Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Compro VideoMate T750

12.11.2007, Radek Jahoda, recenze
Hybridní TV karty jsou dost oblíbené kvůli přechodu z analogového příjmu na digitalizaci. Navíc dostáváme v budoucnu možnost digitalizovat video signály, o což jsou často digitální karty ochuzeny. Dnes se podíváme na Compro T300 a vyšší model T750 se dvěma nezávislými tunery a FM přijímačem.
Firma Compro nepatří mezi "zlaté" značky tohoto průmyslu, nelze jí ale upřít snahu. Hardware je proveden velmi dobře a troufám si tvrdit, že patří mezi to nejlepší na trhu. Potvrzuje to např. i originální řešení zapínání počítače pomocí využití zapínacího tlačítka pro základní desku.

Jenže návrh hardware dnes nepatří mezi to nejvíce náročné. Sice jde stále o specializovanou činnost, u které je nutné aplikovat znalosti návrhu a eliminovat tak rušení, přeslechy, glitche a u jistých částí zachovat impedance spojů apod. Jenže tato činnost není tolik časově náročná, protože vysoce integrované obvody mají doporučená zapojení, na kterých nelze téměř nic měnit. Proto také jsou dnešní karty (a nejen TV karty) podobné jako vejce vejci. Prostě není na nich téměř co vymyslet nového. Používají se stejné čipy, stejně zapojené a se stejnou funkčností.

Kámen úrazu je tedy opět software. Např. v Linuxu je toto řešeno šalamounsky - ovladač je jen jeden pro všechny karty se stejným čipem, a tak i karty různých výrobců mají v tomto systému stejné vlastnosti popřípadě stejné neduhy. Ale nemyslete si, s ovladači je situace ve Windows podobná, protože dodavatel čipu dodává výrobcům i ovladače, které jsou pouze upraveny pro příslušnou identifikaci systémem. Všechny karty se stejným čipsetem tak mají opět vlastně stejný ovladač, pozná se tak ale přístup výrobce k zákazníkovi, zda dokáže opravy ovladačů dodat zavčas k zákazníkovi.



Co je ale značně rozdílné u jednotlivých výrobců, to je dodávaný software. V hardware a ovladačích Compro určitě obstál, software je ale stále nedotažený. Tam tedy ještě nedosahuje úrovně zlaté konkurence (nutno ale podotknout, že ani s tou zlatou konkurencí to není vždy tak růžové). Software totiž potřebuje nejen um, ale i čas a to se zdá být občas problém. Software sice ve většině vlastností funguje dobře, ale některé věci ještě nejsou jakoby dodělané. Nenarážím jen na teletext, který prostě nefungoval, ale i řešení např. EPG. Záložky pro každou stanici jsou nestandardní řešení, ovšem ale asi nejsnáze implementovatelné. Přehledné to u většího množství stanic příliš není.

Podobné je to i se vzhledem programu. Černá je možná za tmy praktická, protože neoslňuje, hlavní panel je ale příliš strohý a prvky na subpanelech by určitě šly umístit tam. Tlačítka by také nemusela být tak maličká. U normálních LCD panelů to nevadí, ale u panelů s vyšším rozlišením se stávají tlačítka tak malá, že je skoro problém se na ně strefit.

Nakousli jsme i jiné systémy, tak doplňme, že ovladače i software funguje i ve Windows Vista, za což dostává Compro body navíc. Ovladače pro Linux na tento čip jsou napsané, chybí ale implementace přímo pro tuto kartu. V dostupných kernelech zatím není. Existuje ale již patch, který má přidat podporu této karty. Je prostě příliš nová, a tak se zatím mezi Linuxovou komunitou příliš nerozšířila. Pokud tedy chcete kartu do Linuxu např. pro vytvoření HTPC, tak zatím tuto kartu pusťte z hlavy. Tipuji ale, že za půl roku může jít v tomto směru o dobrou volbu.

S alternativními systémy přichází i alternativní software. Díky klasickým ovladačům fungují i "klasické" programy pro příjem TV. Vzhledem ke zmíněným problémům originálního software může jít o lepší volbu. Opět pak ale narážíme na klasický problém - přicházíme o podporu dálkového ovladače, který pracuje jen s dodávanými programy.

Myslím, že finální hodnocení nechám na Vás, vše potřebné bylo řečeno. Někdo bude s touto kartou spokojen a někdo jiný ji naopak může zatratit. Dělat v takovém případě nějaké jednoznačné rozhodnutí není příliš dobrý nápad.


Dva nezávislé tunery
Nefunguje teletext
FM přijímač
Ikona Odkaz na databázi
Možnost zapnout počítač
Ikona Odkaz na databázi
pomocí plánovače a DO
Ikona Odkaz na databázi
Bohatá softwarová výbava
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 2200 Kč s DPH


Za zapůjčení karty děkujeme společnosti Compro Technology