Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Creative ZEN: dokonalý minipřehrávač?

23.10.2007, Michal Učeň, recenze
Přehrávačů hudby je nepřeberné množství, ale přehrávače videa tak časté nejsou. Svou cestou si kráčí Creative, jež má z hlediska kvality, designu a nápadů co říci. Dnes se podíváme na novinku s označením ZEN, jež je následovníkem úspěšných modelů stejné řady.
V praktickém testu si přehrávač vedl skvěle. Výborná je zejména jeho velikost a hmotnost, takže jej můžete bez problémů brát všude a jedinou překážkou jsou většinou sluchátka. Ovládání sice není až tak jednoduché, po chvilce používání si však snadno zvyknete a nebude vám činit problém manipulace i za tmy bez osvětlení tlačítek.

Velice dobře zpracované je i menu, kde v orientaci pomáhá čeština a navíc si nemůžeme stěžovat ani na jeho rychlost, která je i přes propracovanou grafiku dobrá. Zlepšení oproti předchozím modelům z řady ZEN zaznamenala výdrž baterie. V testu jsem sice přehrávač příliš nezatěžoval a šlo o nepřerušené přehrávání do úplného vybití, na druhou stranu musím potvrdit údaje udávané výrobcem, kdy se výdrž při přehrávání hudby pohybovala kolem 21 a půl hodiny a u videa cca 5 hodin a 40 minut. Hodnoty jsou tedy mírně nižší, ovšem i tak výborné a stačí na přehrání dvou až tří večerních filmů a několik desítek alb hudby. Navíc také záleží na nastavení jasu, hlasitosti a aktivitě uživatele při přepínání skladeb apod.





Rychlé je také nabíjení přes USB port, kde jsem naměřil pouhé dvě a půl hodiny do úplného nabití. Hodnota je tak mnohem lepší než u předchozích modelů, škoda jen, že není možné ještě nabíjet přístroj přímo přes nabíječku, a tak jste odsouzeni si vždy najít nějaký počítač, kde si přehrávač nabijete. Na cestách je to trochu problém, protože jediným zdrojem je notebook a ten buď nemusíme mít s sebou, nebo pokud ho máme, energie je odebírána zase z něj. Pokud ale vezmeme v úvahu takto zkrácenou dobu nabíjení, pak není až tak důležité, kde přístroj napájíte.


Naměřené hodnoty při testování
Creative ZEN
Výdrž baterie při přehrávání videa
5 hodin 40 minut
Výdrž baterie při přehrávání hudby
21 hodin 30 minut
Doba nabíjení (USB kabel)
2 hodiny 30 minut


Závěr


Přehrávač mě popravdě dost překvapil co se mobility týče. Předchozí přehrávače z řady ZEN nebyly špatné, ale tentokráte si opravdu umím představit nosit s sebou kapesní videopřehrávač, který je v praxi použitelný. Dále se mi líbilo menu, které sice není moc obměněné, ale ve spojení s vynikajícím displejem s dobrým kontrastem a jasem vypadá velmi pěkně. Jas displeje je dostatečný i při denním světle, takže lze přehrávač používat i na přímém slunci. K mobilitě přispívá i slušná výdrž baterie. Za celou dobu testování jsem nezaznamenal žádné zaseknutí až na jednu výjimku, která se vícekrát neopakovala.





Nevýhod je sice málo a lze je řešit přídavným příslušenstvím, za které ovšem musíte ještě něco připlatit. Výrobce by podle mého názoru k přenosnému přehrávači měl přidat alespoň jednoduchý obal, který bohužel v balení chybí. Přestože je přístroj vyroben z kvalitního materiálu, je možné jeho poškození při častém přenášení a nejvíce to samozřejmě vadí na displeji, ke kterému je možné koupit ochranné fólie a tím tento neduh eliminovat. Problémem při přehrávání videa není ani tak podpora pouze dvou formátů, která je řešena přiloženým softwarem s automatickou detekcí podpory a s převodem do podporovaného formátu, ale spíše fakt, že není možné zobrazit titulky. Pro české uživatele je to většinou problém, který může řešit až speciální software na sloučení titulků s filmem na počítači. Poslední výtkou je nabíjení baterie omezené na rozhraní USB.





Cena přehrávače Creative ZEN je závislá na kapacitě paměti, v našem případě 8GB verze stojí 4729 Kč s DPH (CZC). Slabší verzi s 4 GB koupíte za 3614 Kč s DPH a cena nejlepšího modelu s 16 GB prozatím není známa, protože na náš trh ještě nebyl uveden. V cenovém přehledu výše je jasně vidět, že si přehrávače v porovnání s konkurencí vedou velmi dobře a pokud bychom vzali v úvahu kvalitu provedení a možnosti přehrávání, pak by jistě Creative ZEN patřil v porovnání cena/výkon na přední, ne-li na první pozici.




Ocenění TREFA získává přehrávač Creative ZEN
za výborný poměr cena/výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


Závěrem tedy můžeme říct, že se nový ZEN opravdu povedl a až na drobné chybky, které lze většinou eliminovat, je to multimediální přehrávač za rozumnou cenu s kvalitou, kterou nevidíme ani u mnohem dražší konkurence.


Velmi kvalitní LCD
Chybí titulky
Rozměry a hmotnost
Nabíjení pouze přes USB
Kvalitní zpracování a design
Ikona Odkaz na databázi
Přehledné menu a intuitivní ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 4730 Kč s DPH (8GB verze)
 

Za zapůjčení přehrávače Creative ZEN děkujeme Creative.
 

---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

The player is very good for its mobility. It means that you can take the player with you everywhere you go without feeling uncomfortable and what is more you can use it without any problems. Then it is important to mention high quality display with good contrast which together create very good first impression. Brightness of display is very good as well so it is possible to watch the movie during the sunny day. The other quality of this player is good battery life.

During testing I did not noticed any problem exept one unexpected stop during the playing. In terms of disadvantages, there are only few which can be solved by buying some additional equipments you need to pay for them. In my opinion the package is missing small bag for carrying the player. The other thing is that there is no software for joining movie with subtitles in this player so if you want it you need to buy it separately and install it by yourself.

The last negative thing is battery charging which is limited by USB port. In conclusion, we can say that new ZEN is very reliable player with good functions. On the market there is a good price and quality related to ZEN player than is the offer from other competitiors. That is the reason why Creative ZEN receives award Trefa (download).