Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Compro VideoMate C200 Plus

20.12.2010, Radek Jahoda, recenze
DVB tunerů pro USB rozhraní jsou mraky, ale těch analogových vybavených i externími vstupy je již jako šafránu. A právě vzniklou díru na trhu by mohly zaplnit jednoduché zachytávací zařízení jako je Compro VideoMate C200 Plus.
Kapitoly článku:
Vše potřebné dodává Compro na přiloženém CD. Jsou tam jak ovladače, tak i software. Ke snadné instalaci je přítomen klasický rozcestník, kterým vybereme, co chceme nainstalovat.



Ve Správci ovladačů se objeví položka Compro VideoMate C200 Plus (V2.0), jde o klasické WDM ovladače, takže je mohou všechny programy. Dodaný software PowerDirector je ve verzi 7, tedy ne úplně nejnovější. Jeho vyšší verzi 8 jsme již testovali, takže ani tuto verzi nebudeme podrobně popisovat, jen si uvedeme pár postřehů, týkající se této karty.


CyberLink PowerDirector 7 při zachytávání videa

PowerDirector 8 umožní zachytávat jen v komprimovaném MPEG-2 formátu při různě nastaveném datovém toku a několika standardních rozlišeních. Není možné zachytávat s jiným kodekem např. do AVI nebo nekomprimovaně.



Po zachycení je možné provést automatickou detekci scén, i když často se stává, že jsou scény detekovány špatně, je třeba si pohrát s citlivostí. Samotná práce v programu je jednoduchá a intutivní, pro použití v amatérských podmínkách bohatě stačí. Byl jsem ale nepříjemně překvapen tím, že program oproti novější verzi 8 často padá. Může to být způsobeno i tím, že jsem program testoval hlavně pod 64-bitovými Windows 7, se kterými si nemusí úplně rozumět. Při startu programu jsme upozorněni, že si můžeme provést upgrade na vyšší verzi za poloviční cenu, což by asi bylo vhodné.

VideoMate C200 nabírá video nekomprimovaně ve formátu UYVY, takže pokud chceme použít jiný formát zachytávání než MPEG-2, musíme sáhnout po jiném programu. Jenže zde narazíme na další problém. WDM ovladače mají jen jeden výstupní pin, který je pro náhled v programech často duplikován pomocí Smart Tee filtru. To umožní během nahrávání zdvojit tento stream pro uložení na disk a pro náhled.

Připojení tohoto filtru ale nenávratně pošle Windows do modré obrazovky smrti. Chyba je označena přímo v ovladačích (konkrétně soubor AF9035HB.sys), takže pro použití v jiných programech je nutné vypnout náhled. PowerDirector tímto netrpí, protože pravděpodobně používá pro náhled jiný způsob zdvojení (prostě to dělá sám a nevyužívá služeb Windows DirectShow). Já zkusil programy VirtualDub 1.9 a ATV2000, oba nenávrátně poslaly Windows do věčných lovišť.



Kvalita nahrávání je ucházející, i když se mi zdá, že obraz není zrovna ukázkou ostrosti. Jinak je ale bez rušení a čistý, pro nahrávání z video kazet to ale bude bohatě stačit, protože tam je kvalita nahrávky ještě nižší, takže rozhodně neutrpí použitím VideoMate C200. A právě k tomu je karta určena, v době digitální techniky ji nikdo pro nahrávání z nových kamer nebo DVD přehrávačů používat nebude. Mým zdrojem byla HD kamera, u které to ale již bylo znát (alespoň při srovnání mezi C200 a starou dobrou kartou ATI TV Wonder).