Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Audio a domácí kina
Kamery
Multimediální centra
Projektory
Streaming videa
Televize
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  Svět audia
28.2.2011, Radek Jahoda, recenze
Grass Valley se pyšní tím, že jeho EDIUS je nejsvižnějším video editorem, v poslední době mu ale v tomto směru šlape na paty hodně konkurentů. Dokáže si šestá verze udržet své pozice, nebo vyklidí pole bez boje?
DV JirinA | 4.11.201220:16
Pekny den, mam delikatesni problem. :D Pouzival jsem EDIUS v.4 a vse fungovalo jak ma. Nyni jsem nainstaloval E v.6 a nahled v okne Player i Recorder chybi...stejne tak nezobrazuje stredovy marker, bezpecnou oblast a uroven zvuku. Kdyz ovsem video z timeline necham spocitat tak si jej ve woknech pustim a videt je. Jde tedy o to ze Eda neumi vykreslit video do oken na monitoru. Pouzivam jen jeden monitor. Nevite co stim? DIky...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Lumir Drapal | 4.9.201221:17
Zrovna jsem si nainstaloval verzi 6.03 a některé soubory s příponou mov mi Edius bez problemu pobere a některe mi hlasi, že soubor neni možno číst... ma s tim někdo zkušenosti? diky
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Electrowood (1) | 29.12.201123:27
Vše začalo v létě novou verzí Quick Time 7.xx. Zmizel při renderování do .m4v zvuk. Po avízu, že verze Edius 6.06 se už s Quick Time 7.xx kamarádí jsme zakoupili upgrade všech licencí.
Nikdo, slovy nikdo si s tím neví rady. A my stojíme. Něco je špatně, ale co, to nám technická podpora Grass Valley neřekne.

Jediné ...
Symptom: When exporting to Apple TV using the QuickTime Exporter, the resulting files are either too large or the Apple TV export option maybe missing.

Solution: There is a possibility that certain versions of Quicktime 7.5x creates incorrect files size. The latest QuickTime 7.6x is missing the Apple TV export option. We are expecting a solution from engineering shortly.

