Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Eaget X5R: stylové mini

29.8.2011, Jakub Doležal, recenze
Stále neuvadající trend miniaturizace samozřejmě zasáhl i multimediální centra. Společnost Eaget má své nabídce model X5R, který si svojí výbavou rozhodně nezadá s většími sourozenci. Bude však jeho výkon stačit na moderní formáty?
Eaget X5R má ve svém okolí hned několik konkurentů, které musí porazit. Z námi recenzovaných je to Asus O!Play Mini, PLAY!ON HD Mini či WD TV Live. Svým soupeřům občas ukazuje záda, avšak vzápětí sklání hlavu kvůli nedostatkům.

Líbí se mi fakt, že výrobce nedodržel zásadu malý přístroj znamená malý ovladač. Po ruce tak máte chlapskou „dálku“ s alespoň částečnou ergonomií, to ostatním výrobcům často chybí. Bohužel ani Eaget se nevyhnul IR přenosu a tím vznikají problémy při nesprávné pozici ovladače vůči přístroji. Chválu si zaslouží také kovové tělo, které bývá často plastové. Je ale škoda, že je tu mini-ventilátor, který není neslyšný a může tak někoho při provozu rušit. V oblasti malých multimediálních center je aktivní chlazení opravdu rarita.



V případě extra výkonného hardware bych ventilátor snesl, avšak náročné datové toky (Samsung Oceanic Demo) pošlou chipset rychle do kolen. Na mainstream se ale model X5R hodí více než dostatečně. Ostatně nabídka podporovaných video a audio formátů je na úrovni. Data můžete zasílat po postarším LAN rozhraním, nebo využít USB. Škoda, že ani jedno USB není vzadu a vám tak bude vpředu „trčet“ kabel od externího disku.

Oceňuji snahu výrobce dodat webový management, multitasking, torrenty a sdílení disků. V současné fázi jsou tyto služby použitelné, avšak je potřeba na nich pořádně zapracovat. Mnohem lépe je na tom Eaget X5R v přístupu k všemožným TV archivům. Zde nekompromisně ukazuje konkurenci záda a i vybavenější modely často nedosahují podobných schopností.

Eaget X5R byl jen malý krůček od udělení ocenění, ale nakonec si jej neodnese, stejně jako větší model M6. Vadou na kráse je především malý ventilátor, který o sobě dává vědět, ale rozpaky budí i některé další aspekty. Doufám také, že do budoucna Eaget přetvoří svůj firmware tak, aby se více odlišil od konkurence.


Kvalitní zpracování
Problematický IR přenos
Torrenty, Samba, TV archivy
USB jen vpředu
Nízká spotřeba
Hlučnost ventilátoru
Velký dálkový ovladač
Neinovativní software
Správce souborů, multitasking
Ikona Odkaz na databázi
Webový management
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1950 Kč s DPH

 
Za zapůjčení Eaget X5R děkujeme Inteleku.




Vývoj ceny testovaného produktu: