Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Grass Valley EDIUS 6: kam kráčí?

28.2.2011, Radek Jahoda, recenze
Grass Valley se pyšní tím, že jeho EDIUS je nejsvižnějším video editorem, v poslední době mu ale v tomto směru šlape na paty hodně konkurentů. Dokáže si šestá verze udržet své pozice, nebo vyklidí pole bez boje?
Závěrem se přísluší ohodnotit produkt jako celek a srovnat ho se svými konkurenty. Jak už to tak bývá, EDIUS je rozhodně kvalitní nástroj, který v některých vlastnostech své soky předčí, bohužel v některých ale zaostává. Začněme těmi příjemnějšími.

Pozadí programu, tedy zpracování videa a jeho možnosti jsou rozhodně na úrovni. Výborná je rychlost zpracování, kdy lze i na méně výkonných strojích stříhat i video ve vysokém rozlišení. Pomáhá tomu i Proxy mód, kdy si můžeme nechat vytvořit alternativní soubory v nižším rozlišení s lépe dekomprimovatelným kodekem, takže náhled funguje krásně v reálném čase. I při střihu v HD v plném rozlišení není s rychlejším procesorem problém a náhled může běžet i přímo ve Full HD.

Zatímco střih videa funguje bezvadně a máme k dispozici všechny standardní nástroje, u zvuku je podpora horší, hlavně u vícekanálového. Neexistuje zde totiž možnost umístění zvuku v prostoru (něco jako Surround Pan ve Vegasu), takže např. doprovodná hudba musí běžet jen ve dvou kanálech, pokud ji ručně nezduplikujeme do dalších. Vytvořit LFE kanál ze stávajícího zvuku také není příliš elegantní - opět musíme zvuk ručně zduplikovat a aplikovat na něj ručně Low pass filtr. Přitom by to mohlo jít automaticky.





Možnosti importu a exportu jsou dobré, hlavně co se souborů týká, vypalování disků je ale trochu chudší. Lze docela dobře používat, ale je spíše na úrovni nižších systémů. Možná by bylo lepší se spokojit s jednoduchým vypalováním přímo z časové osy a dodávat podobnou, ale pokročilejší aplikaci zvlášť.

Asi nejslabším bodem je grafické prostředí. Barevně je provedeno výborně, ale rozdělení aplikace do samostatných oken je v dnešní době již staromódní a nepraktické. Také rozdělení stop časové osy podle typu není zrovna ideální. Funguje to u aplikací pro domácí střih s omezeným počtem stop (např. u EDIUS Neo to rozhodně vadit nebude), tam je to dokonce vítané, protože to laikům zjednodušuje orientaci. U profesionálního systému, kde se pracuje s mnohem větším množstvím stop, je to ale na obtíž. Ani nemožnost nastavit plynule výšku stopy není zrovna praktická. A na nervy bude uživateli lézt i pár dalších drobností.

Z tohoto důvodu je nový EDIUS trochu zklamáním a cestu si k němu těžko najde někdo nový. Po přechodu z etalonů tohoto segmentu si bude každý připadat, že se vrátil o krok zpět. Přitom ambice EDIUS rozhodně mít může, jen to chce ještě některé věci zmodernizovat. Podpora formátů dnes již nikoho nepřekvapí, protože se stala standardem i u verzí pro domácí uživatele. Budeme tedy čekat na další verzi, zda se výrobce odhodlá k nějaké významnější změně. Myslím, že i současní uživatelé, přestože většina "střihačů" jsou značně konzervativní, by si rychle zvykli na modernější prostředí.


Rychlost zpracování
Grafické prostředí
Akcelerace efektů pomocí GPU
Časová osa
Podpora formátů
Střih prostorového zvuku
10bitové zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 21 000 Kč s DPH


Za zapůjčení software EDIUS 6 děkujeme firmě Syntex s.r.o.