Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HDTV pro nemajetné: EVOLVE Apollo HD

16.8.2010, Jiří Piškula, recenze
Jelikož poptávka diváků po zařízeních s podporou příjmu HDTV stále roste, je logické, že se na trhu začínají objevovat i levné přístroje, které umožňují záznam vysílání v HD kvalitě. Jedním z nich je nedávno nově uvedený EVOLVE Apollo HD.

Zapnutí přístroje, přepínání kanálů


Po zapnutí přístroje naběhne obraz a zvuk přibližně za 16 s u nekódovaných (FTA) programů, kódované kanály naběhnou až po 20 sekundách (SD i HD). Přepínání kanálů je poměrně nešikovné kvůli pochybnému dálkovému ovládání. Přepínání mezi FTA programy trvá asi 2 s, nejdéle si počkáte při přepínání na kódovaný HD program, které trvá okolo 5 s.

Časové prodlevy samy o sobě by nebyly až tak nesnesitelné. Velmi iritující je však nevyzpytatelné chování DO (resp. přijímače, těžko soudit), kdy reaguje na některé povely úplně jinak, než čekáte. Např. při přepínání kanálů a následném stisku tlačítka „Menu“ pokračoval v přepnutí o jednu pozici nahoru, jako bych zmáčknul tlačítko „Ch+“, které leží o něco níž na ovladači.


V infoliště se zobrazují informace o aktuálním i následujícím pořadu.

Dalším neduhem je poměrně krátká časová prodleva, po kterou přijímač čeká, až napíšete víceciferné číslo předvolby, na kterou se má přepnout. Jakmile stiknete tlačítko s číslicí, za 1,2 sekundy dojde k akceptaci onoho jednociferného čísla, aniž byste stihli napsat další. Kdo se nechce rozčilovat, může raději použít volbu kanálu pomocí výpisu seznamu TV programů, kde je možné listovat po stranách (vodorovné šipky) nebo po jednotlivých položkách (svislé šipky).


Obraz a zvuk


Kvalita obrazu je průměrná. HD kanály vypadají o poznání lépe než SD (od upscalingu nečekejme v této cenové kategorii zázraky). V analogovém audio výstupu je slyšet brum na pozadí, není ale přiliš výrazný, zaslechnete ho jen v naprostém tichu. Při nastavení formátu 1080i se obraz přenášený HDMI portem viditelně třese, hodně je to poznat během listování v OSD menu. Při nastavení výstupního formátu 720p se obraz ani nehne a je velmi ostrý.


Infolišta, TV seznam


V info liště se zobrazuje číslo předvolby s názvem kanálu, název a krátký popis současného a následujícího pořadu, zda je kódovaný, piktogramy doprovodných služeb (titulky, více zvuků,…), aktuální datum a čas. Po opakovaném stisku tlačítka „Info“ jsou vyvolány základní technické informace o sledovaném transpondéru (včetně síly a kvality signálu) a lze zobrazit též podrobné informace o sledovaném kanále (PIDy, prům./max. datový tok, formát a kódování obrazu/zvuku).


Z info lišty lze vyvolat informace o sledovaném transpondéru.

V seznamu TV kanálů, který se zobrazí standardně po stisku tlačítka „OK“, nelze jejich výpis nijak třídit, pouze je možné přepínat mezi základním a deseti favoritními seznamy a vybírat si v nich kanál, na který chcete přepnout.


Lze zobrazit i podrobné technické parametry přijímaného kanálu.

Funkce mozaika, kterou lze vyvolat v hlavním menu přístroje, vykreslí postupně matici 3 × 3 zmenšených náhledů programů (statické obrázky). Jednotlivé snímky se načítají poměrně pomalu (několik sekund) a mnohdy se nevykreslí vůbec (namísto obrázku se pak zobrazí nápis „Not available!“). Je potřeba čekat na opakovanou aktualizaci snímků, aby byl náhled kompletní.

Tento problém souvisí zřejmě s delší odezvou dekodéru Cryptoworks v přijímači, která je znatelná i při přepínání mezi kanály, občas se na chvíli zobrazí varování, že daný program je kódovaný, přestože je karta zasunuta v přijímači a pracuje správně. Občas to zkrátka několik sekund trvá.


Funkce mozaika zobrazí postupně náhled 9 TV kanálů.


Elektronický programový průvodce (EPG)


Elektronický programový průvodce, který nemá žádné problémy s češtinou (ISO6937), nabízí celkem 3 různé způsoby zobrazení. Po prvním stisku tlačítka „EPG“ je vyvoláno malé okno s podrobným popisem právě běžícího pořadu, další stisk tlačítka vyvolá větší okno s přehledem programu daného kanálu (Názvy a časy vysílání 10 pořadů), přičemž v dolní části okna se zobrazuje začátek podrobného popisu pořadu, na kterém je právě ukazatel.


Základní EPG ukazuje podrobné informace o sledovaném pořadu.


Je možné zobrazit program kanálu pro daný den.

Opětovný stisk tlačítka „EPG“ vyvolá zobrazení časové tabulky pro 3 kanály v rozsahu asi 4 hodin, lze se pohybovat po jednotlivých položkách (v malém okně se zobrazuje podrobný popis pořadu) nebo listovat o den vpřed/vzad.


Poslední variantou EPG je časová tabulka.


Teletext, titulky


Teletext i oba druhy titulků (DVB, TXT) nemají žádné problémy s českými znaky. Výrobce neudává velikost paměti teletextových stránek. Během rychlého listování od strany 100 po stranu 358 nebylo zaznamenáno žádné zdlouhavé načítání stránek. Při větších skocích (zejména pozpátku) však načítání nějakou dobu trvá. Lze tedy konstatovat, že paměť teletextu by si zasloužila větší kapacitu. Teletext je vkládán i do výstupního analogového signálu (kompozitní výstup).


Paměť teletextu by mohla být větší.


České teletextové znaky jsou v pořádku.


DVB titulky hezky česky...


České znaky nezlobí ani u TXT titulků.

Volba titulků se neukládá pro každý kanál zvlášť, zobrazují se vždy ty, které jsou nastavené globálně v jazykové konfiguraci přijímače.


Nastavení titulků i zvukového doprovodu se neukládá individuálně pro každý kanál.