Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Genius DVR-HD560: levná kamera do auta

15.11.2012, Jan Vítek, recenze
Nedávno společnost Genius představila světu svou novou kameru, která je určena pro montáž na čelní sklo automobilu a sledování provozu. Kamera umožní záznam na karty SD, má vlastní IR diody pro přísvit ve tmě a také vlastní baterii. A co dál?
Ve fotografickém režimu si můžeme nastavit rozlišení 3, 5, 8, nebo 12 Mpix, přičemž zde je otázka, zda jsou interpolována všechna, nebo jen 8 a 12 Mpix. Genius se totiž nemůže sám se sebou shodnout, zda jeho DVR-HD560 má 1Mpix nebo 5Mpix čip CMOS. Obal uvádí nižší rozlišení, zatímco webová a PDF prezentace vyšší. A naopak, krabice uvádí podporované rozlišení videa až 1440 x 1080p, zatímco na webu se dočteme jen o 1280 x 720p.

Nicméně je naprosto jasné, že 8 či 12 Mpix by si zde nastavil jen naprosto neinformovaný člověk, neboť výsledkem je pouze to, že vzniklé fotografie zabírají víc místa na kartě. My jsme si zvolili pro jistotu rozlišení 5 Mpix, které by mohlo odpovídat rozlišení samotného snímacího čipu. Ovšem jak už brzy uvidíte, možná to bude přeci jen pouze 1 Mpix.

Fotografie jsou totiž tak rozmazané a neostré, že to snad nemůžeme přičíst na vrub jen nedokonalé optice této kamery. Z toho důvodu jsem se ani neobtěžoval připojit obrázky ve výchozím rozlišením a připojil vedle náhledů verze zmenšené na 1280 x 960. Ty naprosto postačí, však posuďte sami.


Exteriér


Za velmi jasného podzimního dne bylo pořízeno několik fotografií, z nichž dvě vidíte zde v tabulce. Kamera se musela vypořádat s kontrastním prostředím, kde je jasná obloha a stinná místa na zemi. Nebylo to tedy pro ni úplně jednoduché, ale nakonec stejně zklamala v něčem zcela jiném, za což okolní podmínky rozhodně nemohly.


- klikněte pro zvětšení -
- klikněte pro zvětšení -


Kamera totiž nemá možnost ostření, čili disponuje fixním ohniskem. To jistě přispělo k celkové rozmazanosti obrazu, ovšem, jak se brzy ukáže, ten není moc ostrý ani u bližších objektů. Navíc vzhledem k určení tohoto produktu by měl být zvláště ostrý parovod vedoucí přes cestu, zkrátka objekty vzdálené několik metrů. A tomu tak není.


Interiér


Zde jsem z množství pořízených snímků vybral tři, na nichž se ukáže schopnost pořizovat snímky zblízka. Kamera měla k tomu celkem slušné podmínky, neboť místnost byla prosvětlena sluncem.


- klikněte pro zvětšení -
- klikněte pro zvětšení -


Nicméně výsledky nejsou o nic lepší než v předchozím případě. Zde můžeme k celkové neostrosti obrazu připočítat ještě vybledlé barvy a problémy s jejich vyvážením. Například deka pod mourem má být nahnědlá, nikoliv namodralá a ani on sám nevypadá moc zdravě.


- klikněte pro zvětšení -


Co se týče pořizování fotografií, pak se dá říci, že kameru Genius DVR-HD560 předčí kdejaký mobilní telefon. Na její využití tímto způsobem tedy můžete klidně zapomenout.