Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dozrál jako víno: Comag SL90 HD

5.5.2011, Jiří Piškula, recenze
HD satelitní přijímač v dnešním testu není na českém trhu žádným nováčkem – první exempláře se tu objevily už v první polovině loňského roku. To mu však rozhodně neubírá na atraktivitě. Naopak. Měl totiž dostatek času na to, aby se zbavil „dětských nemocí“.
Od okamžiku zapnutí přijímače po naběhnutí obrazu a zvuku uplyne přijatelných 13 sekund (FTA program v SD rozlišení), rychlost náběhu obrazu u kódovaných kanálů je závislá na použitém modulu a přístupové kartě provozovatele satelitní TV, v našem případě jsme nikdy nemuseli čekat déle než 16 s. Časová prodleva při přepínání kanálů není zbytečně zdlouhavá, většinou se pohybuje okolo 1,5 s, u FTA nekódovaných programů probíhá přepínání ještě rychleji.


Informační lišta má podobně jednoduché grafické provedení jako OSD menu, i tak však obsahuje mnoho užitečných informací.


U každého kanálu je možné vyvolat na obrazovku i podrobné technické informace o právě přijímaném vysílání, což ocení zejména zkušenější uživatelé.


Elektronický programový průvodce trošku doplácí na grafickou strohost OSD menu, svoji funkci ale rozhodně splní, české znaky zobrazuje správně, což je to nejdůležitější.



Okno s podrobnými informacemi o vysílaném pořadu je poměrně malé, bez rolování se tedy neobejdete.


V přijímači je možné využít až 8 samostatných seznamů oblíbených kanálů.


Seznam TV kanálů, který se objeví po stisku tlačítka OK je jednoduchý, zobrazuje číslo předvolby, název kanálu a případně symbol dolaru upozorňující na kódované vysílání.


Seznam TV kanálů je možné pohodlně editovat (přesouvat kanály na číselných pozicích, ukládat je do seznamu oblíbených, zamykat či měnit jejich název).


Seznam rozhlasových stanic lze upravovat úplně stejně jako ten televizní.


Seznam TV kanálů lze také třídit podle několika základních parametrů, což nebývá v této cenové kategorii samozřejmostí.


Teletext funguje velmi dobře, paměť pro ukládání až 800 stránek je dostatečně velká a znaky české abecedy jsou zobrazovány zcela korektně.


Testovací stránka teletextu dokazuje, že se skutečně vše zobrazuje tak, jak to má být.


Čeština funguje správně i titulků (DVB i TXT).