Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dell S300WI: konečně interaktivně!

6.10.2010, Jiří Piškula, recenze
Už dávno pominuly doby, kdy bylo možné projektory využívat pouze k „bezduché“ projekci prezentací či multimediálního obsahu. Díky novým technologiím mohou být vaše prezentace interaktivní a velmi živé, což oceníte zejména při výuce a školeních.

OSD menu


OSD menu je systematicky rozděleno do několia částí, lze nastavit průhlednost pozadí oken i délku setrvání nabídky na obrazovce po stisku tlačítka. Česká verze mezi 16 možnými jazyky nebyla, používali jsme tedy anglickou, Podoba/struktura některých nabídek se může lišit v závislosti na aktuálním pracovním režimu a způsobu propojení s počítačem.

Na níže uvedeném ilustračním obrázku je zachycena situace, kdy projektor pracuje v režimu PC a má aktivovány všechny dostupné funkce (síťové/wi-fi připojení, načítání dat z paměťových prvků připojených do USB portu,…) a je s počítačem aktivně propojen skrze síť LAN a má aktivní další zpětné spojení přes USB mini port kvůli správné funkci interaktivního pera.


Struktura OSD menu projektoru (režim PC).


Interaktivita


Přístroj je uzpůsoben pro použití jako interaktivní výukový nástroj nejen svým příslušenstvím a doplňkovým softwarovým vybavením, ale už některými základními vlastnostmi. Projekce z ultrakrátké vzdálenosti ho předurčuje ke stropní montáži v blízkosti promítacího plátna nebo ještě lépe tabule, kterou lze optimálně využít v kombinaci s interaktivním perem. Možné je projektor používat i jako příležitostnou přenosnou pomůcku do výuky, pokud ho umístíte zhruba do vzdálenosti první řady lavic, dosáhnete s ním bez problémů obrazu o úhlopříčce 3 metry nebo i většího.



Projektor je navíc docela lehký i málo hlučný. Stropní projekce je však jednoznačně nejvýhodnější pro používání interaktivního pera, kdy je snazší zajistit, aby osoba stojící před plátnem příliš nestínila světlu vycházejícímu z projektoru. To ocení zejména ti uživatelé, kteří budou často využívat interaktivní pero k tvorbě ručně psaných poznámek či grafiky přímo v průběhu výuky.


Výukový software dodávaný s projektorem


Společně s projektorem je pro maximální využití jeho interaktivních funkcí dodáván software americké společnosti Interwrite Learning s názvem Interwrite Workspace verze 8.76, což je komplexní nástroj pro podporu výuky s využitím elektronických tabulí. I když byl vytvořen především pro spolupráci s hardwarovými produkty značky Interwrite, není problém ho použít i v kombinaci s jinými zařízeními.


Společně s projektorem získáte software Interwrite Workspace verze 8.76 pro interaktivní výuku (desktopová licence pro jednoho uživatele).

Je v něm možné vytvářet nápadité prezentace, psát poznámky přímo do promítaných dokumentů libovolného typu, přehrávat a zachytávat video, zvuk atd. Výčet funkcí je opravdu velký a bližší popis softwaru a jeho možností by vydal na samostatný rozsáhlý článek. Nehledě na to, že pro plnohodnotné využití (a popis) všech v něm obsažených nástrojů by měl každý uživatel absolvovat odborné školení. Jaké základní dojmy jsme měli z práce s tímto programem, najdete v kapitole „Praktické zkušenosti“.

Česká jazyková sada pro tento software není standardně instalována, po prvním spuštění však aplikace vyzve uživatele, aby si svou jazykovou sadu stáhl z webu výrobce, což funguje bez potíží (k dispozici je úctyhodných 47 různých jazyků). Aktualizační soubor má necelých 36 MB.

Na dalším přiloženém CD je rozšiřující balíček Workspace Content, kde jsou ukázkové lekce pro několik předmětů (matematika, literatura,…). Bohužel jsou tyto materiály většinou pouze v angličtině, některé španělsky či francouzsky. Ovšem mohou sloužit jako základní vodítko pro začínající uživatele.