Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Eaget M6: jen další z mnoha?

26.8.2011, Jakub Doležal, recenze
Dnes potěšíme především příznivce vybavenějších multimediálních center. Modelu M6 toho z technických parametrů příliš nechybí a navíc můžete do těla přístroje vměstnat 3,5“ pevný disk. Dokáže však nabídnout odladěný software a porazit tak konkurenci?
Eaget M6 přichází v době, kdy je trh s multimediálními centry plný povedených modelů, a tak to bude mít nesmírně těžké. Navíc se díky pevnému disku řadí do kategorie těch „vybavenějších“ a zde výrobci většinou umísťují své vlajkové lodě. Oproti nim nemá M6 tu nejbohatší výbavu.

Oceňuji příkladné zpracování šasi a dobře vyřešenou šachtu pro pevný disk, který v rámečku drží i bez použitých šroubků. Podobně kvalitně působí i přibalený dálkový ovladač. Fotografy potěší čtečka SD karet. Špatný není ani software, který nabízí celkem intuitivní rozhraní a disponuje slušnou podporou multimediálních formátů. Hned při první práci s tímto modelem mě potěšil i integrovaný správce souborů. Spotřeba byla slušných cca 18 W.



Pro tuzemské uživatele je připravena slušná podpora internetových služeb, tedy zejména všemožných TV archivů. Škoda jen, že nefungoval YouTube, ale na vině byl prý tentokrát Google. Možnost stahovat torrenty či sdílet disk na lokální síti je příjemným doplňkem navíc. Výhodou je i přítomnost multitaskingu, ačkoliv počítejte s menšími přenosovými rychlostmi.

Eaget se však u modelu M6 dopustil hned několika chyb a některé z nich se budou špatně opravovat. Jako první mne zarazila absence byť jediného USB portu na předním panelu. Ano, máte sice uvnitř pevný disk, ale tyto produkty by měly být také o pohodlí a lovit s flash diskem USB někde vzadu příjemné není. Nepotěšil mě ani ventilátor, který díky malým rozměrům dohání průtok otáčkami a samozřejmě hlukem.

U přenosů dat zamrzí přítomnost postaršího rozhraní s rychlostí 100 Mbps, což pocítíte především u většího množství dat. Přibalený ovladač jsem již v úvodu kritizoval za ergonomii a po testech musím přidat ještě klasicky špatnou citlivost IR přenosu. Nesmírně se těším na dobu, kdy bude tato technologie odeslána do výslužby. Na moment se vrátím k operačnímu systému, který přináší minimum inovací a spíše se velmi podobá jiným už dříve testovaným modelům.

Na ocenění to tentokrát není, Eaget M6 je sice povedený stroj, ale přináší několik místy zásadních nedostatků.


Kvalitní zpracování
Provedení ovladače
Torrenty, Samba, TV archivy
Absence USB vpředu
Slušná spotřeba
Hlučnost ventilátoru
Místo pro 3,5" disk
LAN jen 100 Mbps
Správce souborů, multitasking
Neinovativní software
Webový management
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 2500 Kč s DPH

 
Za zapůjčení Eaget M6 děkujeme Inteleku.




Vývoj ceny testovaného produktu: