Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DI-WAY T-1000E: DVB-T tuner a USB nahrávač

11.4.2011, Tomáš Mejzlík, recenze
K otestování se mi dostal do rukou miniaturní DVB-T přijímač značky DI-WAY. Jeho cena je velmi příznivá a zvládne i USB nahrávání. Kromě toho je vybaven i čtečkou SD karet a má celkově velmi kompaktní rozměry. Přístroj bych dokonce označil za kapesní.

Běžné používání


OSD menu přístroje není příliš elegantní a působí levným dojmem. Ovšem na druhou stranu má jeho strohost a víceméně textová podoba bez zvláštních grafických prvků pozitivní dopad na jeho srozumitelnost – všechny důležité funkce jsou celkem dobře přístupné. Na dva kroky se dostanete k fotografiím, hudebním souborům nebo videím uloženým na externím médiu (SD/SDHC karta nebo USB disk/paměť). Od stisku tlačítka na ovladači po naběhnutí obrazu uběhne přibližně 5 s, přepínání mezi kanály trvá nejdéle 2 s.


Grafická podoba OSD menu je strohá, je však docela přehledné a hlavně funkční.

Jednotlivé naladěné TV kanály je možné přejmenovat, organizovat, zařazovat mezi oblíbené a třeba i zařazovat do kategorií (např. zprávy, sport, věda,…), mezi kterými lze snadno přepínat pomocí potvrzovacího tlačítka OK. Organizace programů je na slušné úrovni a téměř ke každému kroku je možnost zobrazení interaktivní nápovědy stisknutím tlačítka INFO.


Seznam naladěných programů lze libovolně editovat i třídit.

Další zajímavou funkcí je zobrazení náhledů (screenshotů) až pro 9 televizních kanálů v maticově uspořádané mozaice. Pomocí navigačních šipek se mezi nimi pohybujete a právě aktivní náhled se začne přehrávat včetně zvukového doprovodu. Přístup k těmto náhledům zprostředkovává konkrétní tlačítko na dálkovém ovladači s ikonkou čtveřice čtverečků.


Takto vypadá mozaika s náhledy obrazu tvořená TV kanály druhého multiplexu.

Přítomnost integrovaných her může u někoho vzbuzovat úsměv, ale v době, kdy v TV nenajdete pořad, který by stálo za to sledovat, se mohou hry hodit. Tři hry – Tetris, Boxman, což je logická hra, v které panáčkem posouváte krabice na hvězdičky, a Hit Rat jsou dostupné také snadno přímo z hlavní nabídky. Hit Rat je však, vzhledem k potřebě rychlého rozhodování a hlavně rychlého mačkání tlačítek ovladače, kvůli špatné iRda komunikaci (velké zpoždění v reakci) mezi ovladačem a přístrojem téměř nehratelná.


Tetris je jednou ze tří her, které je možné si kdykoliv zahrát (součást firmwaru přijímače).


Možnosti přizpůsobení obrazu


A teď už k tomu nejdůležitějšímu – obrazu. Nové filmy a videa ve formátu 16:9 se přehrávají a zobrazují bez problémů. Avšak obraz vysílání ve formátu 4:3 se buď nepřirozeně roztáhne a ořízne tak, že zmizí i logo stanice, nebo při vypnutí automatického poměru stran zůstává v původním formátu s ošklivými pruhy po stranách. Výjimečně se také z nepochopitelného důvodu stalo, že obraz 4:3 byl zmenšen takovým způsobem, kdy nebyl ani na jedné straně plně k okraji.

Tento neduh však zřejmě souvisí i s tím, zda je v multiplexu u daného kanálu vysílána pravdivá dodatečná informace o aktuálním stranovém poměru obrazu. Obdobné chování je totiž známé i ze satelitního příjmu některých programů. Nastavení parametrů obrazu je k dispozici poměrně strohé a schované hluboko v menu. Nastavit je možné režim obrazu (PAL/NTSC), poměr stran (auto, 16:9, 4:3 LetterBox, 4:3 PanScan), video výstup (RGB, CVBS), jas, kontrast, barevný tón a sytost.


Nastavení hlasitosti se provádí po vcelku velkých skocích (10 kroků mezi minimem a maximem).