Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Creative ZEN: dokonalý minipřehrávač?

23.10.2007, Michal Učeň, recenze
Přehrávačů hudby je nepřeberné množství, ale přehrávače videa tak časté nejsou. Svou cestou si kráčí Creative, jež má z hlediska kvality, designu a nápadů co říci. Dnes se podíváme na novinku s označením ZEN, jež je následovníkem úspěšných modelů stejné řady.
Menu přehrávače je v základu podobně strukturované jako u ostatních modelů řady ZEN, výhodou je ale lepší displej s až 16,7 milióny barev. Grafické zpracování tak pěkně vyniká, a přestože nejsou použity žádné speciální efekty, vše vypadá velmi vkusně. Navíc je menu příjemně rychlé a žádné záseky jsem nezaznamenal. Na horní liště je vždy (kromě přehrávání filmu) zobrazen aktuální čas a stav baterie. Menu je řádkové s grafickými ikonami, mezi jednotlivými sekcemi se pak přechází pomocí joysticku. Pro české uživatele je dobrým pomocníkem kompletní lokalizace i s diakritikou. Nyní se tedy pojďme podívat na jednotlivé položky menu.


Mikrofon


První aplikace Mikrofon je určena k nahrávání zvuků, jedná se tedy v podstatě o jednoduchý záznamník. Kvalita nahrávání je relativně dobrá a nahrávka je po skončení celkem rychle uložena do paměti.



Při nahrávání je na displeji zobrazen aktuální čas nahrávání, kousek níže také časová osa a maximální možný čas podle volné kapacity karty (maximálně deset hodin). Na pravé straně je graficky zobrazen ekvalizér s aktuální úrovní vstupu při nahrávání. V nastavení nalezneme možnost zahájení nahrávání, spuštění nahraného záznamu a vymazání záznamu.




Fotky


Další sekce je věnována prohlížení fotografií a vlastních alb. Přehrávač podporuje pouze formát JPEG, v přiloženém software však není problém do něj převést také formáty GIF, TIFF, PNG a BMP.



Fotografie si můžete uspořádat do složek nebo nechat přímo v adresáři, který je na jejich ukládání určený. Při zobrazení jeho obsahu se vám nabídne hned dvacet fotek v malých náhledech. Možné je také způsob zobrazení změnit na řádkový výpis s náhledem nebo jednotlivé fotografie s podrobnými informacemi. Tím získáváte přehledný prohlížeč s možností rychle najít fotografie, které právě hledáte.



Zobrazení fotografií je pak velmi dobré, což má opět za zásluhu dobrý displej a přehrávač tak můžete využít například v případě, kdy chcete přátelům ukázat fotografie z dovolené. Přechod mezi fotografiemi je také velmi rychlý a to i tehdy, pokud jsou fotografie ve větším rozlišení.



Manipulace s fotografiemi je spíše symbolická a odpovídá jednoduchému prohlížeči. Fotky je tak možné jen otáčet nebo zvětšovat, přičemž zoomování lze využít například v případě, že si do přístroje uložíte v případě potřeby nějaký dokument nebo mapu. Nechybí zde ani hodnocení pomocí hvězdiček, které uvidíme i u hudebních souborů, zobrazení detailů, nastavení obrázku jako tapetu do menu a funkce přehlídky. Přehlídka je vlastně prezentace fotografií s přednastaveným přechodem a intervalem, které se můžete v přehrávači vytvořit a ucelit si tak třeba tématicky fotky z různých akcí a spouštět je při jejich prezentaci právě přes prohlídku.




Hudba


Jednou z primárních funkcí je přehrávání hudby ve formátech MP3, WMA, nechráněné AAC, WAV a Audible 2,3, 4, které by měly vyhovovat většině uživatelů. Kvalita přehrávání je velmi dobrá, což je tedy tak trochu závislé i na použitém výstupu. Se sluchátky od Creative jsem neměl ke kvalitě zvuku výhrady, jedná se o vyváženou kombinaci.



Při přehrávání skladeb je na displeji uvedené vše potřebné - v levém horním rohu pořadí skladby, uprostřed její název, album a autor (v případě delšího textu je animací posouván tak, aby se dal celý přečíst), časová osa a pod ní časové údaje o aktuálním čase přehrávání a celkové délce skladby.



Podobně jako u obrázků, i zde je možné písničkám přiřadit hodnocení. Podle něj je pak možné speciálními funkcemi rozlišovat oblíbené skladby, které si pak můžete pustit naráz a vyčlenit si tak ze složek jen tu hudbu, která se vám opravdu líbí.



Při přehrávání se většina funkcí týká právě organizace skladeb a jejich přehrávání. Nechybí tak vytváření záložek, zobrazení skladeb interpreta a vytváření playlistů. Najdeme zde i klasické funkce jako režim přehrávání, detaily skladby apod. V případě, že si necháte zobrazit jednotlivá alba uložená v přístroji, můžete získat i náhledy na obálky CD, pokud tedy máte ve složkách alb potřebné soubory.



