Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG 47SL9000: TV bez vystouplého rámu

25.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Mohutná reklama propaguje tento televizor jako historicky první kousek, který nemá kolem obrazovky žádný vystouplý rám. Tenké provedení spolu s LED podsvícením navíc napovídá, že se jedná o zajímavý kousek. Pojďme se tedy na něj společně podívat.
Výrobce udává ve svých materiálech odezvu 2,4 ms (MPRT), která se od námi naměřených výsledků docela odchyluje. Jak ale sami uvidíte, podal televizor opravdu velmi pěkné výsledky a jenom potvrdil, že LG televizory s rychlou odezvou vyrábět umí. Slušná odezva se pak samozřejmě projeví i slušným bodovým ziskem, který posune televizor o něco nahoru (v celkovém srovnání s konkurencí).



V grafu to není až tak patrné, ale vězte, že minimální hodnota odezvy při nástupu (rise) je 4,2 milisekundy, což je skvělé a stejně tak i maximální, která dosahuje pouhých 8,8 ms. Tato čísla sice na první pohled o ničem nevypovídají, ale dávají dobrý předpoklad k tomu, aby se celková odezva udržela na vynikajících hodnotách.



Velmi podobné výsledky můžete vidět i u odezvy fall. Maximální odezva je 7,6 ms a minimální pak dokonce jen 4 ms. Celkově tak dosáhneme zcela jistě vynikajících výsledků, jež překonají i minulý model od LG, který nás svou odezvou opravdu příjemně překvapil.





Nakonec přidáváme ještě starší graf, který pouze shrnuje měření podle starší metodiky. Podle těchto hodnot ale nevynášíme žádné výsledky a slouží zde jen pro ilustraci a srovnání se staršími televizory.




Sledování videa




LED podsvícení (i když postranní a ne plošné) dává dobré předpoklady k tomu, aby byl výsledný dojem z obrazu opravdu perfektní. Tato technologie poskytuje širší barevný gamut, větší homogenitu podsvícení a stabilnější frekvence „blikání“ při snižování jasu – pro lidské oko je takto podsvětlená plocha výrazně šetrnější.


SD rozlišení


SD rozlišení v současnosti prostě asi nebude na žádném televizoru vypadat zcela pěkně. Valnou měrou je to dáno především interpolací, kdy ze standardních SD DVD rozlišení se musí přepočítávat na Full HD rozlišení, které je prakticky dvojnásobné. Tento přepočet je pak na obrazu okamžitě vidět a to jak z pohledu rozmazání hran, tak i z pohledu artefaktů, které jsou způsobeny kompresí videa.

Obecně vzato bychom mohli prohlásit, že pro diváky, kteří nesledují filmy ve vysokém rozlišení, nepouštějí si do televize počítačový signál nebo si nepřipojují Blu-ray přehrávače, je stále výhodnější zůstat u HD Ready televizorů, na kterých vypadá SD obraz lépe a to právě díky menší interpolaci.

Tento televizor z pohledu SD rozlišení dosti trpí také kvůli své velké úhlopříčce, která s sebou nese i větší rozteč pixelů. Zjednodušeně řečeno digitální SD obraz nevypadal na této televizi pěkně.


HD Rozlišení


HD rozlišení už ale vypadalo úplně jinak. Pěkně čistý a hlavně živý obraz - daný rychlou odezvou a LED podsvícením - se nám líbil. Zkoušeli jsme samozřejmě i kvality televizního HD vysílání stanic Nova HD a ČT 1 HD, které vypadaly na přístroji moc hezky – HD rozlišení má jednoznačně budoucnost a dá se očekávat, že s nástupem plné digitalizace (příchodem tzv. analogové tmy) bude HD kanálů i v našich končinách stále přibývat.

Pokud se tedy nacházíte v oblasti, kde chytnete alespoň nějaký HD kanál nebo máte například digitální satelitní set, pak je pro vás HD televizor skoro nutností. Jediným drobným problémem, který jsme v testech odhalili, bylo samotné seřízení obrazových parametrů. Pro HD obraz bylo potřeba nastavit jinou intenzitu podsvícení, jasu i kontrastu a bylo vhodné si pohrát i s atributem, který řídí redukci šumu. Tato oblast je ale dosti subjektivní a naše poznatky nejspíše nebudou pro vaše oko zcela perfektní. Své nastavení si ale určitě najdete.


Hraní her




Full HD panely v poměru 16 : 9 jsou klasicky velmi vhodné pro hraní her. Tato velká úhlopříčka už ale klade drobnou překážku v tom, že musíte od televizoru sedět opravdu dále. Není ale nic zábavnějšího, než hraní her na tak velké ploše hezky z pohodlí křesla skrze bezdrátovou klávesnici nebo myš – herní konzole kvalitou obrazu už za dnešními počítači opět zaostávají.

Z pohledu her tak nemáme co vytknout a rozhodně doporučujeme si nějakou novou FPS akci po večerech alespoň na chvíli pustit – když už ne vy, tak minimálně vaše ratolesti z toho budou zcela jistě mít druhé vánoce (berte prosím tuto větu lehce s nadhledem).