Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DI-WAY ICE-7000HD: další čínské dvojče

31.3.2011, Jiří Piškula, recenze
Zařízení DI-WAY ICE-7000 HD se nápadně podobá nedávno testovanému přijímači Evolve BlackStar HD. Na první pohled se liší jen logem značky na přístroji i dálkovém ovládání. Je to pouze zdání při letmém pohledu, nebo mají oba přístroje společného mnohem víc?
Když jsme přijímač poprvé uvedli do chodu, měl již naladěno několik programů z pozice Astra 23,5°E z paketu Skylink. Seznam kanálů je uveden v tabulce.

Předv. Program Předv. Program
001 ČT24 JM 008 Noe TV
002 Prima TV 009 Markíza
002 ČT 1 010 STV1
004 ČT 2 011 STV2
005 ČT24 SM 012 STV3
006 ČT 24 013 DOMA
007 ČT4 Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi


Během nabíhání do provozního stavu se na obrazovce objevilo logo originálního výrobce tohoto satelitního přijímače (pravděpodobně jde o model COSHIP N8760B nebo jeho modifikaci).

Před začátkem testování jsme přístroj uvedli do továrního nastavení. Všechny naladěné kanály tak byly vymazány a po zapnutí přijímače se zobrazila výzva k naladění programů. Čeština je nastavena jako základní jazyk menu. Před přistoupením k nastavení detailních parametrů vyhledávání je možné zvolit si režim vyhledávání (jen FTA, nebo FTA + kódované kanály, filtrace...).



Potvrzením tlačítkem OK se zobrazí seznam uložených satelitů, který je v pravé části doplněn parametry nastavení LNB snímače. V dolní části obrazovky je vidět aktuální ukazatel síly signálu, podle kterého se lze orientačně řídit při nastavování parametrů pro příjem. Je možné volit z několika přednastavených nejběžnějších typů LNB, případně ručně změnit jejich kmitočtový rozsah. Nechybí nastavení řídicích pulzů 22 kHz a DiSEqC přepínače, napájení LNB a případně pozicionéru, pokud ho využíváte.



V případě potřeby lze snadno editovat parametry jednotlivých transpondérů obsažených v dané družicové předvolbě. Uspořádání na obrazovce je podobné jako v případě výběru satelitu a nastavování LNB – v levé části je výpis jednotlivých transpondérů, napravo můžete pohodlně editovat jejich parametry. V tomto případě už je kromě síly signálu indikována i jeho kvalita. Orientačně tedy vidíte, zda jste nastavili parametry transpondéru správně.



Po provedení všech základních nastavení, resp. jejich kontrole, jsme spustili vyhledávání satelitních programů. Prohledávání kanálů z duálního LNB s anténou mířící na pozice Astra 19,2°E a 23,5°E trvalo necelých 10 minut a výsledkem bylo nalezení 1228 televizních a 295 rádiových stanic, což je velmi slušný výsledek.



V nalezené hordě kanálů byly všechny základní české a slovenské programy, které jsou šířeny i pozemní cestou v DVB-T multiplexech a samozřejmě i všechny další programy platforem Skylink a CS Link, včetně HD kanálů. Přístroj však dokáže dekódovat pouze vysílání s podmíněným přístupem Irdeto, které momentálně používá Skylink.



Hlavní menu přijímače je rozděleno na 5 základních položek:
  • Programový průvodce
  • Instalace
  • Nastavení
  • PVR
  • Fotografie a MP3



Po naladění přístroje jsme odhalili jeden kosmetický nedostatek v menu – průhlednost pozadí je nastavitelná pouze v rozsahu 70–100 % a zdá se, že ani tyto hodnoty neodpovídají skutečnosti. Menu je průhledné poněkud zvláštním způsobem (až příliš) a nelze to nijak ovlivnit. Zřejmě se jedná o drobnou chybu ve firmwaru, nicméně si na to lze zvyknout.


Nastavení průhlednosti menu je nefunkční - o možné chybě firmwaru svědčí i tmavá část pozadí vpravo od aktuálně zvolené skupiny nastavení.