použitý model zveřejňuje. Na obhajobu EDGE varianty se ale hodí říci, že je tato technologie podstatně levnější, což se pozitivně promítne na celkové ceně. Televizor s plošným LED podsvícením by byl minimálně o 15-20 % dražší.

Televizor jako takový ale podal opravdu pěkné výsledky především z pohledu odezvy a příjemně potěšil i při zkoumání stability kontrastu v závislosti na změnách jasu. Velmi pěkná spotřeba a hlavně propracovaný skleněný design dávají přístroji dobré předpoklady k vysoké prodejnosti. Přidejte si k tomu velmi šikovný USB port, který si kromě WMV poradí se všemi současnými video-formáty, a máte velmi zajímavou televizi vyšší třídy.



Bohužel ale i přes to všechno je třeba připomenout pouze průměrnou homogenitu podsvícení, absenci podpory hudebních formátů (kromě MP3) a podpory jiných obrázků, než je obyčejný JPEG. Tradičně problematická interpolace je již u dnešních televizorů na denním pořádku a výrobci se nejspíše snaží zaměřit výhradně na Full HD obraz, který předvádějí v prodejnách – škoda, že tato varianta vysílání není v ČR natolik rozšířená, jako je to třeba v USA, kde si i masově libují v Blu-ray.

Velmi zajímavý televizor s jedinečným a hlavně neotřelým designem nás hned na první pohled velmi zaujal. „Bez-rámečkový“ profil (ať už maskovaný sklem nebo provedený jakkoliv jinak) vypadá skvěle a dojem celkově předčí i problémy, které jsou spojené s čištěním takové skleněné plochy. Skvělé dílenské zpracování a velmi tenký profil dojmu rozhodně přidají a nadšencům, kteří budou ochotni si za tuto specialitku zaplatit, problémy s průměrnou homogenitou a interpolací nejspíše až tak vadit nebudou. Zde jde o něco trochu jiného než o nejlepší obrazové vlastnosti.



Jak můžete vidět z výsledků, prakticky všechny současné televizory se bodovým hodnocením přibližují průměrné hodnotě 70 bodů a nabízejí vždy některé lepší a jiné horší vlastnosti. Uživatel si tak může jednoduše vybrat, jaké požadavky ten či onen televizor splňuje a vylučovací metodou se dostat ke kýženému produktu. Dnes testovaný kousek vyniká z řady především perfektní odezvou a z pohledu ostatních vlastností se jedná o lehce nadprůměrný kousek – nemáme důvod vyloženě chválit, ale ani zatracovat.


Vyrovnané výsledky
Špatní interpolace
Rychlá odezva
Neumí WMV a nic víc než MP3 a JPEG
Super tenký profil
Pouze EDGE LED
USB konektor
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 32 000 Kč s DPH



Kupte LCD televizi LG 47SL9000 výhodně na MALL.cz
reklama

Za zapůjčení televizoru LG 47SL9000 děkujeme firmě LG

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
zabývající se výrobou i prodejem svých měřicích přístrojů.