Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

CyberLink PowerDirector 8: překvapivý domácí video editor

5.11.2009, Radek Jahoda, recenze
Před testem video editoru PowerDirector 8 od firmy CyberLink jsem nevěděl, co očekávat. Proto pro mne bylo velkým překvapením, co vše umí a jak snadno se ovládá. Ale nepředbíhejme, začněme pěkně od začátku.
Dnešní módou je automatický střih a ani v PowerDirectoru něco takového nechybí. Dokonce je tady několik těchto nástrojů a je na ně kladen poměrně velký důraz. Vždyť hned vlevo vedle časové osy jsou pro ně výrazné ikonky. CyberLink je nazývá Magic Tools - kouzelné nástroje. Osobně nejsem jejich příliš velkým zastáncem, protože mám rád kontrolu nad tím, co vytvářím. Někomu ale mohou vyhovovat a je pravda, že podávají docela pěkné výsledky.


Ikonky pro spuštění automatických nástrojů Magic Tools (vlevo)

Prvním nástrojem je Magic Movie Wizard, který udělá úplně vše za Vás. Vede uživatele v několika krocích ke konečnému výsledku. Nejprve vybereme požadované téma - sport, dovolená, narozeniny atd.


Výběr tématu Magic Movie Wizard

Dalším krokem je výběr klipů, které se použijí pro automatický střih. Mohou to být všechny importované klipy z knihovny, všechny klipy v časové ose, nebo jen klipy označené z knihovny.


Výběr klipů pro automatický střih

Dále vybereme hudbu na pozadí, nastavíme požadovanou délku videa (nebo necháme na něm podle délky zvuku) a dále již dojde k analýze klipů a vytvoření celého střihu.


Analýza klipů a vytvoření finálního střihu

Následuje možnost náhledu a vložení výsledku do časové osy. Vše, co bylo před tím v časové ose je vymazáno.

Nemusíme ale dělat vše automaticky, svěřit kouzelníkovi můžeme jen některé činnosti. Například Magic Fix opraví vybraný klip - odstraní roztřesení a vylepší jas, kontrast, vyvážení bílé nebo dokáže odstranit červené oči.

Dalším kouzelným nástrojem je Magic Motion, který vezme obrázek a aplikuje na něj přiblížení, pohyb a rotaci tak, že z něj vytvoří iluzi videa. Lze tak imitovat například švenkování kamerou apod. Zde máme možnost do značné míry ovlivnit výsledek, protože lze celý pohyb ručně koordinovat.

Magic Cut je automatický nástroj na střih klipu, který z jednoho dlouhého klipu vybere jen důležité momenty. Magic Style dělá to samé, ale vezme více klipů a aplikuje na ně zároveň i přechody a efekty podle zvoleného stylu.

A nakonec poslední nástroj je pro tvorbu zvuku - Magic Music. Jde o aplikaci programu Smart Sound pro vygenerování hudby na pozadí.