Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jakou zvukovou kartu pro nahrávání?

21.9.2010, Radek Jahoda, recenze
Součástí videa je i zvuk a součástí domácího videa je vlastní nahraný zvuk. Může to být komentář, hudební nahrávka nebo cokoliv jiného. Ale jakou zvukovou kartu pro nahrávání použít? Podrobně jsme za vás otestovali 12 karet. Je rozdíl mezi levnými a drahými?
Rozebrali jsme si jednotlivé zvukové karty a známe jejich výsledky. To jsou ale jen jednotlivá data, určitě teď voláte po přímém srovnání. Zobrazení jednotlivých grafů a hodnot vedle sebe je přeci jen více vypovídající. Jelikož už víme, jak na tom jednotlivé karty jsou, a protože RMAA dokáže zobrazit jen 4 grafy najednou, rozdělíme si je do tří příbuzných kategorií - nízké, střední a vysoké.

V první budou levnější a méně kvalitní karty:
  1. Realtek HD Audio ALC660
  2. Genius SM-Live Value 5.1
  3. Sweex SC012
  4. Terratec Aureon 5.1

Ve druhé budou dražší a kvalitnější karty:
  1. Sweex SC015
  2. Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio
  3. ASUS Xonar DS
  4. ASUS Xonar DX

Ve třetí pak nejdražší karty:
  1. Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional
  2. Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD
  3. ASUS Xonar Essence ST
  4. ASUS Xonar HDAV 1.3 Deluxe

Frekvenční charakteristiky







Na grafech je krásně vidět, jak jednotliví výrobci přistupují k filtraci signálu, aby zabránili aliasingu. Karty s čipy C-Media CMI8738 a CMI8768 používají jen jednoduchý low-pass filtr, maximální frekvenci mají 20 kHz, ale k poklesu dochází již od 10 kHz.

Integrovaný Realtek má filtr vyššího řádu, který způsobuje zvlnění, ale dosahuje širšího a ostřejšího pásma. Podobně jsou na tom i karty Creative kromě X-Fi Titanium Fatal1ty, jen mají lepší filtr a menší zvlnění.

ASUS a karta X-Fi Titanium Fatal1ty používají více jednopólových filtrů, zapojených za sebe. Mají tak hlavně zpočátku frekvenční průběh podobný jako první kategorie karet, ale zlomová frekvence je nastavena o něco výše, aby se projevovala v pásmu do 20 kHz jen minimálně. Díky tomu je lze použít pro nahrávání i vyšších frekvencí.

Srovnejme všechny karty vůči sobě při režimu 16 bitů / 48 kHz, v grafu je míra zvlnění či poklesu frekvenční charakteristiky na frekvencích 40 Hz - 20 kHz.


Maximální zvlnění frekvenční charakteristiky - 16 bit / 48 kHz
(menší je lepší)

Mezi kartami jsou vidět značné rozdíly. Nejhorší je karta Genius SM-Live Value 5.1, která má výrazný pokles ke konci spektra, následují všechny karty s čipem CMI8738, přičemž nejlepší z nich je Terratec Aureon 5.1. Integrovaná zvukovka Realtek tyto karty převyšuje, pouze karty Creative a ASUS ji převyšují, je ale mezi nimi minimální rozdíl (lze označit za chybu měření).

Podívejme se ještě, jak na tom budou karty v režimu 24 bitů / 192 kHz.


Maximální zvlnění frekvenční charakteristiky - 16 bit / 48 kHz
(menší je lepší)

Situace je podobná, pouze u karty Sweex SC015 došlo k výraznějšímu nárůstu. Může za to větší pokles ke konci spektra, který je vidět i na grafech výše. Celková situace karet je ale v podstatě stejná, když karty Creative a ASUS jsou na špici.