Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

ICY BOX - pevný disk jako mediacentrum

10.1.2008, Michal Učeň, recenze
Nabídka výrobce RaidSonic se rozrostla o produkty kombinující boxy na pevné disky s přehrávači multimédií, čímž vznikne produkt zajišťující funkci externího disku a multimediálního centra s dálkovým ovládáním. Dnes se podíváme na jeden z nich, ICY BOX.
Menu přístroje je velmi jednoduché a snadno se v něm lze zorientovat. Rychlost ovládání je dobrá, ale bohužel to kazí zpoždění u fotografií a videí, ale k tomu se dostaneme později. Po naběhnutí se na monitoru nebo televizoru zobrazí čtyři ikonky Photo, Music, Movie a File. Jak už názvy napovídají, každá z nich má funkci přehrávání daného typu média a poslední z nich je určena na procházení souborů. Na zobrazení se mi u klasické televizní obrazovky nelíbilo mírné "chvění" obrazu, kterému nepomohlo ani upravení nastavení formátu. Samozřejmě to může být problém konkrétního televizoru, ale spíše bych to dával za vinu přehrávači. Naopak na LCD monitoru počítače byl problém s fotografiemi, které měly neadekvátní barvy a vůbec byly značně rozmazané a deformované. Každopádně předpokládám, že na modernějším LCD televizoru by obraz u filmů nemusel být vůbec špatný.




Video


Hlavní funkcí tohoto multimediální přehrávače je samozřejmě přehrávání videa. To podporuje širokou paletu formátů - VCD, SVCD, DVD, MPEG 1/2/4, DIVX 3.X-5.X. Občas jsem ale narazil na problém s přehráváním i u filmů, které by přístroj přehrát měl. Pokud si v menu zvolíte přehrávání videa, nejdříve se vám objeví náhledy, jejichž počet sice můžete v nastavení regulovat, ale i tak jejich načítání dost zdržuje.



Kvalita obrazu není úplně ideální, ale není to až tak zlé jako u fotografií. Přehrávání je plynulé, lze se samozřejmě pohybovat po časové ose pomocí dálkového ovládání i na panelu boxu a nechybí ani možnost zobrazení informací, upravení módu přehrávání nebo zobrazení titulků. Ty jsou ale bohužel bez češtiny.


- Přehrávání filmu na klasickém televizoru doprovázely "vlny" přebíhající přes obraz -


- Přehrávání filmu na LCD monitoru je slušné -

 

Hudba


K přehrávání hudby mám asi nejméně výhrad. Sice mohlo být zpracováno lépe, zejména co se týká organizace, playlistů apod., ale pokud nejste nároční, je tato funkce dostačující. V menu je možné si vybrat z několika profilů ekvalizéru, kvalita zvuku pak silně závisí na výstupním zařízení. Procházení souborů je rychlé, také načtení skladby a začátek přehrávání je téměř bez prodlení.



Největším problémem byly opět české znaky, které v případě názvů skladeb znamená například zobrazení pouze tří otazníků, což ani s velkou porcí představivosti nevede k uhádnutí názvu skladby. Přístroj trochu postrádá možnost aktualizace firmwaru, která by s podporou výrobce mohla pomoci vyřešit některé zásadní problémy.




Fotografie


Jak už jsem několikrát předeslal, prohlížení fotografií zaznamenalo asi nejvíce chyb ze všech funkcí. Nejen, že musíte počkat cca deset sekund na načtení náhledů, ale také kvalita zobrazených fotografií byla tak špatná, že ji prakticky nelze použít.



Fotografie pak při zobrazení trpěly špatnými barvami, na LCD byly také dost rozmazané a svým způsobem až deformované. Na televizoru to už bylo podstatně lepší, ovšem ani tak jsem nebyl s kvalitou moc spokojen. Na dálkovém ovládání naleznete pár funkcí, které umožňují otáčení snímků nebo zvětšování vybraných částí (Zoom). Celkem zajímavou funkcí je možnost spuštění prohlížení fotografií s určitým přechodem mezi snímky a v pozadí hrající hudbou.


- Zobrazení fotografií na televizoru ve skutečnosti vypadá lépe než na fotografii, ale i tak je kvalita podprůměrná -


- Fotografie na LCD monitoru byly pomocí ICY BOXu zobrazovány v mnohem horší kvalitě, než pokud byl se stejným LCD použit počítač -


Procházení disku


Položka File je možná nejlepším způsobem, jak nalézt a spustit vybraný multimediální soubor. Výhodou je totiž možnost obejít jakékoliv zobrazování náhledů u fotografií a videa, čímž předejdete zdržení. Také orientace je mnohem lepší, než když máte na obrazovce pár náhledů s názvem a požadovaný soubor musíte složitě a zdlouhavě hledat pomocí pomalého procházení.




Nastavení


Možnosti nastavení jsou rozděleny do částí Photo, Music, Movie, Slide show a Configuration. V části věnované prohlížení fotografií je možné upravit zejména zobrazení snímků, tedy například jejich roztáhnutí na velikost obrazovky, počet náhledů nebo rychlost přechodu při jejich procházení. Nastavení hudby obsahuje pouze možnost přepnutí módu mezi opakováním skladeb, jedné skladby nebo vypnutí této funkce. Chybí zde například funkce shuffle, tedy náhodné přehrávání. Také možností u videa není mnoho, najdete zde opět módy přehrávání a počet náhledů v menu Movie. Slideshow (prezentace fotografií s přechody) je zpracováno celkem dobře. Můžete si vybrat z manuálního nebo automatického módu, zvolit si také typ přechodu mezi snímky a čas prodlevy.



Poslední možnost konfigurace zajišťuje nastavení samotného přístroje a výstupů. Můžete si tak zvolit typ televizoru (multisync, NTSC a PAL), displeje (Pan scan, Letter box a wide screen) a typ výstupu (S-video, composite, VGA a interlace RGB). V podporovaných jazycích čeština chybí, celkem jich je ale osm. Poslední dvě položky v menu zajišťují vrácení původních hodnot nastavení a automatické zapnutí přístroje.