Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolve 2500HD Touch: velká neznámá

9.9.2010, Jan Vítek, recenze
Videokameru se značkou Evolve jsme ještě netestovali, a tak bude dnešní model 2500HD Touch její premiérou. Jedná se o nejvyšší model ze čtveřice momentálně nabízených kamer této značky, ovšem ani tak není jeho cena vůbec vysoká.

Video testy


A nyní již následují video testy, které byly natáčeny především v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu, ale vyzkoušíme si také i jiná rozlišení, a to především také 1080i.
  • Full HD (1080p) - 1920 x 1080 / 30 FPS
  • HD2 (720p) - 1280 x 720 / 30 FPS
  • WVGA - 848 x 480 / 60 FPS
  • VGA - 640 x 480 / 30 FPS

Kamera jinak nenabízí žádné zvláštní režimy, které bychom označili za unikátní, a tak se zaměříme na klasické testy. Nejdříve to ale budou dvě videa z exteriéru, dvě z interiéru a pak test zoomu s využitím elektronické stabilizace a také pohotovost ostření. Přijde ale také řada na zpomalený záznam videa a sluší se také upozornit, že v nejvyšším rozlišení nefunguje nejen digitální zoom, ale také elektronická stabilizace. Proto ji vyzkoušíme v 720p/30.

Videa jsou zpřístupněna pro stažení v původní podobě bez jakýchkoliv úprav. Kamera je ukládá do kontejneru AVI v H.264. Stáhnout si je můžeme kliknutím na miniaturu.


Exteriér


Nejdříve si ukážeme video z venkovního prostředí pořízené za oblačného dne. Kamera tak měla pro svou práci dobré světelné podmínky, což neplatilo v druhém případě, kdy se již smrákalo.

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

Z výsledných videí je rozhodně patrné, že kamera má problémy rychle přizpůsobovat nastavení clony, což se odrazí v pomalejší reakci na změnu světelných podmínek. Ovšem pokud jí poskytneme dostatek světla, nejsou výsledky vůbec špatné, když si tedy uvědomíme, že jde o produkt dostupný za cenu od 4400 Kč. Ukazuje se však, že zde velmi chybí účinný systém stabilizace obrazu, o čemž si povíme i později.


Interiér


Další dvě videa byla pořízena v interiéru, kde měla kamera dostatek světla proudícího skrz velké okno. Podmínky pro natáčení tedy byly ještě relativně dobré.

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

Výsledná videa však již ukazují, že se obraz potýká se silným šumem kvůli vysokému nastavení citlivosti, což je vidět především u prvního videa. Šum v obraze je velmi špatným společníkem, který celý záznam znehodnocuje. Navíc se kamera také trochu potýká s automatickým ostřením.


Zoom a ostření


Obyčejně je tato část nazvána zoom, stabilizace a ostření, ovšem v rozlišení 1080p není u této kamery její elektronická stabilizace obrazu k dispozici. Ostření je pak již jiná kapitola a zde si je otestujeme společně se schopností kamery upravovat clonu.

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

První video ukáže, že zoomovat můžeme pouze jednou fixní rychlostí, ovšem jinak i při největším přiblížení zůstává obraz ostrý a bez vinětace. Velmi zde ale chybí zmíněná stabilizace. V druhém videu pak můžeme zaznamenat další problém kamery - pomalé přizpůsobení na změny světelných podmínek, a to v jasně viditelných skocích.


Stabilizace


Elektronická stabilizace obrazu funguje až v rozlišení 720p, takže nyní přicházejí na řadu dvě videa v tomto rozlišení, z nichž při natáčení prvního jsme stabilizaci nevyužili, zatímco v druhém případě ano.

vypnutá stabilizace - stiskněte pro stažení -
zapnutá stabilizace - stiskněte pro stažení -

Poznáte rozdíl? Ano, jistý tu je, ale spočívá pouze v tom, jakým stylem je obraz rozklepaný a také v druhém případě měla kamera evidentně problémy se zaostřením. Stabilizace obrazu tu tedy je, ale pouze papírově, jinak se na ni při praktickém využití kamery nemůžeme spolehnout ani v nejmenším.

Ostatní schopnosti kamery natáčet v časosběrném režimu, detekovat pohyb (natáčení se zapne po překročení jistého prahu) či filmovat zpomalené záběry jsou spíše jen takové dobře známé hříčky. Především cca 3,5x zpomalený záběr a výsledné video v rozlišení 320 x 240 se silným šumem a nízkým reálným framerate je vhodné tak pro jedno vyzkoušení.