Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Elegantní 32" LCD televize LG 32LB75

20.11.2007, Pavel Kovač, recenze
LCD televize 32LB75 od LG se honosí S-IPS obrazovkou, třemi HDMI vstupy a atraktivním designem. Udávané parametry jsou: odezva 8 ms, pozorovací úhly 178° v obou směrech a kontrastem 5000:1. Jak si povede v našich náročných testech ukáže dnešní recenze.
Kapitoly článku:

Naměřený kontrast


Pomocí kolorimetrické sondy jsem naměřil kontrast 690:1. Když se zpětně podíváte na kontrast udávaný výrobcem (5000:1), tak se to může zdát hodně nízká hodnota. Je však třeba mít na paměti, že toto je statický kontrast (tedy takový, jaký krystaly samy o sobě dokáží zobrazit). Proto se nebojte, že vás výrobce nějak podvádí. Maximální jas bílého bodu je 414 cd/m2, což je sice trochu nižší hodnota, než udává výrobce, ale i tak pro běžné použití dostačuje.


Pozorovací úhly


Technologie S-IPS má nejlepší možné pozorovací úhly, jaké LCD technologie vůbec nabízí. Díky tomu má i dnes testovaná televize pozorovací úhly velmi dobré. Všimněte si, že barevné podání se s úhlem v podstatě nemění a jediné, co degraduje, je kontrast a jas. Oko je však orgán prizpůsobivý, a tak si tento jas sám trochu upraví a okem vlastně takovéto radikální rozdíly ani neuvidíte.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)


Barevné podání



Odchylka dE režimu Dynamic a Standard

Njeprve se podíváme na barevnou odchylku od reálných barev, která je velice důležitá pro věrné zobrazení celého obrazu. V režimu Dynamic je průměrná dE=4,687, což není špatný výsledek. V režimu Standard dE=5,080. Bohužel například podání červené a růžové není zrovna nejlepší. Také šedá barva celkem kolísá. Modrá barva na tom není až tak špatně.


Odchylka dE režimu Custom a Mild

V režimu Custom (výchozí nastavení) je barevná odchylka úplně nejlepší (dE=4,215). Bohužel stále zde přetrvává problematická červená barva. Režim Mild je na tom nejhůře, dE=7,130 není už moc přípustná. Doporučuji tedy nastavit režim Custom a tím získáte nejvěrnější barevné podání.


Barevný gamut v režimu Custom

Je trochu škoda, že barevný gamut nedosahuje ani sRGB prostoru. Je sice pravda, že u televizí není rozsah barevného prostoru tak důležitý, ale jistě by se vetší gamut na obraze projevil. Ve všech režimech se gamut mění pouze neznatelně, a tak jej zde uvedu pouze v režimu Custom, kde byl největší. Gamuty se liší opravdu jen drobně a v takto malém obrázku by rozdíl ani nebyl vidět.

Celkově si tedy barvy nevedou nikterak špatně. Největší zásluhu na tom má jistě S-IPS obrazovka, která zkrátka umí hodně.


Podsvícení


Podsvícení bohužel není až tak perfektní a v okrajích hodně slábne. Naštěstí u televize to nebývá až tak velký problém.





Interpolace


Kvalita interpolace patří k těm lepším, avšak né zcela ideálním. Okraje jsou znatelně rozmazané a lehce přeostřené (všimněte si světlé kontury kolem tmavého objektu).


Interpolace PAL rozlišení (Pro zvětšení klikněte)


Regulace jasu


Jas lze regulovat ve třech stupních přímo na dálkovém ovladači. Poté lze ještě regulovat softwarově jas v OSD menu, avšak to doporučuji jen v krajním případě, abyste nepřicházeli o barevný gamut.