Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dva hybridy AVerMedia pro PCI-E

26.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Z nabídky AVerMedia se podíváme na dva hybridní TV tunery pro rozhraní PCI-Express x1. Model AVerTV Hybrid Speedy PCI-E je jednovstupový a druhý AVerTV Duo Hybrid PCI-E je duální. Oba jinak mají v podstatě shodné vlastnosti, a tak se na ně podíváme společně.
Instalace ovladačů a softwaru se provádí dodávaných instalátorem, který nainstaluje vše najednou. Je to velice jednoduché, je ale vhodné nainstalovat rovnou nejnovější verzi ze stránek výrobce. Dodávají se hned dva programy pro ovládání karty. Jedním je AVerTV 6, který je v klasickém duchu - okno video a panel pro ovládání. Umí sledovat i nahrávat TV, ale nic jiného. Ten jsme již mnohokrát popisovali (např. zde nebo zde), takže ho tentokrát vynecháme.

Druhou aplikací je AVer MediaCenter ve stylu multimediálních center. Tu jsme již zhruba také popisovali, ale tentokrát se na ni podíváme podrobněji. Výrobce AVer MediaCenter stále vylepšoval, až dosáhl v podstatě stejné funkčnosti jako AVerTV 6, ale navíc umí i přehrávat video a hudbu a prohlížet fotky. Ovládat lze dálkovým ovladačem v podstatě všechny funkce, pokud se chceme prokousávat všemi stupni menu, nebo i pohodlně myší a klávesnicí. Osobně bych dnes spíše preferoval tento program před AVerTV, i když funkce přehrávání videa a hudby nedosahuje kvalit programů speciálně určených pro tento účel. To ale platí i pro všechny ostatní programy tohoto typu, za jednoduchost se prostě platí nižší funkčností.

Výrobce má na svých stránkách sice pro každý tuner zvláštní instalátor, ve kterém jsou jak ovladače, tak i software, ale v klidu můžeme pro instalaci samotného software použít jakýkoliv balík od jiného tuneru, Tam lze totiž často najít novější verzi software, která funguje také. Jde pravděpodobně jen o to, že výrobce ještě s novou verzí software neudělal společný balíček s ovladači pro danou kartu.

Pojďme ale na popis AVer MediaCenter. První spuštění programu a hned jsme dotázáni, zda chceme spustit průvodce instalací. Pokud ano, je nabídnuto základní nastavení a vyhledání programů.



Pokud máme duální kartu (AVerTV Duo Hybrid), tak je nabídnuto nastavení obou tunerů, jinak je tento krok přeskočen. Nastavení ale není děláno dvakrát, protože druhé zařízení se přiřadí jako sekundární k tomu prvnímu s tím, že používá stejný zdroj signálu.



Dále přejdeme k nastavení oblasti a typu videa.



Dále v několika krocích program provede automatické vyhledání stanic pro analogovou TV, digitální TV, digitální rádio (v DVB-T) a FM rádio. Rozdělení příjmu rádia a TV z DVB-T streamů je příjemné, proč by se měla rádia motat v seznamu s televizními programy?



Při hledání analogových stanic vybereme možnost hledat přes kanály kabelové, nebo z venkovní antény, v seznamu se objeví všechny kanály, které se postupně prohledají. Pokud je nalezen signál, je daný kanál zaškrtnut, později mu můžeme přiřadit jméno. Hledat můžeme i přes všechny frekvence, pokud by nebyly některé stanice nalezeny. Máme možnost i nastavit oříznutí obrazu tak, aby nás nerušily poruchy, které se často na okrajích obrazu vyskytují.



Dále se pokračuje vyhledáním digitálních programů.



Způsob je podobný, pouze nejsou zobrazovány kanály, ale jen stanice v nalezených multiplexech. Jméno máme opět možnost později změnit. Úplně stejně to funguje i pro digitální rádia....



.... a obdobně i u FM rádia.



Tím je úvodní nastavení hotovo. Pokud není nějaká stanice nalezena, lze ji později vložit ručně.