Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Faster! Harder! FireCoder!

16.12.2009, Radek Jahoda, recenze
Toshiba vytáhla z Cell procesoru v PlayStation 3 jednu jeho část - stream procesor SpursEngine určený coby media procesor pro dekompresi a kompresi videa. Své uplatnění našel v samostatném čipu, který si zase našel cestu do karty Grass Valley FireCoder Blu.
Toshiba udělala uvedením SpursEngine určitě dobrý tah, otázka ale je, zda to bude stačit. Na trhu jsou pouze dvě karty, které ho využívají. Jednou je námi testovaná karta FireCoder Blu od Grass Valley a druhou uvedl Leadtek pod názvem WinFast PxVC1100. Problém těchto karet je v prvé řadě jejich cena. Námi jmenovaná stojí dokonce 16 500,- Kč včetně DPH, což je docela "ranec".

Grass Valley ale vydal update pro EDIUS 5.1 a EDIUS Neo, který umožní použít kartu pro export přímo z časové osy, což její použití značně rozšiřuje. Druhá od Leadteku se dnes již dá sehnat pouze za cca 5000,- Kč, spolu s ní dostaneme i TMPGEnc 4.0 Express včetně SpursEngine pluginu. Leadtek navíc poskytuje API, které umožní využít kartu v libovolném software. Otázka je, zda se nějaký výrobce video editorů na tuto nabídku chytí.


Struktura čipu SpursEngine

Tak jako tak, SpursEngine dnes poskytuje nejrychlejší konverzi do H.264, jaká je k dispozici. Vyplatí se určitě pro profesionální kameramany, kteří potřebují zvýšit produktivitu práce a vytvořit video pro mastering disků v co nejkratším čase. Na druhou stranu rychlý procesor a podpora NVIDIA CUDA nebo ATI AVIVO se svým výkonem již docela přibližuje. A to jsme netestovali Intel Core i7, kde podle některých testů uživatelů je prý komprese ve standardním rozlišení (720x576) na Core i7 rychlejší než s FireCoder Blu. V HD do H.264 to ale stále neplatí.

SpursEngine má jednu nevýhodu - je to jednoúčelová záležitost. Investice do rychlejšího procesoru a grafické karty přijde vhod i jinde - například přímo při střihu nebo počítání efektů a filtrů. Na druhou stranu to ale často znamená vyměnit základní desku, operační paměti, grafickou kartu, což může stát více než tato karta. FireCoder Blu se tak vyplatí snad jen těm, kteří používají EDIUS. Převezme kompresi a procesor se tak může věnovat počítání kompozice a filtrů. Pro ostatní asi tato investice nemá cenu. Pokud by byla cena poloviční, bylo by to jiné rozhodování. Ale takto - těžká volba.

Nezapomeňme ještě zmínit, že Grass Valley dodává i kombinaci EDIUS Neo 2 (naše recenze zde) spolu s kartou FireCoder Blu, která stojí cca 21 000,- Kč.


Rychlost
Cena
Malá spotřeba
Není podpora v jiných video editorech
Export z EDIUS a EDIUS Neo
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 16 500 Kč s DPH



Za zapůjčení Canopus FireCoder Blu děkujeme firmě Syntex.