Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG 42PJ650: plazma vrací úder

26.4.2010, Martin Kuchař, recenze
Plazmové televizory netestujeme s takovou frekvencí jako jejich LCD bratříčky, a právě proto jsme se na recenzi LG 42PJ650 tak těšili. Pokročila již plazmová technologie za dobu své existence a dokáže tento kousek překonat moderní LED LCD?
Pokoušeli jsme se skrze náš fotoaparát vyfotit scénu tak, abychom byli schopni na fotografii najít nedostatky v obraze, avšak nepovedlo se nám to. Jediným problémem spojeným s pozorovacímu úhly u plazmových televizorů je samotná povrchová úprava obrazovky. Konkrétně v tomto případě jsme viděli v obraze odlesky a duchy, které se odrážely z různých objektů v místnosti, ale pochybení, která známe u LCD panelů, zde stejně budeme hledat marně.


Stabilita kontrastu


Se změnou jasu zpravidla klesá i kontrast. Plazmové televizory ale obecně disponují tak vysokým kontrastem, že není možné ani zaznamenat nějaké rozdíly – kontrast je skoro až nekonečný stejně jako u OLED televizoru. Zkusili jsme jej změřit a drobné odchylky byly způsobeny právě i poklesem jasu jako takového – naměřené hodnoty můžete vidět v tabulce. Drobné odchylky jsou dány opět jistou chybou měření.




Průběh jasu


Prakticky ideální průběh jasu, který jako jeden z mála můžeme měřit stejně jako u LCD televizorů. Klesá zcela lineárně a nejsou zde ani žádné mimořádné výkyvy, jako tomu velmi často bývá. Z tohoto pohledu televizor opět chválíme.




Stabilita jasu


Velmi slušná až lineární stabilita jasu, která po zapnutí televizoru velmi rychle vyšplhá na statickou úroveň. Ihned po zapnutí můžete vidět hodnotu 759 cd/m2, která pak za méně než 150 sekund vyšplhá na své maximum v podobě 1321 cd/m2. Opět skvělé výsledky.




Podsvícení


Homogenita podsvícení opět dopadla přesně tak, jak jsme při testování čekali. Zcela homogenní plocha dosahovala pouze drobných výchylek pohybujících se maximálně v rozmezí jednoho procenta. Takto drobné odchylky můžeme opět přisoudit chybám měření a dalším neovlivnitelným jevům.

Hledáte-li stoprocentně homogenní plochu, která dostane v našem hodnocení maximální možný bodový zisk, pak je plazmový televizor pro vás tím pravým ořechovým.