Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dreambox DM 8000 HD PVR: blíže ke hvězdám?

27.4.2009, Michal Koláček, recenze
Dnes přinášíme opravdovou třešničku v podobě satelitního set-top-boxu Dreambox DM 8000 HD PVR. Jde o vlajkovou loď německé společnosti Dream Multimedia. Kombinuje v sobě 4 tunery s podporou vysokého rozlišení a funkce PVR přijímače. To ale není zdaleka vše.
Jak jsme zmiňovali na začátku, měli jsme k dispozici dva vestavěné tunery schopné přijímat normu DVB-S/S2 a jeden vlastní Philips TU1216 pro standard DVB-T. Jejich ladění a detekování bylo bezproblémové. Dreambox si umí samozřejmě poradit i s DVB-C, pokud ho osadíte příslušným vybavením. Bez komplikací se nám podařilo chytit stanice ve standardním i vysokém rozlišení paketu Skylink a zároveň i High-Definition obsah na pozemním digitálním vysílání.


- Menu pro vyhledání satelitu -

Vyhledávání kanálů na všech připojených tunerech je poměrně rychlé stejně jako přepínání mezi nimi. Veškerá nastavení jdou navíc lehce doupravit, a tak ani v této oblasti přijímač neztrácí. Pro uživatele neznalé je nejlepší volbou automatické hledání. Ohledně obrazové a zvukové složky je toho na výběr také dost, a to díky dostupným konektorům v zadní části. Záleží na vás, čemu dáváte přednost.


- Menu pro výběr tuneru -

Přiložený obrázek s přehledem tunerů jen potvrzuje naše dřívější věty - čtvrtá pozice D nebyla osazena žádným tunerem. Přes upřesňující nastavení funkce vyhledávání se dostáváme k popisu činnosti služby PVR (Personal Video Recorder). Jak jste pochytili z předchozých kapitol, přístroj se dodává bez integrovaného pevného disku. Pokud se zamyslíme nad koncovou cenou celého kompletu, vede to k zamyšlení. Osadit můžete 3,5" SATA HDD "libovolné" kapacity. Díky obsáhlému příslušenství zvládne vlastní montáž průměrně zručný člověk.


- Menu pro vyhledávání -

Pokud nechcete využít SATA rozhraní, můžete volit až 100Mbitový Ethernet (RJ-45) a CIFS (Common Internet File System) síťový disk - protokol/systémem souborů NFS (Network File System), ext2 (second extended filesystem) nebo ext3 (third extended filesystem). Poslední alternativou je vysokorychlostní port USB 2.0. Zapomenout nesmíme ani na možnost osazení SlimLine DVD mechaniky a vypalování přímo na optická média. Naše konkrétní zapojení bylo realizováno přes protokol CIFS do výkonného NAS pole prostřednictvím Ethernetu. Pro síťové spojení lze v krajním případě uvažovat i integrovaný Wi-Fi modul.




- Sekce časovače s aktuálním záznamem a uložené pořady na pevném disku -

V otázkách záznamu má přijímač díky tolik zmiňovaným tunerům obrovské možnosti. My jsme si vyzkoušeli nahrávání několika stanic souběžně prostřednictvím časovače (čas začátku/konce a cíl) - v jeden okamžik 3 kanály ve vysokém rozlišení a na další jsme se dívali. Následné přehrávání z NASu po síti bylo naprosto bez problémů. Jak ukazuje výše uvedený obrázek, zkoušeli jsme zaznamenat i více stanic. I když se vše "tvářilo" správně, výsledek už dobrý nebyl. Problém byl v omezení datového toku na nějakých 30 Mbit/s. Celkový tok při interním SATA řešení odhadujeme na 45 Mbit/s. Za zmínku stojí také nahrávání kanálů z EPG.




- Prohlížeč dostupných pluginů a YouTube Player v praxi -

Další sada fotografií upozorňuje na nepřeberné množství dostupných pluginů. Vidět můžete YouTube Player, CDInfo, VLC Video Player, DVD Burn, PicturePlayer, MediaScanner a řadu dalších (IMDb Details, Google Maps, DreamBoy, Webinterface, TuxCom, Backup/Restore, Softwareupdate etc.). Hodně populárním doplňkem je například Media Center, kterému se budeme věnovat za chvíli. Jejich instalace je opět dosti jednoduchá a existuje jich opravdu mnoho.

