Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jakou zvukovou kartu pro nahrávání?

21.9.2010, Radek Jahoda, recenze
Součástí videa je i zvuk a součástí domácího videa je vlastní nahraný zvuk. Může to být komentář, hudební nahrávka nebo cokoliv jiného. Ale jakou zvukovou kartu pro nahrávání použít? Podrobně jsme za vás otestovali 12 karet. Je rozdíl mezi levnými a drahými?

Harmonické zkreslení


Zkreslení je dalším důležitým aspektem kvality zvuku. Jedním z nich je harmonické zkreslení, které měří vznik harmonických frekvencí, tedy násobků původní frekvence (u nás 1 kHz).







Hned z prvního grafu vidíme, jak se projevuje špatné převzorkování u čipu CMI8738. Amplituda harmonických frekvencí je opravdu velká, i vůči Realteku na základní desce,který dosahuje naopak docela pěkných výsledků.


THD

Dokazuje to i srovnávací graf, rozdíl je vůči ostatním kartám tak velký, že tyto nejsou na grafu ani vidět. Odstraňme tedy karty s čipy C-Media z grafu a podívejme se na něj ještě jednou.


THD

Zajímavé je, že Realtek na základní desce vychází lépe než Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio, ostatní karty jsou ale ještě o dost lepší. Tak jako tak, všechny tyto karty lze bez problémů používat, protože harmonické zkreslení mají opravdu minimální.


Intermodulační zkreslení


Intermodulační zkreslení může ukazovat reálnější situaci než THD, které se zde samozřejmě také uplatňuje. Injektují se dvě frekvence (u nás 60 Hz a 7 kHz) a vznikají další frekvence jako při jejich modulaci.







Situace je trochu stejná a trochu jiná než v předchozím případě. Levné karty opět zklamaly, ale podle grafů je vidět markantní rozdíl i mezi prostřední a vyšší skupinou karet. Příjemně překvapila opět Realtek, který se může hrdě postavit i dražším kartám. Sice prohraje, ale ostudu neudělá.

Když se podíváme na srovnávací graf, ten toto jen potvrzuje. Karty s čipem CMI8738 jsou hrozné, za nimi je opět SC015 s čipem CMI8768. Tyto opět z grafu vynecháme.


IMD+N

Excelují opět karty ASUS Xonar HDAV, Essence ST a DX, které mají podobné (mikro)zkreslení. Následují je karty Sound Blaster X-Fi Titanium HD a X-Fi Titanium Fatal1ty. Realtek sice prohrává, ale nemusí se za nic stydět.


IMD+N