Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolve BlackStar HD: konečně s Irdetem

3.3.2011, Jiří Piškula, recenze
Pod značkou EVOLVE se dostal na český trh v nedávné době již druhý satelitní přijímač s podporou příjmu ve vysokém rozlišení (HD). Konkurence v této oblasti se stále zvyšuje, dováženo je čím dál více levných HD přístrojů. Jak si mezi nimi vede značka Evolve?

Záznam vysílání


Evolve BlackStar HD podporuje záznam na externí paměťová média připojená do USB konektoru umístěného na předním panelu přístroje. Je nutné použít zařízení s vyšší rychlostí zápisu, ideálně alespoň 10 MB/s, minimální úložná kapacita by měla být alespoň 2 GB. Použijete-li velkokapacitní externí pevný disk, je nutné počítat s jeho samostatným napájením, napájení z USB portu nemusí být spolehlivé. Podporováno je pouze formátování FAT32 (pro záznam i pro čtení), NTFS ani exFAT podporováno není.


V okamžiku spuštění rychlého záznamu se na obrazovce objeví informační ikona s názvem kanálu a aktuální délkou záznamu, která se objevuje i po přepnutí na jiný kanál (v rámci stejného transpondéru).

Záznam je možné provádět dvěma základními způsoby – tzv. rychlý záznam spustíte stiskem tlačítka „record" na dálkovém ovladači, kdy se začne neprodleně nahrávat právě sledovaný kanál. Pouze v tomto módu je možné nahrávat dva různé kanály současně (v rámci stejného transpondéru), zde je však nutné podotknout, že pouze jeden z nich může být kódovaný, druhý musí být FTA. Pokud dojde z tohoto hlediska ke konfliktu (snažíte se spustit záznam dalšího kódovaného kanálu v okamžiku nahrávání jiného), na obrazovce se objeví dialogové okno s dotazem na ukončení právě běžícího nahrávání.


Pokusíte-li se spustit záznam druhého kódovaného kanálu, přístroj vás vyzve k ukončení právě běžícího záznamu (u souběžného sledování/záznamu dvou kanálů stejného transpondéru může být kódovaný pouze jeden z nich).

Další možností, jak spustit záznam, je využití časovače, který můžete obsluhovat manuálně nebo prostřednictvím EPG, kdy vyvoláte nastavení nahrávání pro konkrétní pořad. Souběžný záznam dvou kanálů s využitím časovače není možný, a to ani v kombinaci časovač/rychlý záznam. Velmi nemilou vlastností, kterou uživatelé kritizovali už u předchozího HD satelitního přijímače značky Evolve je neschopnost spustit záznam z úsporného režimu. Přijímač musíte zkrátka ponechat zapnutý, jinak vám nic nenahraje. Docela zvláštní je i to, že informace o plánovaném záznamu z časovače po uplynutí okamžiku, kdy měl začít, beze stopy zmizí, i když se neuskutečnil.


Během přehrávání záznamu je na obrazovce zobrazena informační lišta, která je poněkud odlišná od lišty při živém sledování vysílání, její grafika je jednodušší a obsahuje nápovědu ovládání přehrávacích a editačních funkcí.

Poměrně neobvyklou věcí je fakt, že není zaznamenáván celý transportní tok daného kanálu s kompletními zvukovými doprovody a titulky, ale pouze to, co jste měli v okamžiku záznamu nastaveno. Pokud tedy byly vypnuté titulky a zvuk byl nastaven na stereo, přestože byla k dispozici i stopa s prostorovým zvukem, záznam je uložen bez titulků a pouze se stereofonním zvukovým doprovodem (to platí i pro případ, že je doprovod vícejazyčný).


Přímo v přehrávači záznamů lze provádět jednoduchý střih videa, ovládání je poměrně intuitivní, i když se popisy tlačítek DO nevešel na obrazovku úplný a jsou v něm překlepy.

Chvályhodné jsou u tohoto přístroje možnosti jednoduché editace záznamu, které mívají spíše dražší přijímače. Do nahrávky lze vkládat záložky, mezi kterými pak lze během přehrávání přeskakovat a zařízení si poradí i s jednoduchým střihem, který lze použít např. k odstranění reklam a jiných nežádoucích částí záznamu (typicky začátek nebo konec záznamu v případě, že byl spuštěn v předstihu před skutečným startem pořadu ve vysílání).


Pro základní přehled o nahraných pořadech můžete využít nástroj Prohlížeč souborů.

Výběr konkrétního záznamu pro přehrání je možné provést buď v „Prohlížeči souborů“ nebo v „Seznamu souborů“, což jsou dva velmi podobné nástroje nacházející se v jiných záložkách menu. Záznamy jsou ukládány s trojmístným pořadovým číslem a soubor je pojmenován podle názvu nahrávaného pořadu, v prohlížeči souborů se kromě názvu a pořadového čísla zobrazuje u všech položek také datum i čas počátku pořízení záznamu a jeho celková doba.


Nástroj Seznam souborů je primárně určen k prohlížení obsahu USB zařízení a zobrazuje i jejich celkovou a volnou kapacitu, v dolní části se zobrazují detailní informace o konkrétním zvoleném souboru.

Přístroj podporuje také funkci timeshift, musíte ji však nejdřív aktivovat pomocí zvláštní nabídky. Od té chvíle se začne zaznamenávat na externí USB zařízení (musí být připojené) sledované vysílání a je možné s ním následně pracovat jako se záznamem (pozastavovat, posouvat se vpřed/vzad) až do okamžiku, kdy funkci deaktivujete nebo přepnete na jiný program.