Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Faster! Harder! FireCoder!

16.12.2009, Radek Jahoda, recenze
Toshiba vytáhla z Cell procesoru v PlayStation 3 jednu jeho část - stream procesor SpursEngine určený coby media procesor pro dekompresi a kompresi videa. Své uplatnění našel v samostatném čipu, který si zase našel cestu do karty Grass Valley FireCoder Blu.
Kapitoly článku:
Grass Valley dodává kartu FireCoder Blu v bílo-červené papírové krabici, kde je karta dostatečně uložena proti pohybu.


Balení FireCoder Blu

Uvnitř pak najdeme kromě karty i instalační CD, podrobný manuál nejen s instalací, ale i s používáním přiloženého software, a také registrační kartu.


Obsah balení

Karta je určena pro PCI-Express rozhraní a má standardní plnou velikost do ATX skříně. Na straně součástek je i poměrně masivní chladič a také větrák, který fouká vzduch na žebrování chladiče. Neříkám skrz žebrování, protože ho jen fouká na chladič bez nějakého většího usměrnění. I to dokazuje docela malou spotřebu procesoru. Chladič je jinak velice tichý, rozhodně nijak dramaticky nezvýší hlučnost počítače.


Karta Grass Valley FireCoder Blu

Chladič je připevněn na třech šroubech a tlačen směrem na čip pružinami, nejde tedy o pevné spojení. Chrání to čip před neopatrnou instalací (přílišném dotažení) chladiče. Pokud ho sundáme, uvidíme SpursEngine ve své celé kráse. Hodně se podobá starší generaci procesorů, které měly čip na vrcholu pouzdra a dotýkal se přímo chladiče, pro odvod tepla to bohatě stačí (dnes ho mají zakryt masivním chladičem pro odvod tepla - tzv. HeatSpreader).


Procesor SpursEngine od Toshiby

Instalace karty je jednoduchá jak po hardwarové stránce, tak i po stránce softwarové. Instalátor pak nainstaluje jak samotné ovladače, tak i software FireCoder Writer. Pro uživatele střihových systémů EDIUS 5.1 a EDIUS Neo 2 je k dispozici update, který zpřístupní akcelerovaný export přímo z časové osy do MPEG-2, nebo H.264.