Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Creative ZEN: dokonalý minipřehrávač?

23.10.2007, Michal Učeň, recenze
Přehrávačů hudby je nepřeberné množství, ale přehrávače videa tak časté nejsou. Svou cestou si kráčí Creative, jež má z hlediska kvality, designu a nápadů co říci. Dnes se podíváme na novinku s označením ZEN, jež je následovníkem úspěšných modelů stejné řady.
Nabídka příslušenství k přehrávači ZEN je celkem bohatá a to i přesto, že se jedná o relativně nový produkt. Podpora sice není tak velká, jako u přehrávačů Apple, nicméně to, co nabízí samotný Creative, je postačující. Kromě námi recenzovaných doplňků je možné zakoupit ještě kožené pouzdro, ochranný gumový obal, průhledný obal, různé typy adaptérů, převaděč Belkin určený na převod přehrávání ze ZENu do rádiového signálu FM pro použití např. v autě nebo doma a nechybí ani lepší sluchátka a přídavné reproduktory od Creative.


Ochranná fólie LCD


Protože je přehrávač přenosné zařízení, musíme počítat s nějakými těmi škrábanci, které časem přijdou. Abychom se však vyhnuli alespoň poškrábání LCD displeje, je lepší si zakoupit ochranné fólie. Jejich balení je prosté a uvnitř nalezneme hned tři kousky, které při šetrném zacházení mohou vydržet relativně dlouho.



Aplikace na displej je potom celkem snadná. V prvním kroku se odlepí jedna krycí vrstva a fólie se přilepí na displej. Poté se stejným způsobem odstraní krycí vrstva z druhé strany. Nevýhodou je poté viditelný "přechod" mezi fólií a okolím, nicméně za ochranu displeje to stojí a popravdě pokud displej není zapuštěný kousek do přístroje, škrábance by se brzy objevily. Cena fólií je pak necelých 7 Euro, což je v přepočtu přibližně 200,- Kč.




Obal s organizací kabelu


Poněkud bezpečnější ochranou je na první pohled gumové pouzdro s organizací kabelu od sluchátek. Je speciálně vyrobeno pro model ZEN, a tak přesně najdeme ovládací prvky vyraženy tam, kde mají být. Je trochu škoda, že výrobce neschoval do pouzdra i displej LCD, který je tak odkrytý a lepší bude opět pořídit fólie, i když je přenášení bezpečnější díky mírnému zapuštění. Tlačítka lze přes gumovou vrstvu snadno stisknout, z bočních stran se také dostaneme ke všem potřebným konektorům a tlačítku On/Off/Hold. Ochrana přístroje je po vložení docela dobrá a mohl by přežít i drobné pády, pokud tedy nespadne přímo na nechráněný displej.



Zajímavý je systém organizace kabelu od sluchátek, který si můžete pěkné schovat ze zadní strany přístroje a nechat venku jen tu část, kterou potřebujete. Slouží k tomu vícedílná skládačka, kterou si v krocích popíšeme.


- Základní balení má pět částí: dvě gumové části a tři plastové kroužky -


- Nejprve je nutné vložit dva oranžové kroužky do obou gumových částí -


- Samotný obal přístroje otočíme a nasuneme poslední, spojovací kroužek -

K dalšímu úkolu je třeba trochu zručnosti, lze jej však provést dvěma způsoby. První je, že si nachystáte namotaný kabel a přiložíte tak, že je plastový kroužek v jeho středu. Poté musíte šikovně přiložit druhou gumovou část a trefit se do otvorů spojovacího kroužku.


- Tato metoda vyžaduje trochu trpělivosti -

Druhý způsob je takový, že necháme kabel kabelem a spojíme bez větších problémů obě gumové části spojovacím kroužkem. Pak připojíme sluchátka, jejichž kabel pak pouze namotáváme dokola. Pak už stačí vyvést oba konce kabelu připraveným výřezem.



Pouzdro je docela dobře vymyšleno a až na ochranu displeje je dobrým doplňkem, který přiměřeně ochrání váš přehrávač. K větší bezpečnosti je tak lepší použít ještě zmíněné fólie. Cena se pohybuje kolem necelých deseti Euro, což je přibližně 270,- Kč.




Úchyt na paži


Sportovci, kteří si rádi poslechnout hudbu nebo rádio např. při běhání, mohou sáhnout po úchytu přehrávače na paži. Jedná se v podstatě o obal s připínacím popruhem. Materiál je velice podobný neoprenu - je příjemně měkký a celkem vzdušný.



Popruh je dost dlouhý, což bude činit problémy s uchycením na paži s menším obvodem, protože musíte držet současně začátek a zároveň konec, který se snažíte upevňovat. Co se týká délky suchého zipu, pak by tohle neměl být problém a popruh by měl vyhovovat každému.


- Pouzdro je přesně šité na míru a díky pružnému materiálu není problém přehrávač vložit dovnitř -


- Ovládací prvky sedí přesně a ovládání je stejně intuitivní a to i bez viditelného displeje, který je schován uvnitř obalu -


- Po zastrčení přehrávače se nelze dostat k bočním ovládacím prvkům a portům kromě sluchátek -

Uchycení pomocí suchého zipu je překvapivě dostatečně pevné a mělo by vydržet i prudké pohyby. Pro sportovce je to jistě dobrý produkt, který jim umožní mít přehrávač stále po ruce a zároveň na bezpečném místě. Cena je téměř 15 Euro, tedy cca 420,- Kč.