Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Compro VideoMate T750

12.11.2007, Radek Jahoda, recenze
Hybridní TV karty jsou dost oblíbené kvůli přechodu z analogového příjmu na digitalizaci. Navíc dostáváme v budoucnu možnost digitalizovat video signály, o což jsou často digitální karty ochuzeny. Dnes se podíváme na Compro T300 a vyšší model T750 se dvěma nezávislými tunery a FM přijímačem.
Kapitoly článku:
Pro instalaci lze použít dodané CD, na kterém jsou ovladače ve verzi 1.3.4.4 a software ComproDTV 3 ve verzi 3.0.0.8. Lepší je ale použít novější verzi z webu výrobce, momentálně tam naleznete ovladače 1.3.5.7 a software verze 3.0.4.9. Doplňme, že jsou společné i pro verze karet T300, T220, T200, T200A a T100, takže vlastnosti popisovaného software budou až na drobné odlišnosti podobné i na těchto kartách.

Po instalaci se objeví zařízení VideoMate ve Správci ovladačů a rovněž i v DirectShow. Tam je ale více položek, jedna je v analogových zachytávacích zdrojích.



A další jsou v BDA sekcích pro příjem digitální televize.



Tyto položky znamenají, že software bude fungovat i v jiných programech než od výrobce. U analogového zdroje funguje ATV2000 i VirtualDub, u digitálních pak bez problémů funguje např. ProgDVB.

Samotný software ponechme zatím stranou a podívejme se na jeho nastavení. To se provádí v samostatném okně, které je rozděleno do záložek.

První záložka slouží pro ladění stanic. Nejprve vybereme zdroj signálu - kabel nebo anténu pro analogovou TV nebo digitální TV. Dále můžeme vybrat způsob ladění - rychlé, normální a pomalé a po té se již nalezené programy přidají do seznamu. Nalezeny byly oba dva dostupné multiplexy.



Přepínání zde lze omezit i na vybrané stanice - označené jako oblíbené. Pokud známe přesné parametry, tak můžeme stanice přidávat i manuálně nebo je editovat.



Druhá záložka je pro parametry obrazu - jas, kontrast a barvy.



Další záložka slouží pro nastavení nahrávání. V horní části je seznam disků, který má ale jen informační funkci o volném místu. Podle toho si pak nastavíme adresář pro nahrávání, kam se bude vždy nahrávat.



Zde máme možnost nastavit pro analogový zdroj kompresor. Počítá se hlavně s MPEGem, k dispozici je několik přednastavených profilů od VCD, přes SVCD po několik DVD formátů, nastavit lze i svůj vlastní, ale jen základní parametry - nastavení bitrate a framerate videa a bitrate a vzorkovací frekvence zvuku. Tvůrcem softwarového enkodéru není Compro, ale pochází z dílen Uleadu.



Po zaškrtnutí Use custom Encoder máme možnost nahrávat do AVI nebo WMV formátu. U AVI ale nejde vybrat kompresor, což je možná způsobeno tím, že to ještě programátoři neimplementovali. Nahrává se tak v nekomprimovaném formátu YUY2. U WMV lze vybrat nahrávací profil, který je zprostředkován přímo Windows Media Encoder API.



Na čtvrté záložce najdeme nastavení pro časové zpoždění. Zvolit lze opět adresář pro nahrávání a také maximální čas zpoždění a u analogové TV i formát - lze použít ale pouze MPEG s různým nastavením kvality. U digitální TV nastavit nelze, používá se přímo stream vysílání.



Zbylá nastavení jsou na předposlední záložce. Jedná se o nastavení ukládání snímku - adresáře a formátu (JPEG) - a pak uživatelského rozhraní, jak velikosti a barvy fontu písma u OSD (On Screen Display), tak i počtu oken u zobrazení více programů najednou, poměru stran obrazu a monitoru.



Poslední záložka již je pouze pro volbu zařízení a souhrn informací o systému.