Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dva hybridy AVerMedia pro PCI-E

26.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Z nabídky AVerMedia se podíváme na dva hybridní TV tunery pro rozhraní PCI-Express x1. Model AVerTV Hybrid Speedy PCI-E je jednovstupový a druhý AVerTV Duo Hybrid PCI-E je duální. Oba jinak mají v podstatě shodné vlastnosti, a tak se na ně podíváme společně.
Nejprve si představíme první kartu AVerTV Hybrid Speedy PCI-E. Tato karta má jen jeden tuner, takže neumožňuje příjem z více kanálů najednou. Obsahem balení je kromě karty a již představeného dálkového ovladače i redukční kabel pro vstup zvuku a také redukce z kompozitního video signálu na S-video, který je na zadním panelu karty. Nechybí ani FM anténa a čidlo k dálkovému ovladači. Pokud budete chtít použít kartu v nízkých skříních, tak můžete, protože karta je tzv. low-profile a stačí jen vyměnit zadní plech karty za nižší, který je rovněž v dodávce.


Obsah balení karty AVerTV Hybrid Speedy PCI-E

Pohleďme na kartu. Na ní zaujmou dvě pozice pro integrované obvody, které nejsou osazeny. Skoro to vypadá, jako by existovala i verze karty se dvěma DVB-T demodulátory.


Karta AVerTV Hybrid Speedy PCI-E

Na zadním panelu najdeme vstup pro čidlo dálkového ovládání, anténní vstup pro TV a pod ním hned anténní vstup pro rádio, netradičně ve formě konektoru jack. Dále je zde S-video vstup, kam lze vložit dodávanou redukci na kompozitní video, a také stereo jack vstup pro zvuk. Celkem tedy tradiční možnosti připojení hybridní karty včetně externího video vstupu.


Zadní panel karty AVerTV Hybrid Speedy PCI-E

Prozkoumáme-li použité obvody na kartě, tak zjistíme, že výrobce použil trochu netradiční řešení. Srdcem je dvoukanálový video stream bridge SAA7160ET, který zprostředkuje přenos přes PCI-Express rozhraní. Ten je většinou používán pro duální DVB-T karty, zde je ale jeden kanál zapojen na digitalizační čip SAA7136E od NXP, druhý na DVB-T demodulátor Intel WJCE6353. Mimochodem, použití tohoto demodulátoru značí, že je karta staršího data (nebo má výrobce velké skladové zásoby?). Plechovou krytku tuneru lze sejmout, takže se dozvíme i typ jendočipového tuneru - jde o TDA18271 od NXP.


Hlavní část karty

Často jsem nařknut, že neuvádím citlivost tuneru. Není to opomenutí, ale záměr, protože bez důkladného měření půjde vždy jen o subjektivní pocit. A dělat závěry z aktuálních příjmových podmínek je nezodpovědné, protože ty se mohou často měnit o několik dB, přičemž vše hraje roli - vlhkost vzduchu, prach, déšť, nepřímo teplota, vítr apod. Změna o 3dB je naprosto běžná a tato hodnota znamená poloviční sílu signálu. Často přitom může být změna i 8dB, záleží na vzdálenosti od vysílače. Za takovýchto podmínek uvádět subjektivně citlivost má smysl jen při dlouhodobém používání a možnosti srovnání s jiným přijímačem. Ke změření citlivosti by byl nutný signálový generátor, který stojí řádově stovky tisíc (resp. něco pod milión korun).

Je také nutné si uvědomit, že se dnes na kartách používají stále dokola stejné čipy, které v podstatě nejde zapojit jinak, než doporučuje výrobce. Citlivost jednotlivých karet je tak podobná a v běžných podmínkách jsou rozdíly nezjistitelné. Výrobce jen může volit různé kombinace čipů, skládat je tak, že dosáhne větší funkčnosti (například přidáním hardwarového enkodéru), a pohrát si s čistotou návrhu. Použité integrované obvody pak určují i to, zda jde o zastaralou koncepci, zda je podpora pro ně například i v systému Linux apod. Rozhodující roli pak dnes hraje i podpora výrobce, servis a dodávaný software. A pokud by se něco prokazatelně dramatického dělo v oblasti citlivosti tunerů, tak se to určitě dozvíte.