Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Genius DVR-HD560: levná kamera do auta

15.11.2012, Jan Vítek, recenze
Nedávno společnost Genius představila světu svou novou kameru, která je určena pro montáž na čelní sklo automobilu a sledování provozu. Kamera umožní záznam na karty SD, má vlastní IR diody pro přísvit ve tmě a také vlastní baterii. A co dál?

Zpracování kamery


Genius DVR-HD560 má tělo vyrobeno z černého plastu s matným a zdrsnělým povrchem. Kvalita provedení mi na přístroj s cenou 1 500 korun i s daní připadá jako slušná, když tedy budeme uvažovat tak, že za tyto peníze by kamera měla vypadat alespoň tak, že se za pár chvil nerozsype. Pozor si budete muset pochopitelně dát především na vyklápěcí displej, jenž mi připomněl klasické videokamery díky svému otočnému kloubu. Displej je tak možné vyklopit do úhlu 90° a pak jím můžeme otáčet v rozsahu 270°. Není tak problém kameru obrátit na sebe a sledovat se v obraze.





Kamera bude ve voze umístěna tak, že se napojí na stojan s přísavkou, který bude nad ní. Budeme tedy brát její stranu se závitem jako vrchní, přičemž tu jsou k vidění i jiné věci. Jednou z nich je reproduktorek hned vedle závitu, který je ovšem příliš slabý na to, aby byl k něčemu užitečnému. Mezi ním a sadou infra LED pak je malé světelné čidlo, jehož prací je právě spuštění přísvitu dle potřeby, což budeme mít možnost v menu zcela deaktivovat. Za závitem pak máme už jen panel, za nímž je místo pro dodávanou baterii.

V čele kamery sedí malý objektiv s fixní ohniskovou vzdáleností. Jeho vnější sklo je sice trošku zapuštěno do těla kamery, ale i tak byste si měli při manipulaci s kamerou dát pozor na to, aby se nepoškrábalo.





Na opačné straně máme především v této poloze zavřený displej, na jehož vnější straně je jako obvykle logo výrobce a označení kamery. Na zadní straně pak je jednak tlačítko Record, čili spoušť a vedle něj hlavní vypínač. Obě tato tlačítka jsou červeně podsvícena. Mimochodem, ve výchozím nastavení stačí kameru zapnout a ona za několik málo sekund začne automaticky nahrávat obraz, což dává najevo poblikáváním tlačítka Record (pokud je na záznam kamera připravena, tlačítko Record svítí, aby bylo dobře k nalezení). Nemusíte tedy ani vyklápět displej a nechat se rušit jeho obrazem a stínit si ve výhledu více, než je nutné.





Když si vyklopíte displej přidržovaný u těla kamery pomocí magnetu, ukáže se jeho plocha 49 x 32 mm a pod ním čtyři tlačítka Menu, Down, Up a Mode. S jejich pomocí a také s pomocí tlačítka Record (to slouží pro přehrávání záznamů a někdy pro potvrzení voleb) se budete pohybovat v uživatelském rozhraní kamery. Manuál vám prozradí základní informace o tom, jak ovládání funguje, ale na to ostatně můžete zanedlouho přijít sami metodou pokus-omyl. Moc možností tu není, takže to jde rychle.


Rozhraní kamery


Dostupné konektory jsou schovány v bocích kamery za výklopnými dvířky. Ta nejsou přidržena za kousky ohebné pryže, jež by se časem mohla opotřebovat a prasknout, ale za malé panty, takže když si budete dávat pozor, nic by zde nemělo upadnout. Na levé straně kamerky jsou umístěny dva konektory, a to mini USB a mini HDMI. Díky nim si budete moci videa stáhnout do PC (kamera podporuje Mass Storage) nebo je nechat přímo zobrazit na monitoru či televizoru.





Na opačné straně pak je jednak slot pro kartu SD/SDHC, a to také za malými dvířky a nakonec kulatý napájecí konektor (vedle něj se může kamerka dobíjet i přes USB). Ten je správně umístěn co nejblíže závitu, aby připojený kabel nemohl tak snadno zapříčinit pootočení kamery.





Osobně bych tedy řekl, že můžeme být s provedením této kamery i jejího stojanu spokojeni. Pokud se k nim budeme chovat hezky, měly by obě tyto zásadní části celého produktu sloužit dobře a dlouho. Nicméně v prostředí automobilu se dá předpokládat, že hardware bude značně namáhán, ať už jde o neustálé otřesy či o potomka, který si kameru spletl s madlem. Každý už ale musí vědět sám, zda mu stačí takovýto produkt, nebo je třeba vandalům odolné provedení.


Displej a menu


Použitý displej je na úrovni těch nejlevnějších videokamer (překvapivě), ovšem jeho role je v našem případě spíše podřadná. Sloužit bude spíše jen pro ověření toho, co kamera snímá a také samozřejmě pro provádění jejího nastavení. Můžeme se ale na něm samozřejmě také podívat na pořízené záznamy.