Funkce DJ zajišťuje opět přehrávání vybraných skladeb. Můžete si například zvolit album dne, náhodné přehrávání, výběr pouze nejpopulárnějších nebo nejlépe ohodnocených skladeb, případně naopak skladby málo přehrávané. Poslední položkou je výpis písní, které jste ještě neohodnotili.




Video


Přehrávání videa je asi největším lákadlem tohoto přehrávače. Nejedná se vůbec o nějakou doplňkovou funkci určenou pouze na videoklipy, ale plnohodnotný přehrávač filmů. Podpora formátů MJPEG a WMV9 se může zdát na první pohled slabá, díky přiloženému softwaru ale není problém převést a upravit do menších rozměrů i další běžné formáty. Kvalita přehrávání je výborná a srovnatelná s běžným počítačem, nemusíte se obávat dlouhého načítání nebo slabé odezvy displeje.



Přehrávat lze buď v klasickém formátu, ve kterém video je, případně je možné zvolit natáhnutí videa nebo vyplnění celého LCD s deformací obrazu. V základním menu je také možnost nejen přehrávání uložených videí, ale také souborů ZENcast a z TV.


- Při přehrávání lze zobrazit spodní lištu s časovou osou a názvem souboru -


- Při přehrávání lišta zmizí a můžete si naplno užívat filmy nebo videoklipy -


Rádio


Funkce rádia zahrnuje pouze příjem signálu FM, jako anténa pak slouží sluchátka. Kvalita příjmu je celkem dobrá a pokud nejste vyloženě mimo dosah signálu, tak je příjem dostatečně čistý.



Nevýhodou je trochu fakt, že nelze z rádia dělat záznamy, což je myslím jen otázka softwarová a neměl by to být pro výrobce problém tuto funkci do přehrávače zahrnout. Jinak je FM rádio dobrým pomocníkem zejména tam, kde potřebujete aktuální informace, nebo vás omrzí hudba, kterou máte uloženou v paměti.


- Pomocí automatického vyhledávání lze snadno nalézt dostupné stanice, které si můžete pojmenovat -


- Úroveň signálu je vyznačena na levém horním rohu -

 

Doplňky


V položce doplňky opravdu naleznete jen doplňkové funkce, které jsou v přístroji spíše do počtu. Organizér a zobrazení data a času mají sice své výhody, ovšem v případě, že hledáte kapesní organizér, raději sáhněte po nějakém PDA. Díky synchronizaci s aplikací Microsoft Outlook sice lze překopírovat připomínky a úkoly, ovšem zapisovat nové prakticky nelze.



Svou funkci možná má kalendář, který občas využijete pro komplexnější přehled o dnech v měsíci, úkoly však asi z důvodu špatné manipulace nevyužijete.



 

Paměťová karta


Do přístroje lze vložit i paměťovou kartu typu SD, která tak může významně rozšířit kapacitu přehrávače. Výhodou je také možnost snadnějšího kopírování souborů z počítače (v případě použití čtečky karet) nebo digitálního fotoaparátu. Po vložení karty v příslušné položce menu najdete jednoduchý prohlížeč, který umožňuje základní funkce a umožňuje přístup k multimediálním souborům. Načítání z karty je přitom dostatečně rychlé.




Systém


Položka systém se věnuje veškerému nastavení přístroje. První položka Informace zobrazí parametry přístroje včetně kapacity v paměti, verze firmwaru, počtu skladeb, alb, playlistů fotografií a videosouborů. Nastavení zvuku pak zahrnuje režim přehrávání (normálně, opakování skladby, opakování všech skladeb, náhodné přehrávání, náhodné s opakováním a pouze jedno přehrání aktuální skladby). Zvuk lze upravit v ekvalizéru, který nabízí osm režimů plus manuální nastavení v grafickém ekvalizéru. Další funkce v nastavení zvuku jsou Smart volume (automatická úprava hlasitosti zvuku), Bass Boost a omezování hlasitosti.



V nabídce foto a video je možné upravit jen časový interval a typ přechodu mezi fotografiemi. Displej pak má nastavení více, od konfigurace menu (uspořádání položek) přes dobu podsvětlení, nastavení jasu až po volbu tématu. Níže jsou na fotografiích zobrazena základní témata, která v přístroji naleznete. Poslední položka nastavení přehrávače umožňuje nastavení jména majitele přehrávače, interval automatického vypínání při nečinnosti, uspávání, přiřazení funkce tlačítku zástupce a možnost zabezpečit chráněný obsah heslem. Poslední položky v sekci systém slouží pro nastavení jazyka, času a datumu.


- Volba barevného schéma -


- Barevné téma Smetanově červená -


- Barevné téma Marine Blue -


- Barevné téma Sable black -


- Barevné téma Smetanově červená Forest green -


- Barevné téma Královská purpurová -