Ovšem to shortly je už nějak moc dlouho.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
romana51 (2) | 3.3.201113:24
Proxy mód ve v.5 není, je až ve v.6. Pokud je video AVCHD, zase záleží jaký je nastaven datový tok. Pokud jsem na v.5 používal 17Mbps, stačilo 4 jádro Intel Q9300 ­(ve v.5.5, která už měla booster­). Po koupi Panáka SD700 a točení v 50p 26Mbps to už bylo na hraně. Ono 4 jádro není jako 4 jádro.
Edu 6 jsem už instaloval na Intel i7 870 a tam to začala být pohoda, hlavně když už byl k mání proxy mód. Navíc jsem objevil v manuálu, že formát MXF podporuje smart render a skutečně, rendrování do tohoto formátu je rychlejší než reálný čas. Nakonec na stránkách Canopusu jsou procesory i7 doporučeny.
Nyní druhý den zkouším PC s i7­-2600K se Sandy Bridge a po rychlých zkouškách se to jeví ještě o cca 25 % rychlejší. A to jsem ještě nezkoušel taktovat, to až se PC trochu zahoří a asi to bude chtít lepší chlazení než chladič dodaný s procesorem.
Takže pro Jiřího E: Edius 6 je rozhodně rychlejší než v.5 ­(třeba jenom tím proxy módem­), ale pokud jde o AVCHD a ještě v progresu, chce to adekvátně silný PC.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Jiří E. | 2.3.201116:55
Než se rozhodnu Edius 6 koupit, tak mám zapůjčen Edius 5 ­( s donglem ­). Vše je nainstalováno legálně, přesto se mi náhled i vlastní video trhá. Mašina je 4 jádro, harddisk rychlý, místa dost. Pinaccle studio 14 chodí bez problémů. Kde může být problém ??
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
slonx | 3.3.20119:08
Těžko soudit. Já jsem nikdy tento problém neměl, ale používám od Canopusu výstupovou kartu. Mohl by být problém v grafice. Nebo by stačilo přeinstalovat PC. Ještě mě napadá co zpracováváte za video? Pokud je to AVCHD, tak s tím mají problémy i silnější PC. Pak bych doporučil používat proxy.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Leosz | 20.4.201123:14
Mám podobnou konfiguraci počítače a také Edius 5. Grafiku mám ňákou jebku integrovanou. Záleží na zpracovávaném videu. Při práci s SD AVI se mi to nesekne nikdy. V případě, že zpracovávám nějaké HD video, tak už se to třeba lehce škubne na začátku prolínačky, nebo vloženého titulku ­(zvlášť když je třeba v PSD­). Ale myslím si, že je to i tím, že to je můj domácí PC, na kterém dělám všechno možné, mám v něm milion různejch programů a je holt zahlcenej. V práci mám ještě o něco lepší stroj a hlavně na něm je jen Windows, Edius a Photoshop a tam se to jen tak netrhne.. Při SD AVI jsem dokonce musel dát 3 ­"explode­" efekty přes sebe, aby se to seklo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
slonx | 2.3.20118:01
Dobrý den, mě třeba přijde nepodstatné grafické prostředí. To mi zcela vyhovuje a rozdělení do oken mi přijde v pořádku.Když v tom člověk delší dobu dělá, tak mu to naopak vyhovuje.Já si okna přeskládám dle potřeby. Pak mi přijde dobré rozdělení stop časové osy podle typu.Je to přehledené a lépe se mi zpětně hledají věci.Dříve jsem dělal v AP a tohle mi vyhovuje víc. Naopak by mne ­"zajímala­" kvalita výstupu. Která není o barevném podání, nesetkal jsem se ani v AP či Ediusu že by komprese změnila barvy videa? Ale je důležité pokud dokáže kvalitně vyrenderovat video, bez zbytečných artefaktů či ­"rozkostičkovaných­" scén, což není otázkou subjektivního dojmu. V jiných nejmenovaných střihových soft. je třeba nemožné vyjet 2h video bez znatelné ztráty kvality ­(ostrost, viditelná komprese­). A co by mne opravdu zajímalo je srovnání s předchozí verzí, co se vylepšilo nebo naopak zhoršilo. Protože jako uživatel mám samozřejmě výtky k některým věcem a rád bych zjistil zda se to zlepšilo či ne.Ale to musí hodnotit někdo kdo v tom pracuje.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
slonx | 1.3.201111:51
Je vidět že tester není profesionální střihač, ač některé postřehy byly zajímavé, tak zde nehodnotí některé podstatné věci jako např. kvalita výstupu při renderu apod. A naopak zde řeší věci které se mi v praxi zdají nepodstatné a nikterak mě při práci v Ediusu nerozčilují. Ale je to vše o názoru.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 1.3.201113:23
Mohu se zeptat, které konkrétní věci se Vám zdají nepodstatné a které podstatné, ať vím na co se mám zaměřit příště? Takto vyjádřené to má nulovou informační hodnotu. Co se týká kvality výstupu, tak tato výtka se objevuje pod každou mou recenzí a jako vždy odpovím, že subjektivní hodnocení ­(typu hezčí barva je červená než modrá­) dělat nebudu, to má také ­(bez adekvátního měření­) rovněž nulovou informační hodnotu. Rozhodně se nechci zařadit mezi ty autory, kteří píší jen abstraktní články. Snažím se jen podat popis toho, co to umí a co neumí, snažím se i vyhýbat přímému srovnání, pokud nejde o srovnávací test, i když občas se tomu vyhnout nelze. To srovnání si má udělat z dostupných informací každý sám.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Martas1970 | 2.3.201117:16
Ja osobne s par vytkama souhlasim.Co mi zasadne u EDIUS chybi je prostorovy zvuk.Paradoxne ho umel uz Pinnacle studio 10.Umel myslim i editaci.Nevim,jak daleko byli s nactenim 5.1 zvuku.
Dalsi vec,ktera je mozna dosti na chybu je absence samostatne MENU listy.Jak bylo receno,je spojena s nahledovym oknem a tudiz si ji neni mozno umistit podle libosti.V pripade prace na vice monitorech musi byt jen s nahledovym oknem,coz muze byt nekdy naobtiz,stejne tak bych privital presety jako pouziva AP,zejmena jednoduchou maximalizaci nahledoveho okna na celo obrazovku pomoci klavesovych zkratek.
Celkove ovsem muzu rict,ze EDIUS je z meho amaterskeho pohledu velmi povedeny SW.Jeho nenarocnost na HW,jednoduchost a prijemny vzhled u me vitezi na plne care,stejne tak i kvalita vysledneho videa.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Leosz | 20.4.201111:27
Máte zřejmě špaté informace. Já stříhám v Edius 5.5 a práce s prostorovým zvukem tam je. Stejně tak nevím, jaké máte na mysli presety ­- jestli myslíte presety rozložení a velikosti oken, tak to jsem měl už ve stařičkém Ediusu 3.5.

