Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dell S300WI: konečně interaktivně!

6.10.2010, Jiří Piškula, recenze
Už dávno pominuly doby, kdy bylo možné projektory využívat pouze k „bezduché“ projekci prezentací či multimediálního obsahu. Díky novým technologiím mohou být vaše prezentace interaktivní a velmi živé, což oceníte zejména při výuce a školeních.

Web management


Projektor lze pohodlně vzdáleně ovládat prostřednictvím webového rozhraní. Po zvolení funkce síťového připojení v OSD menu přístroje je promítnuta jeho IP adresa a login code, pomocí kterého aktivujete spojení s projektorem při promítání.

Prostřednictvím webového rozhraní můžete stáhnout přímo z projektoru software potřebný pro promítání aktuálního obrazu vašeho počítače s využitím síťového propojení s přístrojem (LAN nebo wi-fi), k dispozici je verze pro platformu Windows i MAC.


Ovladače pro přenos obrazu po síti LAN/WLAN jsou uloženy přímo v projektoru (verze pro Windows i MAC).

Dále je možné využít zjednodušené uživatelské rozhraní Crestron, které obsahuje nejdůležitější funkce (výběr zdroje signálu, hlasitost, jas, kontrast,…) a zobrazuje virtuální tlačítka, jež fungují stejně jako ta na dálkovém ovladači. Můžete tak s nimi provádět veškerá nastavení přístroje skrze OSD menu. IP adresa projektoru může být přidělována dynamicky (DHCP server) nebo ji můžete nastavit ručně. Lze nastavit i rozsah adres přidělovaných DHCP serverem.


Jednoduché uživatelské rozhraní Crestron RoomView do značné míry supluje dálkový ovladač.

Po přihlášení jako administrátor (zvláštní heslo) můžete ovládat veškeré funkce projektoru z jednoduchého formuláře, kam lze přímo vepisovat číselné hodnoty některých parametrů nebo využít rolovacích nabídek.

Dále je zde možné detailně nastavit síťové parametry, zabezpečení přístroje, aktualizaci firmwaru ze souboru staženého v počítači. Užitečná je možnost nechat si automaticky posílat na e-mail výstražné zprávy (překročení povolené teploty přístroje, závada lampy nebo blížící se konec její životnosti).


Ovládání veškerých funkcí projektoru přes webové rozhraní je velmi intuitivní a snadné.

Projektor umožňuje hostit konferenční prezentace z různých zdrojů (počítačů jednotlivých účastníků) bez použití kabelů a umožňuje ovládat zobrazení jednotlivých prezentací na obrazovce. Webové rozhraní samozřejmě funguje i v případě, kdy je projektor v režimu stand-by, lze ho tedy prostřednictvím počítače vzdáleně zapínat i vypínat.


Projekce s kabely i bez nich


Přístroj podporuje všechny v dnešních časech standardní způsoby připojení zdrojů signálu. Máte možnost použít HDMI vstup, který nabídne nejlepší kvalitu obrazu i zvuku, dále je zde komponentní vstup, který je však proveden ve formě D-sub konektoru sloužícím zároveň jako vstup pro signál z počítače (VGA), a příslušná redukce na trojici RCA konektorů k projektoru přibalena není – ovšem můžete si ji dokoupit zvlášť.

Další možností je S-Video, případně kompozitní vstup. Zmiňovaný VGA vstup je zde ještě jeden, tedy celkem dva. Další možnosti, jak přivést obraz skrze tento projektor na vaše plátno, budou popsány samostatně, neboť už nemusí být tak běžné, jako ty zmiňované.


Projektor nabízí bohaté možnosti připojení zdrojů signálu včetně bezdrátového wi-fi spojení.

Ne až tak netypické je využití síťového rozhraní. Je však nutno podotknout, že některé jiné projektory ho umí využívat pouze ke své vzdálené správě, nikoliv k přenosu obrazového signálu a nalezneme ho spíše u vyšších modelových řad projektorů. Částečně byla o tomto způsobu zmínka v odstavci o web managementu.

Po nainstalování ovladačů tedy stačí ve vašem počítači spustit příslušnou aplikaci, zadat přístupový kód a hurá, může se promítat. Kromě klasického režimu je možné využít promítání až ze čtyř nezávislých počítačů, kdy je obraz na plátně rozdělen do matice 2 × 2, přičemž v každém počítači lze zvolit, na které pozici chcete právě jeho obrazovku umístit.


GUI aplikace pro kopírování obrazovky počítače do projektoru prostřednictvím síťového rozhraní.

Méně tradiční „kabelovou“ možností, jak přenášet obraz do tohoto zařízení, je projekce s využitím USB konektoru (typ A). Po propojení projektoru s počítačem a zvolení příslušného zdroje signálu v nabídce OSD menu počítač automaticky nadetekuje virtuální CD mechaniku, ze které je možné stáhnout potřebný software (ten je uložený přímo v projektoru). Po nainstalování potřebných ovladačů se obsah obrazovky automaticky začne přenášet do projektoru, zároveň dojde k případné změně rozlišení monitoru na nativní rozlišení projektoru, tedy 1280 × 800 px. Po odpojení USB kabelu se rozlišení automaticky vrátí na původní hodnoty nastavené v systému počítače.


Ovladače pro přenos obrazu prostřednictvím USB kabelu stáhnete také přímo z projektoru (ve Windows se zobrazí virtuální CD mechanika se soubory).

Zřejmě nejkomfortnější propojení s počítačem je to bezdrátové. Wi-fi rozhraní 802.11 b/g je integrováno přímo v projektoru, což je výhodnější než použití externího USB donglu, jak bývá zvykem u některých jiných modelů. Zkušení uživatelé wi-fi sítí by s nastavením neměli mít žádný problém. Přístroj samozřejmě podporuje mnoho druhů zabezpečení včetně autentizace prostřednictvím serveru RADIUS.