Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG 42PJ650: plazma vrací úder

26.4.2010, Martin Kuchař, recenze
Plazmové televizory netestujeme s takovou frekvencí jako jejich LCD bratříčky, a právě proto jsme se na recenzi LG 42PJ650 tak těšili. Pokročila již plazmová technologie za dobu své existence a dokáže tento kousek překonat moderní LED LCD?
Dostali jsme se na závěr a měli bychom si tedy odpovědět na otázku položenou v úvodu. Pokud jste četli recenzi, pak již odpověď znáte – současná plazmová televize dokáže s přehledem konkurovat, a v mnohém i porazit, nejmodernější LED LCD televizory. I když je toto tvrzení hodně kontroverzní a může se na něj pohlížet z mnoha úhlů, nenapadá nás nic, proč bychom jej nemohli vyřknout.

Prakticky neměřitelná odezva je okem nepostřehnutelná, jas dosahuje hodnot, o kterých si u LCD můžeme pouze nechat zdát. Stejně tak kontrast nebo sytost černé barvy – toto všechno hraje vyloženě ve prospěch plazmové technologie a je jasné, že LCD se už ze svého principu nemůže na výsledky plazmových kousků dotáhnout. Nezapomínejme samozřejmě ani na pozorovací úhly, které jsou skutečně 180° a nezapomeňme ani na prakticky 100% homogenitu podsvícení.

Tyto klady, které se netýkají pouze dnes testovaného modelu, prostě k plazmovým obrazovkám patří a mnoho uživatelů si je toho moc dobře vědomo. Když si k tomu navíc přidáme příjemné zvukové podání, pokročilé funkce z pohledu přehrávání souborů skrze USB apod., pak zde máme opravdu velmi povedený televizor, u kterého se nestydíme jej pochválit.

Drobné nedostatky v podobě absence jakékoliv podpory síťových služeb, nedostatečného počtu HDMI portů nebo třeba horší citlivosti tuneru, nejsou zcela jistě problémem při zvážení výše uvedených kladů. Při srovnání s LCD televizory, ať už s LED podsvícením či nikoliv, kde musíte počítat s odezvou, nehomogenním podsvícením, nižším jasem a kontrastem a nekompletními pozorovacími úhly, si až říkáme, co stojí plazmě v cestě.

Mýty týkající se spotřeby jsme si jednoznačně vyvrátili, a tak zde zůstává pouze drobný problém týkající se dalšího mýtu - „vypalování“ obrazu. Vzhledem k tomu, jak plazmové televizory od doby svého vzniku pokročily, je už skoro naivní si myslet, že by docházelo k rychlému vypalování obrazu, jako tomu bylo před 10 lety. Technologicky to samozřejmě není možné vyloučit, ale panely běžně disponují životností přesahující 100 000 hodin, což bude v běžné domácnosti - vzhledem k normálnímu stárnutí výrobků - zcela jistě stačit.

Podívejme se nyní ještě stručně na cenu, která se pohybuje kolem 15 500,- Kč s daní, což je za takovýto televizor až nebývale příjemné. Pokud tedy zvážíme poměr ceny k výkonu, nezbývá nám nic jiného než televizoru udělit naše ocenění TREFA.



Ocenění TREFA získává LG 42PJ650
za výborný poměr cena/výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.

Vzhledem k tomu, že celá tabulka měření a následného hodnocení televizorů skrze body je postavena výhradně pro LCD panely, nebylo by objektivní používat ji i pro plazmový televizor. Z toho důvodu dnes závěrečný graf vynecháme a doporučujeme vám se orientovat na základě tabulky shrnující klady a zápory.


Nepostřehnutelná odezva
Nepodporuje WMV
Nejlepší možná homogenita
Pouze dva HDMI konektory
Jas a kontrast
Slabší citlivost tuneru
Příznivá cena
Ikona Odkaz na databázi
Spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 15 500 Kč s DPH


Za zapůjčení televizoru LG 42PJ650 děkujeme LG

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
zabývající se výrobou i prodejem svých měřicích přístrojů.