Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
reklama

CyberLink PowerDirector 8: překvapivý domácí video editor

5.11.2009, Radek Jahoda, recenze
Před testem video editoru PowerDirector 8 od firmy CyberLink jsem nevěděl, co očekávat. Proto pro mne bylo velkým překvapením, co vše umí a jak snadno se ovládá. Ale nepředbíhejme, začněme pěkně od začátku.
Samotné uživatelské rozhraní ničím nepřekvapí, má klasické uspořádání a dnes již rovněž klasickou barvu - tmavě šedou. Jediné, co nás na první pohled trkne do očí, je absence menu. To je řešeno zcela jinak - klepnutím na kulaté logo programu vlevo nahoře se objeví menu, které je podobné tomu klasickému, jaké známe po stisku pravého tlačítka myši. Má ale strukturu hlavního menu včetně položek File, Edit, Help apod.

Celá plocha je rozdělena do tří oblastí. Dole je časová osa, nad ní je vlevo oblast s nástroji (zde nazývané rooms) a vpravo náhledové okno. Vše je rozmístěno účelně, všechny ovládací prvky jsou v dosahu příslušného nástroje.

V horní části jsou rovněž obvyklé čtyři přepínače jako kroky při editaci - Zachytávání, Úpravy, Výroba a Vytvořit disk. Ty přepínají i vzhled celého rozhraní, podíváme se na ně později, nejprve se budeme věnovat módu Úpravy, tedy editace.

Časová osa má klasické rozmístění stop s hlavičkou, kde je ale jen minimum ovládacích prvků. Je zde jen tlačítko pro zamknutí stopy a její umlčení. Ikonka také oznamuje typ stopy. Ta může být následující (uvádím původní anglické názvy):
  • Master Video track - hlavní osa, kam umisťujeme své video soubory
  • Effect track - efektová stopa, kam umisťujeme speciální efekty, které se aplikují na Master Video track
  • PiP track - stopa, kam umisťujeme videa pro efekt obraz v obraze
  • Title track - stopa s titulky
  • Voice track - stopa s mluveným komentářem
  • Music track - zvuková stopa s hudbou na pozadí

K dispozici jsou ještě další speciální stopy, které nejsou vidět při samotném střihu, ale objeví se až při přechodu do dalších nástrojů
  • Chapter track - stopa s kapitolami, která se objeví při editaci kapitol
  • Subtitle track - stopa s titulkami. Ty nejsou shodné s titulky výše, které se mixují přímo do obrazu, ale slouží pro vytvoření klasických titulků na DVD discích, nebo jako SRT titulky u video souborů
  • SVRT track - ukazuje informaci o požadavku na rekompresi částí projektu při výstupu


Uživatelské rozhraní programu
- klikněte pro zvětšení -

Ovládání časové osy je jednoduché. Ve spodní části je posuvník, kterým se pohybujeme v čase. Změnu měřítka (zoom) pak provádíme chycením myší za horní oblast časového měřítka a pohybem myši do stran.

Jezdec v časové ose má bledě modrou barvu a je tak na šedivém pozadí výrazný a nepřehlédnutelný, takže ho opravdu nebudete hledat. Změnu jeho polohy děláme potažením za horní modrý ukazatel. Hned vedle něj jsou dva další žluté ukazatele, které se normálně pohybují s jezdcem, ale lze je rovněž potáhnout a takto provádíme výběr rozsahu například pro mazání.

Klipy do časové osy vkládáme přetažením (i hromadným) ze seznamu importovaných klipů. Při držení se objeví červeně šrafovaná oblast, která značí jeho (jejich) délku, a jednoduše ho položíme kam potřebujeme. Ostatní klipy se posunou tak, aby se nepřekrývaly. Video klip má v sobě zobrazen počáteční obrázek, zvuk pak zobrazuje svůj průběh v celé délce. Přechody aplikujeme rovněž přetažením mezi dva klipy, můžeme je aplikovat i na všechny klipy v časové ose.

Výbornou vlastností je systém lišty nástrojů s tlačítky přímo nad časovou osou. Ty se mění podle toho, jaký klip v časové ose nebo nástroj vybereme. Například u vybrání přechodu se zde objeví dvě tlačítka pro aplikaci na všechny klipy, nebo aplikaci jednoduché stmívačky na všechny klipy (viz obrázek).

U vybraného klipu je zde tlačítko pro vyvolání nástrojů efektů, střihu, vícenásobný střihu nebo vylepšení klipu. Po jeho stlačení vyskočí nové okno s požadovaným nástrojem.


Nástroj Vícenásobný střih
- klikněte pro zvětšení -

Například nástroj pro Střih (nebo Vícenásobný střih) zobrazí velmi pěkně provedené okno, kde můžeme provést výběr části (resp. více částí) vybraného klipu a tak ho oříznout. Časové osy jsou zde hned dvě, jedna je pro celý klip a druhá pro podrobné vybrání po snímcích. Toto řešení nemá žádný z konkurentů a přitom jde o velmi praktickou realizaci téhož.

To samé lze částečně dělat i v časové ose. Stačí označit klip a potáhnout myší za jeho začátek nebo konec. Tím provedeme jeho rychlý ořez.

Máme možnost provést i ořez obrazu (což nebývá vždy v podobných programech obsaženo), lze i otočit směr přehrávání, změnit rychlost přehrávání a nebo nechat video zamrznout. Na to je zde docela pěkný speciální efekt, který kromě zamrznutí přidá snímek videa jako obrázek a aplikuje na něj nějaký efekt.

Časová osa může mít kromě hlavní stopy až 9 PiP stop, 3 titulkové stopy a 3 zvukové stopy. Pozor na OEM verze, které mají omezen počet na 1 ve všech případech.

Jediná nepříjemnost je v tom, že nelze měnit velikost stop - tedy jejich výšku. Všechny stopy tak zaberou vždy celé vyhrazené místo a automaticky se tak nastavuje výška. Lze ale některé stopy schovat a tím pádem částečně ovlivnit výšku ostatních, lze i vypnout zvukové stopy včetně zvuku pod videem.


Náhledové okno

Náhledové okno je standardní, funguje jak pro náhled klipů a efektů z knihovny nebo z časové osy, tak i pro náhled kompozice z časové osy. Mód se přepíná tlačítkem Klip nebo Film. Nemusíme ale zůstat pouze u tohoto, existuje i náhled přes celou obrazovku, na druhém monitoru nebo přes DV zařízení, např. kameru přímo na TV obrazovku.