Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG 47SL9000: TV bez vystouplého rámu

25.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Mohutná reklama propaguje tento televizor jako historicky první kousek, který nemá kolem obrazovky žádný vystouplý rám. Tenké provedení spolu s LED podsvícením navíc napovídá, že se jedná o zajímavý kousek. Pojďme se tedy na něj společně podívat.
Jak můžete vidět z následujícího testovacího obrazce, dopadly pozorovací úhly opravdu na výbornou. Drobný problém je vidět pouze u bočního uhnutí, kdy můžete pozorovat lehký úbytek kontrastu. Ani ve velkých úhlech ale nedochází ke známému úbytku jasu nebo dokonce inverzi barev. Televizor disponuje papírovými pozorovacími úhly dosahujícími hodnoty 176° v obou rovinách a náš test to prakticky potvrdil.




Stabilita kontrastu


Stabilita kontrastu je tradičně perfektní, což odpovídá LED podsvícení. Tato technologie s problémem regulace jasu poradí podstatně lépe, než katodové řešení, což se přirozeně projeví i v námi měřeném testu. Můžete sice vidět, že hodnota není zcela homogenní a lehce kolísá, ale výkyvy jsou natolik malé, že je není ani potřeba uvažovat a můžete si být jisti, že okem je nepostřehnete.




Průběh jasu


Až na drobné pochybení je průběh prakticky ideální (lineární). Maximální naměřený jas odpovídá hodnotě 481 cd/m2, což je opravdu vysoký svit takřka se blížící papírovým 500 cd/m2. Hodnota pak klesá až na skoro směšných 26 cd/m2, kdy je obraz již natolik tmavý, že jsou některé bravy a přechody od sebe velmi těžko rozeznatelné.




Stabilita jasu


Stabilita jasu je tradičně velmi podobná. Po zapnutí přístroje se ihned setkáte s pěknými 251 cd/m2 a postupně během 220 sekund dojde k plnému „nahřání“ až na finálních 481 cd/m2. Prakticky ale už po devadesáti vteřinách máte na obrazovce příjemných 421 cd/m2, což je hodnota prakticky maximální a okem rozdíl už oproti plnému jasu skoro nepoznáte – museli byste stále sledovat bílé části obrazu, které se jednoduše rozzáří o chloupek více.




Podsvícení


Od LED panelu jsme očekávali opravdu vynikající homogenitu podsvícení. Podívali jsme se ale do specifikace, kde výrobce udává boční nasvícení, což ve výsledku znamená pouze to, že výrobce nahradil běžné katody bílými LED, avšak jejich pozici nechal totožnou. Ve srovnání s plošným LED podsvícením tak dochází k velmi velkým rozdílům a tyto EDGE technologie se jim prostě nemůžou rovnat.

Panel tak za podsvícení získává pouze 69 bodů (v 69 % je podsvícen s intenzitou 85 % až 100 %). Bodový zisk to není převratný a na LED panel až trošku smutný – čekali jsme o něco lepší výsledek. Bohužel je tedy jasně vidět, že LED EDGE technologie v této oblasti oproti katodám nemá žádné významné benefity.