Genius neuvádí použité rozlišení, ovšem osobně bych očekával, že to nebude více než 100000 bodů, spíše méně. Rastr je totiž celkem hrubý a my můžeme jasně rozeznat nejen jednotlivé pixely, ale i subpixely. Také můžeme jasně vidět, že o podsvícení se postarají diody umístěné v rozích, odkud prosvítá jejich světlo a výtečný není ani jas, ani kontrast, natož pak pozorovací úhly. Nicméně znovu podotýkám, že od produktu této cenové kategorie nelze očekávat více a také že na svou práci použitý displej stačí.





OSD menu kamery nám při natáčení ukáže zvolené rozlišení, nad ním zbývající čas do zaplnění prostoru paměťové karty. V levém horním rohu máme zobrazený režim (video/foto/přehrávání videa/zobrazování fotografií) a pod ním případně i zapnuté nahrávání ve smyčkách (na výběr smyčky s délkou 3/5/10 minut). V dolním rohu je pak indikace zapojené paměťové karty a také se ukáže míra nabití baterie.

Menu záznamu videa má dvě záložky, a to obraz a nastavení. Záložka obraz umožní nastavit rozlišení videa (480p, 720p a 1080p), pak je tu již zmíněné nahrávání ve smyčkách, možnost zapnutí detekce pohybu a umístění informace o času a datu do videa. Záložka nastavení dokáže nastavit datum a čas, nastavit automatické vypnutí po 2/5/10 minutách, zapnout/vypnout pípání při stisku tlačítek, pak lze nastavit jazyk a jak už jste si asi všimli, čeština v nabídce nechybí. Dále tu je nastavení frekvence (50/60 H), režimu TV (NTSC/PAL), otočení obrazu o 180°, nastavení infračervených LED (automatické nebo vypnuto), možnost zapnutí mikrofonu, obnovení továrního nastavení a nakonec verze firmwaru.





Přepnutím na režim fotografování se ukáže obměněné OSD menu, kde máme stále viditelné nastavené rozlišení i počet uložitelných fotografií a vedle toho také nastavení expozice (EV), režim vyvážení bílé i nastavení ISO. Po vstupu do menu se ukáže mnoho voleb, což se týká menu, které je z nějakého důvodu v české mutaci pojmenováno jako "pevný". Druhá záložka nastavení je stejná, takže té se už věnovat nebudeme.

Ohledně fotografování si můžeme nastavit režim (normální, časovač až 10 sekund, sekvenční), dále rozlišení (3 / 5 / 8 / 12 Mpix - poslední dvě interpolovaná), tři stupně kvality, ostrosti, vyvážení bílé (auto, denní světlo, oblačno, wolfram, fluorescentní), zbarvení (normální, černobílé, sépie), ISO (auto, 100, 200 a 400), vyvážení EV, detekce obličeje nebo i úsměvu, jistá ochrana před třesením - čili nejspíše elektronická stabilizace, funkce rychlé kontroly (ukáže pořízený snímek na dobu 2 či 5 sekund) a nakonec také možnost nechat do fotografie vložit aktuální čas či datum.





V režimu přehrávání, který je společný pro video i fotografie, se můžeme jednoduše pomocí tlačítek Down/Up probírat pořízenými záznamy. Kamera nám ukáže datum, čas, rozlišení a další informace. Její reakce jsou přitom zde, stejně jako v jiných částech menu velmi pohotové, respektive okamžité. Čekat nebudete muset v podstatě na nic, pouze při přepínání režimů, a to jen cca 1 sekundu, jinak ne.

Co se týče menu režimu přehrávání, pak zde jsou pouze dvě volby - vymazat jednotlivé záznamy a zformátovat celou kartu. Za sebe mohu říci, že stačilo takto jednou projet všechna menu a byl jsem zorientován a ovládání také přešlo do krve.


Ovládání a ergonomie


Genius DVR-HD560 je sice především kamera do auta, ovšem sám výrobce uvádí, že ji můžeme klidně využít pro natáčení čehokoliv jiného nebo i pro pořizování fotografií. Nicméně pro takový účel by si ji soudný člověk nepořídil, a tak tuto možnost budeme posuzovat jen okrajově.

Tato kamera sice svým vzhledem připomíná klasické modely do ruky, ale její čip je orientován jinak, takže ji nelze uchopit do ruky tak, jako normální kameru, leda že by nám nevadilo, že nasnímané video je orientované na výšku. Menu nám umožní pouze převrátit obraz (vertikálně), takže ji můžete chytit alespoň tak, že displej bude nahoře a ne dole (to se bude zvláště hodit při použití se stativem). Ovšem kamera nemá gyroskop a neumožní automatické otočení obrazu v displeji dle její polohy, takže při natáčení z převráceným obrazem bude výsledné video orientováno sice správně, ale vy budete v displeji sledovat obraz vzhůru nohama, což celé akci moc neprospěje. To už bude lepší ponechat výchozí nastavení a video si případně později převrátit při jeho editaci.

Nicméně není problém natáčet i s kamerou ve výchozí poloze, pouze ji budete muset držet výš, abyste viděli na displej. Kamera se dá takto dokonce i držet v jedné ruce, a to stabilně a s možností ovládat palcem spoušť. Nic jiného zde ovládat ani nemůžete, takže to stačí.