Stejným způsobem můžete nahrát zmiňované (nové) skiny, ale i různá nastavení s již přednastavenými programy. V komunitě se jim říká "settingy". Takto vytvořený seznam kanálů je možné samozřejmě prostřednictvím nástroje Dreamset (v aktuální verzi 2.23) pohodlně editovat na PC. Velmi hezký byl třeba plugin PICON, jenž umožnoval zobrazit logo konkrétní stanice. S klidným svědomím můžeme napsat, že Dreambox je takový velký všeuměl. Kolem této značky se točí početná komunita uživatelů a existuje i mnoho (zahraničních) diskuzních fór s podporou, návody atp.




- Menu "O Dreamboxu" při použití různých skinů -

Další várka pořízených fotografií dokumentuje softwarovou a hardwarovou výbavu, přičemž vám nabízíme opět pohled prostřednictvím dvou různých skinů. Jejich výklad nepotřebuje komentář.




- Informace o zařízení při použití různých skinů -

V závěru se ještě krátce zmíníme o položce "Blue - Panel", o níž jsme se zmínili již v souvislosti s hlavní nabídkou. Její síla spočívá v mnoha doplňujících funkcích, které může majitel Dreamboxu využít. K dispozici je například File Manager velice podobný známému Total Commanderovi nebo záložka Gemini Extras. Ta v sobě ukrývá cenné informace třeba o aktuálním počasí, umožňuje odběr RSS kanálů, dokáže vás upozornit na novou poštovní zprávu, spolupracuje s torrenty atp. Prostě nepřeberná nabídka docela užitečných "vychytávek".




- "Blue - Panel" a jeho podkategorie (Weather, RSS, eTorrent atp.) -

Komu nestačí ovládací prvky dálkového přístroje, může spravovat celé zařízení přes webové rozhraní. To umožňuje jednak ovládat celý komplet, což zahrnuje přepínání kanálů, sledování elektronického programového průvodce, ale lze koukat i na aktuální vysílání, a to i více programů zároveň. Nutno však podotknout, že v počítači je nutné doinstalovat VLC Player. Dále jest v moci uživatele plánovat nahrávání, kontrolovat a procházet obsah médií na vestavěném HDD atp. Problém není ani následné přehrávání/stažení do PC přes FTP. Zkrátka výpis všech dovedností by byl na hodně dlouho, a tak jsme osobně zkoušeli jen to podstatné.


- Ukázka webového rozhraní pro ovládání Dreamboxu (klikněte pro zvětšení) -

Poslední zastávkou je výše zmiňovaný plugin Media Center. Jedná se o unikátní multimediální nástroj, chcete-li rozšíření. Obrázek níže pod textem je dost výmluvný, nicméně napíšeme, že tato utilita slouží pro prohlížení fotografií (JPEG, BMP), poslech hudby (MP3, WAV) a internetových rádií. Dále zvládá přehrávat DVD optické disky, Xvid, DivX a mkw soubory ve vysokém rozlišení. Jediný problém byl s podporou titulků - ta chyběla. Další využití je patrné z přiloženého screenu. Zároveň prosím omluvte jeho špatnou kvalitu.


- Dreambox Media Center a základní nabídka -

Jelikož jsme doposud Dreambox DM 8000 HD PVR více či méně chválili, posledním snímkem poukážeme na skutečnost, že nikdo není dokonalý. Tato otřepaná fráze vždy platila a bude platit zřejmě do skonání věků. Podobně jako se u operačních systémů společnosti Microsoft setkáváme s BSoD (Blue Screen of Death), u "osmitisícovky" se nám stalo něco podobného v červeném podání. Náprava spočívala v restartu celého zařízení.


- Nikdo není dokonalý a červená obrazovka s chybovým hlášením to jen potvrzuje. Dreambox bylo potřeba restartovat. -


Závěr


Jsme na konci našeho dnešního trochu netradičního uživatelského pohledu a je na každém z nás, aby si udělal vlastní názor na uvažovaný přístroj. Ten vyniká mnohými kladnými vlastnostmi a jedná se o opravdový high-end mezi satelitními přijímači. Je otázkou, zda jeho kvality odpovídají pořizovací ceně, která dosahuje přibližně 25 000 Kč včetně DPH.

Jak jsme již uvedli, svou povahou a parametry je určen spíše satelitním nadšencům a spotřebitelům, kteří dokáží jeho potenciál beze zbytku využít. Na nás udělal velmi dobrý dojem a vidět tento unikát v akci bylo hodně poutavé. Tímto bych také rád poděkoval za spolupráci mému kolegovi panu Ivu Kašpárkovi.