Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Když dva dělají totéž: dva DVB-T rekordéry v testu

23.7.2007, Radek Jahoda, recenze
Jistě znáte to přísloví - Když dva dělají totéž, není to totéž. V případě dvou DVB-T přijímačů a rekordérů SiGMATek DVBH-2000 a Yamada DTV3000HDD to ale neplatí, jsou totiž téměř shodné, a tak se na ně podíváme najednou.
Softwarová výbava obou přijímačů je také shodná. Jediný rozdíl je v obrazovce na pozadí, která se zobrazuje u rádiových stanic nebo pokud není vybrána žádná stanice.

Yamada zvolila motiv blesku s velkým logem.




SiGMATek se rozhodl pro na první pohled jednodušší, ale po bližším zkoumání složitější obrázek s motivem multimédií.



Dále budeme pokračovat s obrázky od SiGMATeku, u Yamady jsou ale všechna menu stejné, pouze s jiným pozadím. Začneme s nastavením a hlavním menu. To je ve formě šesti ikonek/záložek v horní části obrazovky, název položky se zobrazuje jen pro vybranou ikonku.

Jako první je Hlavní nastavení. Zde můžeme nastavit čas - časové pásmo a možnost uspání za 5, 10, 20, 30 nebo 60 minut, dále jazyk menu a preferovanou zvukovou stopu, rodičovský zámek a především parametry výstupu.



K těm patří poměr stran TV obrazovky (16:9 nebo 4:3) a nastavení zobrazení - Pillar Box a Svislý ořez resp. Letter Box a Pan & Scan pro 16:9 resp. 4:3 a také roztáhnutí bez ohledu na poměr stran (Plný). Je možné zvolit rovněž TV normu (PAL nebo NTSC) a formát výstupu na SCARTu - RGB, kompozitní CVBS a S-video. Upravit lze i jas, kontrast a barvy.

Pod první záložkou najdeme ještě možnost zformátovat pevný disk, zobrazit informace o něm - velikost a volné místo - a obnovit tovární nastavení nebo smazat všechny stanice.



Druhá záložka slouží pro naladění a setřídění stanic podle jména. Ladit lze automaticky pro všechny kanály nebo ručně.



Průběh ladění ukazuje právě prohledávanou frekvenci, počet nalezených TV a rádiových stanic a seznam čtyř stanic.



V mé lokalitě byly nalezeny oba dostupné vysílače a všechny stanice - po ukončení je zobrazen jejich počet.



Třídění stanic pod třetí ikonkou hlavního menu je pro TV a rádiové stanice zvlášť - přepíná se pomocí červeného tlačítka na ovladači. Zde se můžeme také dozvědět také sílu signálu a kvalitu. Jednotlivé stanice je možné přesunout na jiné místo - měnit tedy pořadí stanic - nebo ji rovnou smazat. Zde se také vybírají stanice, které mají být pod rodičovským zámkem.



Čtvrtá záložka slouží pro správu oblíbených stanic a skupin. Celkem existuje pět skupin - Zprávy, Filmy, MTV, Finance a Ostatní. Ke každé je možné přiřadit vybrané stanice, na které je pak možné omezit přepínání.



Poslední dvě ikonky menu jsou plánovač a EPG.