Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HDBaseT v praxi: 100m prodlužovák na 1080P video

23.5.2011, Jiří Piškula, recenze
Když se vloni objevily i u nás zmínky o nové platformě HDBaseT pro přenos A/V signálů po síťových kabelech CAT5e s datovým tokem 8 Gb/s (20 Gb/s) na vzdálenost až 100 m, mnozí lidé byli skeptičtí. Protlačí HDBaseT extender 1080p video stometrovým kabelem?
Typické využití HDMI extenderu je propojení zdroje HD multimediálního obsahu (Blu-ray/DVD přehrávač, počítač,…) se spotřebičem (HD monitor, televize, projektor,…). Výhodou testovaného řešení je to, že přenáší kromě HDMI signálu samostatně i ethernet a signály dálkových ovladačů. Pokud tedy máte např. k projektoru přiveden LAN kabel, můžete ho snadno použít k přenosu všech zmíněných signálů prostřednictvím technologie HDBaseT. Na obrázku níže je typické zapojení soupravy Vision HD EX0101-H01/H02.


Zde je znázorněno typické zapojení obou konvertorů, kdy je možné přenášet nejen obraz/zvuk z HDMI rozhraní, ale také ethernet a povely od dálkových ovladačů.

První věcí, která nás velmi zajímala, bylo to, zda se výrobce příliš nevytahuje s tím, na jak velkou vzdálenost přenese video formátu 1080P, dokonce v 48bitové barevné hloubce. Provedli jsme tedy test se 100 m kabelu CAT 5E a testovacím příslušenstvím, které rovněž prodává výrobce tohoto zařízení. Jedná se o testovací generátor HDMI A/V signálu (TESTER-H01) a přenosný HD monitor (HP0101-310), jenž vypisuje na obrazovce podrobné technické údaje o zpracovávaném signálu (obraz i zvuk).


Test přenosu videa 1080P skrze 100m UTP kabel CAT5E ukázal, že výrobce v propagačních materiálech nelhal.
-klikněte pro zvětšení obrázku-

Po zapojení všech potřebných kabelů a nastavení příslušného testovacího paternu na generátoru se na monitoru skutečně objevil obraz a zazněl testovací 1kHz tón zvukového doprovodu. Opravdu to umí prohrnout 1080P signál 100m kabelem.


Vysílač (HDMI/HDBaseT konvertor) připravený k otestování v domácí konfiguraci.

Ovšem, v domácích podmínkách těch 100 m mnohdy ani nebudeme potřebovat, vyzkoušeli jsme tedy fungování extenderu s několika prefabrikovanými i ručně krimpovanými UTP kabely v různých délkách (od 5 do 30 m). Zdrojem signálu byl HD satelitní přijímač Comag SL90 HD, který jsme tou dobou měli k dispozici v redakci. Přenos 720p i 1080i videa byl bezporuchový a fungoval hned po připojení kabelů (než se zařízení „domluví“, trvá to přibližně 3–5 s).


Satelitní vysílání kanálu ČT HD přenášené po UTP kabelu prostřednictvím Vision HD EX0101-H01/H02.

Úspěšně jsme vyzkoušeli i přenos signálů dálkového ovládání mezi přístroji ve dvou oddělených místnostech. Toto je opravdu velmi praktická věc.