Asi jen musíte více hledat :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 20.4.201112:04
On umí prostorový zvuk, ale nemá prostorový mixer, což je docela nedostatek. Umístit nějaký zvuk v prostoru nebo nedej bože ho ještě měnit v čase je tak skoro nemožné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Martas1970 | 20.4.201112:19
mozna jsem se v tom prispevku spatne vyjadril. Jak uz jsem psal v predchozim prispevku ... EDIUS s 5.1 zvukem pracuje,ale neni ho mozno prostorove upravovat,ale mozna ze Leoszl to umi a poradi nam jak se to dela. :D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Martas1970 | 20.4.201112:13
Asi jsem malo hledal a rad se necham poucit,jak pracuje 5.1 zvuk a hlavne jak a kde se da prostorove editovat. Ze EDIUS s 5.1 zvukem pracuje vim,ele ze by se daly treba zvukove efekty upravovat prostorove ­(myslim treba efekt letici kulky nebo projizdejiciho auta,to jsem nenasel­)
Co se tyce presetu,tak jsem myslel neco jako maji Adobe. Po stisknuti F9 se otevre Prewiew okno na celou obrazovku atd.
Jak uz jsem napsal,rad se priucim a ocenim kazdou radu :D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Leosz | 20.4.201122:59
Tak to je posun. Z úvodních slov mi připadalo, že podle Vás prostorový zvuk vůbec nezná. Samozřejmě žádné nástroje pro zvukové ­"3D efekty­" v základní nabídce nejsou. Snad by se dalo sehnat nějaké rozšíření, pokud byste po tom tak toužili. Pro praktické použití jsem nikdy 5.1 zvuk nepotřeboval ­(netočím akční filmy pro kinosály­). Každopádně efekt letící kulky samozřejmě vytvořit jde, ale je nutné ručně nastavit každý kanál zvlášť. Což jak jsem pochopil, Vám nestačí. Každopádně pořád nechápu co byste s tím chtěli dělat? Jaké ­"umělecké dílo­" by mělo být výstupem. Protože pokud potřebuji zpracovat zvuk, který je už v 5.1 nasnímán, pak přeci nemám problém. A pokud chci udělat nějaký jednotlivý speciální efekt, tak si to stejně přeci raději udělám ručně.. To mi připadá, jak tvořit webové stránky ve Wordu.. je to jednoduché a rychlé, ale tím všechny výhody končí.

Co se týče předvoleb rozložení, tak k tomu slouží menu: ­[GV­] ­- Layout ­(alespoň tedy v 5.5­). A pokud myslíte klávesové zkratky, tak ty se dají nastavit v Settings ­- Aplication Settings... ­- Customize ­- Keyboard shortcut. Bohužel, jak jste se ptal na ­"maximalizaci náhledu­", tak to nemohu ověřit, protože ta byla bohužel implementována až ve verzi 6, kterou k dispozici nemám. A pravda, že mi tato funkce dlouhodobě chybí. V práci mám samozřejmě převodník a reálný náhled mám na televizi, ale když stříhám doma, tak mi tato možnost chybí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.