Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Leadtek WinFast DTV Dongle H: věrný společník na cesty

21.4.2008, Radek Jahoda, recenze
Leadtek už sice má jednu digitální USB klíčenku s názvem DTV Dongle, ale ta neuměla i analogový příjem. Zatím se bez analogu neobejdeme, ale digitál je za dveřmi, tak proč si kupovat vše dvakrát. Leadtek přišel s hybridní verzí právě včas.
K přijímači je dodáván ještě jeden program, který slouží pro ovládání FM rádia. Jmenuje se WinFast FM a ti z Vás, kteří znají produkty Leadteku delší dobu, ho určitě znají, protože je stejný již několik let. Jeho vzhled je poplatný té době, stejně tak vypadala i první verze WinFast PVR a také přehrávač DVD disků WinFast DVD, který rovněž najdete na instalačním CD disku.

Vzhledu vévodí velké tlačítko vpravo, kterým se začne nahrávat nebo přehrávat nahraný soubor, vlevo je pak shluk tlačítek pro přepínání stanic a změnu hlasitosti. Na displeji se zobrazuje frekvence, čas a také název stanice, pokud ji zadáme. K rychlému přepínání stanic slouží deset tlačítek s číslicemi ve spodní části. To je také maximální počet pro rychlé předvolby. Uložit jde ale samozřejmě stanic nepočítaně.



Nastavení je rozděleno do třech oken, která se přepínají tlačítky v horní části nastavovacího okna. První je pro nastavení zařízení, zvukové karty, rozsahu frekvencí, které je možné standardní 87-110MHz nebo rozšířené o východní normu 65-110MHz, a formátu komprese. Vybírat lze z nainstalovaných ACM kodeků, takže např. MP3 formát má standardně omezenou funkčnost na maximální vzorkovací frekvenci 22kHz a bitrate 56kbit/s. Samozřejmě po nainstalování nějaké rozumné alternativy lze využít i vyšší.

Druhé okno je pro vyhledávání stanic, které funguje dobře, je ale lepší nastavit senzitivitu na 0, jinak se uloží téměř všechny frekvence z celého rozsahu. Průběh vyhledávání vidíte na obrázku.



Poslední záložka umožňuje spravovat plánovač nahrávání. Jde o seznam, kde jsou ve sloupcích vidět vždy všechny naprogramované parametry. Díky tomu je ale hodně široký a podrobnější parametry jsou dostupné po odrolování posuvníkem. Každé nahrávce lze nastavit libovolný jiný formát komprese, nahrávat lze jak jednorázově, tak opakovaně v určitý den v týdnu. Navíc může probíhat na pozadí, aniž by uživatele rušil a po ukončení nahrávání je možné počítač vypnout nebo uspat.



Sice jde již o starší aplikaci, přesto stále slouží dobře. Vytknout můžeme snad jen to, že se nepoužívá k nahrávání DirectShow, takže jsme ochuzeni o některé kodeky, které jsou dostupné jen zde.