Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Corel VideoStudio Pro X2 - překvapující videoeditor

14.1.2009, Radek Jahoda, recenze
VideoStudio od firmy Ulead, kterou před dvěma lety pohltil Corel, je často nedoceněným nástrojem pro střih videa, stojící ve stínu Pinnacle Studia. Jenže stojí hrdě, protože se nemá za co stydět. Posuďte sami.
Grafické rozhraní je přehledné, lze ho rozdělit do tří částí, největší místo zabírá časová osa, která je ve spodní části. Vlevo nahoře je náhledové okno a vpravo okno nástrojů. Všechny tři části lze navzájem zvětšovat a zmenšovat dle libosti, časová osa může měnit výšku a náhledové okno a okno nástrojů se mohou dělit na šířku dle možností. Zcela nahoře je menu a lišta nástrojů. Narozdíl od jiných střihových programů je menu jen malé, má pouze čtyři položky (File, Edit, Clip, Tools), zato lišta nástrojů je o to větší. Neomezuje se na klasické Caprure-Edit-Export, které ale dále rozvíjí o Effect, Overlay, Title a Audio, místo Export je pak Share.


Uživatelské rozhraní
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Časová osa může mít tři podoby. První dvě jsou určeny pro střih videa, jde o klasickou časovou osu, nebo seznam klipů za sebou, mezi něž je možné vložit přetáhnutím myší přechod (tzv. Storyboard). Je to přehledné, ale uživateli to neřekne nic o délce klipu.

U klasické časové osy vidíme vždy první a poslední snímek klipu a jejich délku, přechody jsou zobrazeny jako překrytí dvou klipů s ikonkou, která značí typ přechodu. Některé dodatečné stopy lze i skrýt, ty základní ale musí být vždy zapnuté - stopa videa, jedna překryvná stopa pod ní, jedna titulková stopa, jedna stopa komentářů a jedna pro zvukový doprovod.

Třetí zobrazení je zobrazení zvuků, kdy zmizí video a je ponecháno jen zobrazení zvukových průběhů. Do tohoto módu se automaticky přepneme, když zvolíme z nástrojů Audio. V klipech se zobrazí křivky pro nastavení hlasitosti, je podporováno klíčování, takže lze modelovat průběh dle libosti.


Seznam klipů v časové ose
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Největší změny se vždy konají v okně nástrojů. To se mění podle toho, jakou funkci právě potřebujeme. Při nabírání videa se objeví čtyři možnosti. Je zde klasické zachytávání z analogových zdrojů, které mají WDM ovladače, dále nabírání z DV zařízení a kamer, import z paměťových karet a disků a také import z přenosných zařízení. Při nabírání z DV je video uloženo tak jak je, z HDV se pak překonvertuje do program streamu.



Zastavme se ještě u ikon nad časovou osou vedle tří ikon přepínající zobrazení časové osy. Ty pomáhají a určují základní styl práce v časové ose. Výhodou je také to, že jsou umístěné hned zde a ne někde nahoře, takže jsou rychle po ruce. Posuvník slouží pro zoom - roztahování a přibližování časového měřítka, ikonka vedle pak roztáhne projekt tak, aby byl v časové ose vidět celý. Pokud použijete kolečko myši, tak to nemění zoom, ale posouvá časovou osu do stran. Pro zoom je možné použít kolečko v kombinaci z klávesou Ctrl.

Další ikonka s obrázkem adresáře a šipkou slouží pro import souborů přímo do projektu a hned vedle je Undo a Redo, tedy zrušení resp. obnovení předcházející akce. Počet Undo kroků je pravděpodobně neomezen. Další ikona s běžící postavičkou zapíná Smart proxy, tedy použití proxy souborů pro rychlejší náhled, další ikona otevře Batch convert pro vícenásobnou konverzi, ikona s filmovým páskem a plusem je pro vybrání zobrazených stop (Track manager), předposlední ikona zapne střih s prostorovým zvukem a poslední je nástroj Painting Creator pro kreslení a vytváření animací do překryvných stop.